Jos säästää rahaa vain omalle pankkitilille, ei säästöille saa mitään vastinetta. Pankkitilillä ei ole suuria korkoja ja inflaatio syö säästöjäsi vuosi vuodelta. Inflaatiohan tarkoittaa rahan arvon heikkenemistä – eli mitä enemmän rahaa painetaan, sitä enemmän rahan arvo laskee.
Kun laitat rahaa pankkiin, pankilla on oikeus laittaa 90% tästä summasta eteenpäin. Joten häviääkö sinun rahasi tililtä? Kyllä, pankki voi lainata tämän rahan eteenpäin. Eli pankit luovat rahaa ihmisten tallettamilla rahoilla. Jos kaikki ihmiset haluaisivat nostaa käteisensä pankeista ulos, niin käteistä ei riittäisi kaikille. Tämän takia kannattaa hajauttaa rahat ja sijoittaa rahaa erilaisiin kohteisiin. Näin varmistat, että saat rahaa käyttöösi juuri silloin, kun sitä tarvitset.
Rahastot ja osakesijoitukset ovat yleisimpiä omaisuuslajeja
Ei ole viisasta säästää tai sijoittaa rahaa eli valuuttaa vain yhdellä tapaa. On tärkeää laittaa raha tekemään töitä puolestasi. Rahastoissa ja osakkeissa saat korkoa sijoituksillesi, jolloin raha luo itsekseen lisää rahaa! Rahastoissa on useita yrityksiä, joihin sijoittamasi raha hajautetaan. Tällöin myös riski hävitä rahaa on pienempi. Rahastoissa sinun ei tarvitse itse huolehtia siitä, miten kurssit heilahtevat. Tätä varten on rahastonhoitajat, jotka tekevät työn puolestasi.
Rahastoihin pääsee käsiksi jo muutamallakin kympillä. Tällöin kannattaa rahat jättää pidemmäksi ajaksi kasvamaan, vaikka vähintään kymmeneksi vuodeksi. Tee itsellesi tavoite, miten pitkään säästät rahastoihin. Haluatko nostaa rahat ennen eläkeikää ja sijoittaa uudelleen vai haluatko säästää tämän rahan kunnes jäät eläkkeelle? Mieti, miten paljon tavoittelet voittoa. Haluatko lähteä liikkeelle maltillisemmin ja ostaa rahastoja, joissa on pienempi riski hävitä rahaa vai haluatko sijoittaa riskimmin, jolloin saatat myös menettää enemmän rahojasi.
Lisäksi kannattaa selvittää mikä on rahaston hallinnointipalkkio. Erilaiset kulut ja palkkiot tulisi selvitä aina avaintietoesitteestä. Kuluja voivat olla merkintä- ja lunastuspalkkiot sekä juoksevat kulut.
Osakkeen omistajana omistat osan yritystä. Näin otat riskin siinä, tuottaako yritys sinulle rahaa. Osakkeisiin laitetaan ja kannattaakin sijoittaa kerralla enemmän. Riippuen osakkeista, niissä voi olla minimimäärä, joka sinun pitää ostaa. Useimmissa osakkeissa riittää minimiksi 1 osake. Jos sinulla on vaikka 500 euroa rahaa, niin sijoita tästä viiteen eri osakkeeseen 100 euroa kuhunkin. Näin hajautat riskiä hävitä kaikki sijoittamasi rahat.
Tästä pääset lukemaan tarkemmin rahastosijoittamisen ja osakesijoittamisen eroista.
Jos haluaa tehdä nopeampia siirtoja ja mahdollisuuden tehdä voittoa nopeastikin, silloin voi tutustua treidaamiseen. Treidaajat ostavat ja myyvät osakkeensa oikeaan aikaan. Kun osakkeen hinta on edullinen, osakkeita ostetaan ja kun sen hinta on huipussaan, voidaan ne myydä. Tällä tavalla voi saada nopeammin tuottoa, mutta yhtälailla voi myös menettää nopeasti isojakin summia. Tämä vaatii opiskelua ja aikaa. Osakkeita tulee seurata joka päivä ja sinun pitää osata “ennustaa”, miten osakekauppa etenee.
Kun sijoitat kaikki saamasi tuotot, niin korkoa korolle periaate toteutuu parhaiten. Näin pienestä tuotosta voi kasvaa vuosien saatossa isokin summa rahaa. Esimerkiksi jos laitat 100 €/kk 10 vuoden ajan 10% korolla säästöön rahastoihin, niin tämä summa on 10 vuoden kohdalla 22.237 € ja omaa rahaa olet siihen mennessä sijoittanut 10.000 euroa.
Lisäksi voi olla hyvä miettiä jossain vaiheessa yrityksen toimialaa ja eettisyyttä. Haluaako juuri tiettyyn yritykseen sijoittaa, vaikka tämä olisi menestyväkin. Seuraamalla osakkeita opit näkemään miten raha liikkuu. Netistä löydät paljon vinkkejä osakesijoittamiseen ja tämän lisäksi netin kautta voi kysyä kysymyksiä, jotka askarruttavat. Tässäkään sijoitusmuodossa ei kannata “hillota” rahaa liian pitkään. Muista myydä tuottamattomat osakkeet ajoissa pois.
Korkosijoitukset
On myös olemassa korkosijoitukset. Näitä ovat esimerkiksi talletukset, korkorahastot ja joukkovelkakirjat. Korkosijoitukset tuottavat usein hyvin, kun osakekurssit ovat laskusuunnassa. Tässäkin kohtaa on hyvä jakaa sijoituksensa sekä osakkeisiin että korkotuotteisiin. Korkorahastot jaotellaan lyhyen koron, keskipitkän koron ja pitkän koron rahastoihin. Korkorahastot hajauttavat sijoituksiaan eri liikkeeseenlaskijoiden ja eri maiden lainoihin. Sijoituskohteiden liikkeeseenlaskijoita voivat olla esim. valtiot, kunnat ja muut julkisyhteisöt sekä rahoituslaitokset ja muut yritykset. Tässäkin omaisuuslajissa voit sijoittaa pieniä summia. Korkorahastoissa sijoitusriski on myös alhaisempi kuin esimerkiksi osakkeissa.
Sijoitussuunnitelma on tärkeä työkalu kaikille sijoittajille - onhan hyvin suunniteltu jo puoliksi tehty! Tästä pääset lukemaan meidän vinkkimme hyvään sijoitussuunnitelmaan.
Arvometallit ja sijoitusasunnot
On paljon muitakin tapoja sijoittaa rahaa - esimerkiksi kulta ja hopea tai timantit. Näiden arvo ei laske niin radikaalisti, kuin valuutan eli rahan. Kullan arvo on viimeisen kymmenen vuoden aikana kasvanut voimakkaasti. Arvometallit on siis yksi tapa sijoittaa rahaa ja hyvä tapa hajauttaa pääomaa. Kultaa voi säästää esim. KultaEevan kautta. Kannattaa tutustua erilaisiin vaihtoehtoihin tässäkin lajissa.
Sijoitusasunto on myös yksi tapa kasvattaa pääomaa. Kun ostat sijoitusasunnon hyvään hintaan ja siinä on kassavirta positiivinen, saat sijoituksellesi tuottoa kuukausittain. Sijoitusasunnon hankinnassa tulee ottaa huomioon monia seikkoja myös pitkällä tähtäimellä. Tällä hetkellä lainaa saa pankista matalalla korolla, mikä on hyvä uutinen velkavipua hyödyntäville.
Omat sijoitukseni
Itselläni on rahastoja sekä osakkeita. Osakkeissa minua kiinnostaa erityisesti yrityksen toimintaperiaatteet ja eettisyys. Olen tämän vuoksi sijoittanut kotimaisiin yrityksiin. Lisäksi säästän rahaa kultaan. Valitsemani summa siirtyy joka kuukausi automaattisesti tililtäni. Pyrin pitämään itselläni myös aina käteistä.
Sijoittamisessa on aina riskinsä, mutta ilman uskallusta ei tapahdu mitään. Joten ei kannata pelätä sijoittamista. Sijoittamalla alkuun pienempiä summia on helpompi aloittaa ja aina on helpompi sijoittaa jo itselle tuttuun yritykseen.