5 hyvää syytä ryhtyä vuokranantajaksi!

Asuntosijoittamisesta on tullut yhä suositumpaa ja yhä useammat ihan tavalliset kansalaiset ovat näin ollen ryhtyneet vuokranantajiksi. Vuokranantajana voit toimia sekä lyhytaikaisessa vuokrauksessa vuokraamalla esimerkiksi kalustettua asuntoa Airbnb:n, Bookingin tai muun alustan kautta tai pitkäaikaisvuokrauksessa vuokratessasi asuntoja yksityisenä vuokranantajana. Vuokranantajia löytyy jokaiseen lähtöön ja tarpeeseen, niin kuin vuokralaisiakin.

Jos olet ostamassa sijoitusasuntoa, käy täältä lukemassa meidän 7 kohdan listamme, mitä kannattaa ottaa huomioon, kun olet ostamassa sijoitusasuntoa!

1. Asuntosijoittaminen on ainoa omaisuuslaji, jota voi tehdä lainarahan turvin.

Pankki lainoittaa mielellään asuntoa, koska asunto on kiinteää omaisuutta. Se ei noin vain katoa kuin tuhka tuuleen, kuten voisi käydä vaikka osakkeisiin sijoitetulle rahalle, jos osakkeen arvo yht’äkkiä sulaa. Pankkiin mennessäsi lainan saamista edesauttaa se, että sinulla on hyvä suunnitelma sijoituksen suhteen ja voit osoittaa pankille, että oma taloutesi on kunnossa sekä olet opiskellut ja perehtynyt asiaan. Näin pankki voi turvallisin mielin lainoittaa asuntojasi ja sinä saat toimia vuokranantajana.

2. Vuokranantajana voit hyvällä suunnittelulla, huolellisella vuokralaisten valinnalla ja muilla toimilla varmistaa itsellesi kohtuullisen helpon positiivisen kassavirran kuukausiksi ja jopa vuosiksi.

Parhaimmillaan vuokrat tulee tilillesi kuukausittain pitkiäkin aikoja ilman, että sinun tarvitsee tehdä aktiivisesti töitä sen eteen tai olla kontaktissa vuokralaisten kanssa. Toki tämä tapahtuu vasta, kun alkuun on hyvin päästy ja hyvä vuokralainen asettunut asumaan.

Asuntosijoittamisen ABC

3. Asuntosijoittajana eli vuokranantajana olet oikeutettu useisiin verovähennyksiin.

Eli vaikka maksat vuokratuloista veroa, niin vähennykset vähentävät maksettavan veron määrää. Hyväksyttäviin vähennyksiin kuuluu muun muassa asuntoon kohdistuvat remontit, kun ne on ajoitettu oikein. Vähennettäviä ovat myös asuntoon kohdistuva hoitovastike, sijoitusasuntolainan korot ja rahoitusvastike – silloin kun se on tuloutettu taloyhtiön kirjanpidossa. Jos käytät vuokranvälityspalvelua kaukana olevan asunnon vuokrauksessa, myös tästä palvelusta tulevat maksut ovat vähennyskelpoisia. Jos taas hoidat vuokrausta itse, vähennettäviä kuluja ovat matkakulut asunnolle, kun käyt esimerkiksi näyttämässä asuntoa potentiaalisille tuleville vuokralaisille tai kun olet tekemässä yhdessä asukkaan kanssa alku- tai lopputarkastusta. Saat tehdä myös työhuonevähennyksen, vähentää toimistokuluja ja aiheeseen liittyvää kirjallisuutta ja koulutusta. Kalustevähennykseen olet oikeutettu, jos vuokraat asuntoa kalustettuna. Voit vähentää verotuksessa kaikki asunnon vuokraamisesta aiheutuvat kulut sekä sinne ostetut laitteet, kuten jääkaapin tai lieden.

4. Vuokranantajana myös asunto pysyy hyvässä kunnossa, kun voit itse siihen vaikuttaa sekä voit remontoida ja kunnostaa asuntoa aina tarvittaessa, vaikka vuokralaisen vaihtuessa.

Vuokranantajana sinulla on oikeus tehdä niin sanottu tarkistuskäynti asuntoon myös silloin, kun siellä on asukas – vaikka kerran vuodessa. Silloin voit yhdessä vuokralaisen kanssa kartoittaa asunnon kuntoa ja tehdä tarvittavia toimenpiteitä. Vuokralainenkin arvostaa sitä, että pidät asunnon hyvässä kunnossa ja hän viihtyy asunnossa pitkään eli molemmat hyötyvät. Kun vuokraat kalustettua asuntoa lyhytaikaisesti, vaikka viikkovuokralla tai vain viikonloppuisin ja loma-aikoina, asunto pysyy myös todella hyvässä kunnossa jatkuvan huolellisen siivouksen takia. Myös mahdolliset vahingot ja korjaustarpeet tulevat nopeasti tietoosi, koska olet jatkuvasti tekemisissä asunnon siivouksen ja ylläpidon kanssa.

Millainen on hyvä vuokralainen?

Oletko myymässä asuntoasi? Haluaisitko tietää parhaimmat vinkit, miten nostattaa asunnon arvoa lähes nollabudjetilla? Lue kullanarvoiset vinkkimme asunnon arvon nostattamiseen tästä!

5. Jos hoidat vuokrauksen itse, tutustut samalla vuokralaiseen ja luot häneen henkilökohtaisen suhteen.

Silloin kaikista vuokraamiseen ja asumiseen liittyvistä asioista voit neuvotella helposti vuokralaisen kanssa suoraan. Kun näin verkostoidut myös vuokranantajan roolissa, siitä voi olla hyötyä seuraavan vuokralaisen etsimisessä tai parhaassa tapauksessa lähdössä oleva vuokralainen on voinut jo löytää omista verkostoistaan jonkun, joka tarvitsisi asuntoa. Silloin sinun tarvitsee käyttää tähän vähemmän aikaa ja vaivaa. Toki sinä kuitenkin valitset itse vuokralaisen, että hän täyttää vuokralaiselle asettamasi ehdot. Verkostoitumalla myös muiden vuokranantajien kanssa, voit saada tietoosi myyntiin tulevan hyvän sijoituskohteen, joka ei koskaan edes tule tarjolle niin sanotusti vapaille markkinoille. 

Vuokranantajana toimiminen voi olla hyvin antoisaa ja mielenkiintoista, varsinkin jos tykkää olla ihmisten kanssa tekemisissä. Siinä oppii myös paljon ja kehittyy matkan varrella, kuten missä tahansa muussakin asiassa. Lähde rohkeasti kokeilemaan siipiäsi, jos sinulla on siihen mahdollisuus, ota asioista selvää ja sinulle voi avautua vuokranantajana toimimisen kautta aivan uusi maailma!

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €