Miten säästää rahaa arjessa? 7 huippuvinkkiä säästämiseen!

Mietitkö mistä voisit vielä nipistää, jotta rahaa jäisi tilille palkkapäivien välillä? Listaan tässä minun parhaat arjen säästövinkit.

Budjetointi

Ensinnäkin, jotta et päädy uudestaan tilanteeseen, että rahat ei riitä palkkojen välillä, niin sinun pitää budjetoida omat tulosi ja menosi. Sinun tulee tietää, mitkä ovat sinun kuukauden kiinteät kulut ja mitkä tulot sinulla on kuukausittain. Ehdotan, että teet oman henkilökohtaisen tulos- ja tase laskelman ja lähdet siitä liikkeelle.

Tämän jälkeen kannattaa tutustua budjettimalliin. Budjettimallin kantava voima on: 55 % tuloista kiinteisiin, pakollisiin menoihin, 10 % tuloista pitkäaikaiseen säästöön ostoja varten (psov), 10 % sijoituksiin, 10 % opiskeluihin ja 5 % hyväntekeväisyyteen. Tämä on ihannemalli ja voi olla, että huomaat nykytilanteen olevan aivan erilainen tähän malliin verrattuna. Silloin kannattaa miettiä läpi, miten karsia menoja tai miten lisätä tuloja.

Budjetointi on pitkän tähtäimen suunnitelma, joka edesauttaa talouden suunnitellun pitkällä aikavälillä ja auttaa sinua rakentamaan itsellesi puskureita eri asioita varten.

Ruokaostokset

Yksi iso kiinteä kustannus taloudessa on ruokakulut. Suunnittele ruokaostokset ja käy kaupassa vain kerran viikossa. Jos on mahdollista, käytä noutopalvelua tai kotiinkuljetusta. Kun ostat ruokaa verkkokaupasta, voit samalla tarkasti laskea ruokaostosten hinnan, mikä edesauttaa budjetissa pysymistä. Heräteostoksetkin jäävät vähemmälle, kun ostat verkosta.

Kun käyt kaupassa, kirjoita ostoslista ja pitäydy siinä. Minä vältän houkuttelevammat heräteostoshyllyt, kuten aikakausilehdet ja kirjat ovat minun heikkouteni, joten pyrin aina välttämään sen hyllyn kaupassa.

Hyödynnä tarjoukset tarkistamalla ne ennen kauppaan menoa ja suunnittele oma viikon ruokalista tarjousten perusteella. Ylipäätänsä sesonkiruoka on halvempaa, joten suosi sesonkeja. Hyödynnä myös alennuksessa olevat tuotteet ja mieti voitko käydä kaupassa myöhemmin illalla, silloin yleensä alennetut tuotteet ovat vielä halvempia.

Otatko eväslaatikon töihin vai syötkö lounasta ravintolassa joka päivä? Jos sinulla on lounasetu käytössä, ruokailu maksaa sinulle noin 6,80 € / työpäivä ja jos sinulla on 20 työpäivää kuukaudessa, niin lounas maksaa 136 € kuukaudessa.

Hyödynnä jokamiehen oikeus: kerää marjoja ja sieniä. Jos ne eivät sinulle maistu, niin niitä voi aina myydä. Ja parasta on, että myynti on verotonta. Facebook, tori.fi ja paikalliset mainospalstat ovat hyvä tapa mainostaa. Ja kannattaa kerätä tilausten mukaan! Omistatko maata, josta metsästysseurat olisivat kiinnostuneet? Kiitokseksi saa yleensä lihaa, jos sinun maillasi saa metsästää. Suomessa saa myös halvalla kalastaa. Kalastusmaksu vuodessa on 45 €, viikon kalastuslupa 15 € ja vuorokauden lupa 6 €.

marjojen-myynnin-verotus

Kilpailuta

Kilpailuttaminen on oivallinen tapa tarkistaa, onko hinnat kohdillaan. Verkosta löytyy monta hyvää sivua, missä voi kilpailuttaa sähkön, vakuutukset, puhelinliittymät, pankkipalvelut, jne. Aina kannattaa myös viimeiseksi tarkistaa, mikä on nykyisen yhtiön vastatarjous.

Muista myös, että aina hinta ei ole se ratkaiseva tekijä. Vertaa ehdot, että ei vaihdu huonompaan suuntaan, tämä pätee varsinkin pankki- ja vakuutuspalveluihin. Palvelu on myös arvioitava asia – mitä sinä olet valmis maksamaan hyvästä palvelusta? Jos sinulla on esimerkiksi pankissa oma henkilökohtainen neuvonantaja, joka aina auttaa sinua ja johon saat hyvin yhteyttä, onko silloin vaihto toiseen pankkiin, joka antaa sinulle 0,1 % halvemman marginaalin säästön arvoinen?

