Me reagoimme hyvin eri tavoin rahaan ja siihen liittyviin tunteisiin. Jos haluat menestyä ja saada rahaa, tulee sinun tehdä oikeita asioita. Ja jos et ole varautunut siihen, että voit tehdä virheitä, olet jo hävinnyt. Toisin sanoen, kestääkö oma tunnepuoli, jos kaikki ei menekään toivotulla tavalla? Jos tuntuu siltä, että alat menettää rahaa ja palaatkin heti takaisin sinne omalle mukavuusalueelle? Sijoittaminen on taitolaji: "Jos haluat rikastua, sinun on opittava ottamaan riskejä. Opi olemaan sijoittaja." kirjoittaa Kiyosaki kirjassaan “Kassavirtakvadrantti”.
Yrittäjyys opettaa myös riskienhallintaa
Vaurastuminen saattaa olla joskus helpompaa niille ihmisille, jotka pitävät muutoksista, eivätkä halua pysyä siinä “tutussa ja turvallisessa”. Tämäkin on näennäistä, mikä on turvallista? Onko tänä päivänä turvallista olla palkkatyössä?
Itse kannustan ihmisiä haastamaan itseään ja miettimään muitakin vaihtoehtoja. Tämä siitäkin syystä, että itse aikoinani lähdin yrittäjäksi. Ja tämä oli ollut aina haaveeni jo nuoruuden ajoiltani. Yrittäjyys on mielestäni yksi askel ja tapa saavuttaa vaurastuminen. Nyt kun olen päässyt tähän saakka unelmissani, minun tulee kehittää liiketoimintaani. Tämä ei tietenkään tarkoita, että minun tulisi jatkaa saman yrityksen kanssa - minähän voin perustaa kokonaan uuden yrityksen tai useita yrityksiä.
Eräässä koulutuksessa vetäjä kertoi, miten hänellä oli ollut jo kymmeniä yrityksiä elämänsä aikana. Ja hän sanoi, että ei kannata laskea vain yhden yrityksen varaan. Joskus voi olla viisasta joko myydä yritys tai lopettaa se kannattamattomuuden takia.
Kiyosaki kertoo kirjassaan “Kassavirtakvardrantti” siitä, miten tärkeää olisi toimia yrityksen omistajana ja laittaa muut tekemään töitä. Kaiken tämän perustana on toimiva ja kannattava systeemi. Jos miettii isoja menestyneitä brändejä kuten McDonalds tai Ikea, niin jo näillä molemmilla on yhteistä se, että niillä on systeemi. Yrityksen sisällä on tarkkaan mietitty, miten kaikki asiat siellä tapahtuu, vaikka voidaan sanoa, ettei McDonaldsin hampurilaiset ole maailman parhaita hampurilaisia tai Ikean huonekalut ihan parasta laatua - jos tästä esimerkistä saitte kiinni.
Vaurastuminen on tunnepeliä
Tärkeintä vaurastumisessa ei ole se paljon ansaitset, vaan miten säilytät sen kaiken omaisuuden ja rahan. Tämä vaatii jonkin verran sitä “bisnesälyä” eikä niinkään sitä, miten paljon olet aikoinaan kouluttautunut perinteisessä koulujärjestelmässä. Tämä on taito, jota kaikki eivät ymmärrä tai oivalla ja vaatii joskus vähän enemmän esimerkiksi oman mielen kanssa työskentelyä.
Vaurastuminen vaatii ennen kaikkea aikaa ja siinä on useita kerroksia. Ihan ensimmäisenä pitää saavuttaa vakaa talous, niin ettei ole mitään huonoa velkaa. Tai jos on huonoa velkaa, täytyy talouden olla sellaisella tolalla, että velkoja pystyy maksamaan. Tämän jälkeen voi lähteä tavoittelemaan taloudellista turvaa, jonka jälkeen monesti useita vuosia kestää saavuttaa monille haaveilema taloudellinen vapaus.
Teollisuusyhteiskunta ja tietoyhteiskunta
Kiyosakin kirjassa mainitaan myös entisen teollisuusyhteiskunnan ja nykyisen tietoyhteiskunnan eroavuuksista ja miten erilainen eläkejärjestelmä näissä on. Jos ennen yritykset pystyivät lupaamaan vakituisen työn eläkeikään saakka ja vielä maksamaan työntekijän eläkkeen, niin nykyinen eläkejärjestelmä ei enää mene niin pitkälle. Voi olla mahdottoman vaikeaa luottaa, että saisit olla eläkeikään saakka nykyisessä työpaikassasi ja siihen, että nykyinen systeemi kestäisi ja turvaisi eläkejärjestelmää.
Robert Kiyosaki on suursijoittaja, kouluttaja ja suosittu puhuja. Lue lisää hänestä tästä.
Tässä kohtaa toivon, että jokainen ottaa taloudellisen vastuun itsestään. Kukaan ei voi laskea sen varaan, että kyllä valtio tukee ja maksaa, jos vaikka jäät työttömäksi. Tuttuni sanoi, että onneksi hänellä on työpaikka, niin ei tarvitse miettiä mistä raha tulee. Mutta eikö juuri silloin pidä miettiä mistä raha tulee tai kenelle se oikeasti menee? Vanha ajattelumalli: "hanki tutkinto ja turvallinen pysyvä työpaikka" ei päde enää nykyisessä tietoyhteiskunnassa. Jos valtio velkaantuu entisestään, miten käy nykyisen eläkejärjestelmän? Missä kohtaa “kamelin selkä katkeaa”?
Opiskele ja sijoita
Jos heräät tähän järjestelmään ajoissa ja teet asioiden eteen jotain, niin silloin otat vastuun omista raha-asioistasi. Ja mitä tämä vaatii sinulta? Jos haluat vaurastua, niin sinun tulee sijoittaa rahojasi. Ja jotta sinusta tulee hyvä sijoittaja, sinun tulee osata tehdä sitä. Joten opiskele vaurastumista ja innostu rahasta. Vain sinä itse voit muuttaa elämäsi suunnan.
Warren Buffett kehoittaa sijoituksissa hajauttamisen sijaan keskittämään sijoituksia. Sillä loppupeleissä keskittäminen alentaa riskiä. Kun tiedät miten ja mihin sijoitat, riskisi pienenevät. Jotkut sijoittavat vain Blue Chip -osakkeisiin, sillä nämä yritykset ovat vakaita. Mutta kannattaa muistaa, että osakemarkkinat eivät ole sitä koskaan.
Sijoittamisessa on se hyvä puoli, että ansiot syntyvät varallisuudesta ja silloin siitä saadut ansiot eivät ole tuloverotuksen kohteena. Sijoittajan tulee aina huomioida se, miten voida parhaiten säästää - esimerkiksi investoimalla sijoituksista saadut voitot uudelleen.
Kukaan ei voi tuntea tulevaisuutta, mutta jos opettelee hallitsemaan riskit ja tarpeeksi monta kertaa kompastuu, sitä oppii ja lopulta tekee asioita paremmin ja oikein. Tässä siis yksi iso syy, miksi olen valmis ottamaan riskejä - sillä voin luottaa ainoastaan siihen tietotaitoon, mikä minulla on. Onneksi vaurastuminen ei vaadi isoa pääomaa ja olen valmis maksamaan pettymyksistä, jos se takaa minulle vähintäänkin taloudellisen turvan.
Rahauskomukset
Rahauskomukset tulevat lapsuudesta ja vanhemmilta. Meille opetetaan samaa kaavaa: "opiskele ja löydä hyvä työpaikka", mutta kuka opettaa rahasta ja vapaudesta? Kaikki on lopulta kiinni vain numeroista ja yksinkertaisista laskukaavoista.
Ukkini asui vuokralla ihanassa kartanossa, kun olin pieni. Harmi kyllä tämä kartano ei ollut hänen omansa. Vähän isompana, kun ymmärsin, mitä olisi omistaa tämä talo ja kun vielä kuulin äidiltäni, että sen olisi saanut markka-aikaan pilkkahintaan – minua harmitti ja paljon. Äitini aina sanoi, että ei olisi koskaan uskaltanut ottaa edes pienempää velkaa. Tämä jäi minua harmittamaan, kun olin nähnyt mitä mahdollisuuksia tuo talo olisi tarjonnut. Siinä oli useita huoneita ja kaksi erillistä sisäänkäyntiä. Kartanoa olisi voinut vaikka pitää pienimuotoisesti "hotellina" tai vuokrata eri tilaisuuksiin. Silloin jo päätin, että itse en halua olla liian arka ja tulen ottamaan riskejä elämässä.
Olen myös elämäni aikana tehnyt hyvin erilaisilla aloilla töitä. Kun 90-luvulla oli paljon työttömyyttä, päätin lähteä kokeilemaan siivoojan työtä. Sain hyvää palautetta siitä, miten hyvin ja tunnollisesti tein töitä. Olihan se kiva kuulla, sillä olin aina tehnyt työni ahkerasti. Mutta ei se pitkälle lohduttanut, kun rahaa ei paljon jäänyt pakollisten menojen jälkeen. Silloin ajattelin mielessäni, että tähän en jää ja etsin itselleni toisen työpaikan. Ja samalla päätin, että joku päivä minun ei tarvitse laskea jokaista euroa, vaan haluan menestyä elämässäni.
Tästä on vierähtänyt jo tovi, mutta tämä unelma ei koskaan kuollut. Pari vuotta sitten päätin konkreettisesti muuttaa elämäni. Halusin olla vapaa ja toisista riippumaton. Silloin ikään kuin sattumalta löysin Sanna Kinasen ja sitä kautta kaivoin taas unelmani taskusta. Olen todella kiitollinen siitä, että olen Sannan budjettimallin mukaisten oppien avulla löytänyt säästämisen ja sijoittamisen ilon. Ja pikkuhiljaa menen eteenpäin ja opiskelen sijoittamista. Ja vaikka on hirveä halu sekä kiire päästä eteenpäin, niin ei ole hyvä hoppuilla. Vaan tärkeintä on se, että on jo aloittanut ja tekee niitä asioita, jotka vievät sinne tavoitteisiin.
Olen myös mukana Vauras Elämä -ryhmässä Facebookissa. Tämän ryhmän avulla tiedän, että olen nyt oikeassa paikassa. Ryhmässä saan tukea ja neuvoja vaurastumisen matkallani. Ja mitä eniten odotan - on tavata näitä ihmisiä, joilla on sama päämäärä. Ja mikä vielä parasta, että meistä jokaisella on se oma tarina ja se oma "Miksi". Näitä tarinoita haluan kuulla lisää, sillä ne tarinat, jos jotkin motivoi ja auttaa pitämään sen oman mielen keskittyneenä.