Yrittäjyys terminä lienee kaikille tuttu, mutta kevytyrittäjyys on tämän vuosituhannen uusi tulokas ja sen myötä vielä vieraampi suurelle yleisölle. Hyvin yksinkertaistetusti voisi sanoa, että kevytyrittäjyys on yrittäjyyttä, jossa osa yrittäjyyden vastuista on ulkoistettu kevytyrittäjyyspalvelulle. Kevytyrittäjyyskin on yrittäjyyttä – yhtä arvokasta, kuin oman yrityksen kautta laskuttaminen. Muodot vain hieman eroavat toisistaan.
Yrityksen perustaminen sinällään sujuu nykyisin helposti ja nopeasti, varsinkin jos on kyse oman toiminimen perustamisesta. Ennen toiminimen perustamista on kuitenkin suositeltavaa olla mietittynä selkeästi, millaista liiketoimintaa aikoo toteuttaa. Hyvä ja hyvin mietitty liikeidea on menestyvän yritystoiminnan tärkein perusta. Liikeidean jalostamiseen kannattaakin alussa panostaa riittävästi aikaa. On myös hyvä olla olemassa jonkinlainen liiketoimintasuunnitelma, joka voi sisältää vaikkapa vastaukset siihen, että miten, milloin, missä ja miksi liiketoimintaa toteutetaan. Selkeän suunnitelman kanssa on helpompi edetä toivomaansa suuntaan.
Jos taas kokonaisuudessasi on vielä hahmoteltavaa tai et ole oikeasti edes harkinnut yrittäjyyttä, mutta kohdallesi osuu tilanne, joka vaatii työpanoksesi laskuttamista toiselta osapuolelta, voi kevytyrittäjyys auttaa sinua nopeasti. Kevytyrittäjyys antaa mahdollisuuden kokeilla liiketoimintaa yrityksen perustamista pienemmällä kynnyksellä. Käytännössä voit laskuttaa palvelun kautta melkeinpä mitä tahansa omaa osaamistasi hyödyntävää työtä samoin kuin laskuttaisit yrityksesi kautta. Kevytyrittäjyys soveltuu hyvin tilanteisiin, joissa haluat lisätuloja muiden tulojen rinnalle tai haluat laskuttaa yksittäisiä työsuorituksia, kenties silloin tällöin. Kevytyrittäjyys mahdollistaa yrittäjyyden harkinnan sekä yritysidean testaamisen.
Jos olet siirtymässä palkkatöistä yrittäjäksi tai harkitset yrittäjyyttä – kannattaa käydä lukaisemassa vinkkimme siihen, mitä kannattaa ottaa huomioon, kun siirryt palkkatöistä yrittäjäksi! Vinkkeihin pääset tästä.
Erot verotuksellisesti ja kirjanpidollisesti
Kevytyrittäjällä ei ole omaa y-tunnusta kuten yrittäjällä, mutta yrittäjän eläkelain mukaan kevytyrittäjä on yrittäjä. Sen sijaan verotuksellisesti kevytyrittäjä on palkansaaja, jolle maksetaan palkkaa. Kevytyrittäjän ei tarvitse pitää omaa kirjanpitoa eikä maksaa ennakkoveroja tuloistaan.
Kevytyrittäjyyttä tarjoava palvelu hoitaa paperitöistä muun muassa laskutuksen, veroasiat, vakuutusmaksut, maksumuistutukset ja tarvittaessa perinnän. Palvelu veloittaa asiakkaaltaan arvonlisäverottomaan laskutusmäärään perustuvan prosentuaalisen korvauksen, joka on useimmiten 3-5 % + alv. Tavallisesti kuukausimaksuja tai muita kuluja ei ole. Palveluntarjoajilta saa yritystoiminnan turvaksi myös tapaturma- ja vastuuvakuutuksen. Jos yritystoiminnan arvioidut vuositulot ovat yli 7958,99 euroa (vuonna 2020), jolloin tarvitaan yrittäjän eläkevakuutus, senkin palveluntarjoaja voi hoitaa valtakirjalla. Palveluntarjoajia on useita, joten kiinnostuneen kannattaa tutkia tarjontaa ennen valintaansa.
Jos yrityssuunnitelmasi on selkeä ja aikomuksenasi on toimia yrittäjänä joko kokonaan tai sivutoimisesti, kannattaa miettiä tarkemmin esimerkiksi toiminimen perustamista. Aina on myös mahdollista aloittaa kevytyrittäjänä ja myöhemmin perustaa oma yritys. Tämän voi toki toteuttaa myös toisinpäin – aloittaa yrittäjänä ja siirtyä kevytyrittäjäksi, jos kyllästyy oman yrityksen käytäntöjen pyörittämiseen tai haluaa käyttää aikansa tehokkaasti ydinosaamiseensa.
Monella yrittäjällä on yhteistyökumppanina hyvä kirjanpitäjä, joka hoitaa suuren osan pakollisista paperitöistä. Myös muita töitä voi tarvittaessa ulkoistaa, kuten asiakashankinnan tai markkinoinnin. Ensin on siis nähtävä hiukan vaivaa ja etsittävä itselleen sopivat kumppanit, minkä jälkeen voi keskittyä paremmin omaan ydintoimintaansa.
Heräsikö kiinnostus yrittäjyyteen, mutta et tiedä, miten toiminimi perustetaan? Ei hätää – me autamme! Tästä pääset suoraan blogitekstiin, jossa kerromme, miten perustat toiminimen helposti ja nopeasti!
Onko kevytyrittäjyys myös henkisesti kevyempää?
Monesti kuulee sanottavan, että yrittäjällä on oltava rohkeutta, riskinsietokykyä, täsmällisyyttä, sitkeyttä ja sosiaalisuutta normaalia enemmän. Joitakuita yrittäjäksi haluavia vaatimukset ja tarpeet voivat pelottaa jopa siinä määrin, että unelma yrittäjyydestä siirretään syrjään odottamaan parempia aikoja ja vahvempaa itseluottamusta. Tämä on sinänsä harmillista, koska kokeilemalla ja tekemällä monesti oppii parhaiten uusia asioita. Jos unelma jää suunnitteluasteelle, se saattaa jäädä mieleen kummittelemaan epävarmana ja silti houkuttelevana ajatusvyyhtinä.
Matalan kynnyksen kevytyrittäjyys mahdollistaa mukavasti yrittäjyyden kokeilemisen ilman sen suurempia ideoita tai suunnitelmia. Kevytyrittäjyys ei myöskään vaadi sitoutumista ajallisesti, rahallisesti, henkisesti tai fyysisesti. Liiketoimintaa voi halutessaan tehdä yksi laskutus kerrallaan. Pienelläkin idealla tai ajatuksella kannattaa siis lähteä liikkeelle kokeilemaan siipiään. Joskus tarve oman työn laskuttamiseen voi tulla yllättäen, jolloin on kullanarvoista muistaa mahdollisuus laskuttaa kevytyrittäjyyspalvelun kautta.