Keskittämisohjelmat

Onko sinulla plussakortti tai oletko s-ketjun bonusasiakas? Oletko tarkistanut, mitä kaikkia etuja sinulla on näistä bonusohjelmista? Bonuksia ei välttämättä saa ainoastaan ruokakaupan ostoksista vaan nämä bonusohjelmat ovat aika laajasti levittäytyneet muihinkin palveluihin. Pankit, vakuutusyhtiöt, hotelliketjut, sähköyhtiöt jne. ovat yhteistyössä näiden ohjelmien kanssa. Keskittäminen kannattaa.

Maksatko turhista asioista?

Milloin viimeksi tarkistit, mitä maksuja sinulla menee kuukausittain esimerkiksi luottokortista? Kuinka paljon maksullisia appeja sinulla on puhelimessa, mitä et käytä? Tai suoratoistopalveluja? Karsi pois niitä, joita et käytä ja säästät sievoisen summan. Suoratoistopalveluita on myös mahdollista käyttää ilman maksullista versiota – jos sinua ei haittaa mainokset, niin hyödynnä niitä.

Mieti vaihtoehtoisesti

Mieti, miten voisit saada asioita ilmaiseksi sen sijaan, että maksaisit niistä. Pitääkö kaikkia kirjoja omistaa vai voisiko niitä lainata kirjastosta? Kirjastot ovat tänä päivänä pullollaan myös uutuuskirjoja.

Juhlavaatteet ovat asia, jota yleensä käytetään vain kerran. Löytyykö kaveripiiristä joku kenen kanssa voisi vaihtaa vaatteita? Tai keneltä voisi lainata vaatteita? Halvempi tapa on ostaa vaatekaappiin luottovaatteita, klassisia yhdistelmiä, jotka voi piristää ja uudistaa ostamalla uusia asusteita.

Pelkästään säästämällä et voi vaurastua. Lue artikkelimme aiheesta täältä.

Onko mahdollista säästää autokuluissa ja käyttää kimppakyytiä töihin? Jo se, että voit yhden kaverin kanssa kulkea samalla autolla voi melkein puolittaa sinun ajamisesi. Mieti jos kimppaan saadaan useampi henkilö mukaan? Voisiko töihin kulkea pyörällä, kävellen tai julkisilla? Jo se, että esimerkiksi kesällä kuljet pyörällä töihin säästää autokuluissa.

Minun ”golden behaviours”

Golden behaviours ovat kultaisia tapoja, jotka olet huomannut, että toimivat sinun elämässäsi. Tapoja, joita käytät, koska ne tuntuvat sinulta, ne ovat helppoja ja tehokkaita soveltaa sinun elämääsi eikä vaadi liikaa ponnistuksia.

Minulla on kuukausipalkka ja olen laskenut, mikä on minun työtuntihintani. Kun minulla herää tarve tehdä heräteostos, niin lasken aina, kuinka monta tuntia minun pitää tehdä töitä, jotta saan tietyn asian maksettua. Siinä on hyvä punnita, kuinka paljon ponnistusta tarvitaan jonkun asian oston eteen.

Olen myös tehnyt sisäisen päätöksen, että suuremmissa ostoksissa laitan aina itselleni 24 h aikarajan. Silloin en tee mitään hätiköityjä päätöksiä, vaan voin punnita hyödyt ja haitat rauhassa ennen päätöstä. Olen päättänyt summan mikä menee tähän päätökseen.

Olen hintatietoinen. Suosin ilman muuta sitä, että ostetaan laatua ja se maksaa yleensä hieman enemmän. Mutta löytyy asioita esimerkiksi ruokakaupasta, jossa halvempi vaihtoehto on yhtä hyvä kuin kalliimpi. Hyvä esimerkki tästä on maito – oletko tarkistanut maitotölkkien hinnan? Niissä on valtava ero, mutta maku on ihan sama. Olen huomannut, että maitotölkkien hintaero voi olla kalleimmillaan jopa 60 senttiä, mikä tarkoittaa meidän perheessämme noin 125 € säästöä vuodessa. Ostamme siis noin 4 litraa maitoa viikossa.

Monta pientä arjen valintaa voi tuoda lisäeuroja lompakkoon kuukausittain ja budjetointi pitkän pennin jo vuodessa.

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €