10 asiaa, jotka kannattaa ottaa huomioon, kun siirryt palkkatyöstä yrittäjäksi

Oletko ajatellut siirtyä palkkatyöstä yrittäjäksi, mutta mietit vielä, mitä kaikkea olisi hyvä ottaa huomioon ennen yrittäjäksi siirtymistä? Alla on listattuna 10 asiaa, jotka on hyvä huomioida, kun ryhtyy yrittäjäksi.

Avaan omaa tarinaani, miten päädyin yrittäjäksi aiemmassa tekstissäni. Pääset lukemaan matkani yrittäjäksi tästä.

1. YEL – yrittäjän eläkevakuutusmaksu

Palkansaajana eläkkeesi maksaa työnantajasi. Eläkemaksu menee suoraan palkastasi, eikä sinun tarvitse siitä huolehtia. Yrittäjänä sinun tulee itse maksaa oma eläkkeesi. YEL-vakuutus on lakisääteinen eli pakollinen. Pakollinen se on siksi, että se on yrittäjän sosiaaliturvaa. YEL -vakuutus kannattaa ottaa heti, kun aloittaa yritystoiminnan. Viimeistään se kannattaa ottaa, kun olet toiminut yrittäjänä puoli vuotta. Jos unohdat ottaa vakuutuksen ajoissa, Eläketurvakeskus ottaa sen sinulle puolestasi, mutta silloin joudut maksamaan vakuutuksesta isomman laskun.

2. Taloudellinen turva ja oikeusturva

Palkansaaja saa kuukausittain sovitun rahasumman tililleen. Yrittäjän kassavirta ei ole kuukausittain sama. Varsinkin yrittämisen alkuvaiheessa kassavirtaa ei välttämättä juurikaan ole, eikä itselleen voi välttämättä palkkaa maksaa. Se, kuinka nopeasti yritys alkaa tuottaa rahaa, riippuu toki alasta, kilpailutilanteesta ja onko toiminta ympärivuotista vai kausiluontoista. Yrittäjän työpanoksellakin on iso merkitys. Kun yrityksen perustaa, on myös hyvä selvittää, tarvitsetko erilaisia vakuutuksia. Tämä riippuu hyvin paljon alasta. Vakuutukset turvaavat yritystoiminnan - jos esimerkiksi sairastut tai yrityksen tiloissa tapahtuu jotain sellaista, ettet pysty toimintaa jatkamaan. Vakuutukset kannattaa myös kilpailuttaa, koska kilpailutuksella voi säästää ison summan rahaa.  

3. Verkostot

Yrittäjänä oleminen on helpompaa, kun ympärillä on kavereita. Verkostoituminen toisten yrittäjien kanssa kannattaa jo ennen yrityksen perustamista ja viimeistään sitten, kun olet sen perustanut. Verkostoitumistapahtumia on paljon esimerkiksi Suomen Yrittäjien kautta, mutta myös sosiaalisessa mediassa. LinkedIn on tätä varten mitä loistavin paikka. Myös Instagram on hyödyllinen väylä. Aloita seuraamaan ihmisiä, joihin haluaisit tutustua ja laita heille viesti. Yrittäjät ovat siitä loistavaa väkeä, että he auttavat kaveria mäessä.

Verkostoituminen

4. Kilpailijat

Jos haet palkansaajana töitä, on sinulla kilpailijoina ihmiset, jotka hakevat samaa työpaikkaa. Sinulla on kuitenkin mahdollisuus pärjätä haastattelussa erityisen hyvin, koska haku on aina kohdennettu tiettyyn osaamiseen. Hakijoitakin on rajattu määrä, koska hakukriteerit ovat useimmissa työhauissa selvät. Yrittäjällä kilpailijoiden määrä voi kasvaa. Tällä tarkoitan sitä, että esimerkiksi kynttiläbisneksessä kilpailijoina ei ole pelkästään muut kynttilävalmistajat, vaan myös sisustusliikkeet ja oikeastaan kaikki kaupat, joissa myydään kynttilöitä. Kilpailu ei ole kuitenkaan pahasta, se on enemmän mahdollisuus. Se kannustaa erottumaan kilpailijoista sekä innostaa keksimään uusia ideoita, palveluita ja tuotteita.

5. Oletko valmis tekemään töitä yrityksesi eteen?

Palkansaajalla yleinen virallinen työaika on 8-16. Tämän jälkeen työntekijä on vapaalla, harvemmin työt seuraavat kotiin. Yrittäjällä työaikaa ei varsinaisesti ole. Yrittäjänä olet vastuussa yrityksestäsi ja sen asioista ja se kuinka paljon teet töitä, määrittelee sen, kuinka menestynyt yrityksesi voi tulevaisuudessa olla. Jos tavoittelet menestystä, haluat varmaan tehdä myös työtunteja menestyksesi eteen? Ja jos koet yrittäjänä työsi elämäntehtäväksesi, tuskin lasketkaan tunteja. Useimmille yrittäjille oman bisneksen pyörittäminen on elämäntapa. He eivät koe tekevänsä töitä, kun he tekevät töitä.

6. Mikä on sinun ”miksi”?

Oletko kysynyt itseltäsi, oletko valmis yrittäjäksi? Mikä on sinun syysi lähteä yrittäjäksi? Ennen yrityksen perustamista suosittelen tekemään itsestäsi SWOT -analyysin. Kannattaa laittaa ylös omat vahvuudet ja heikkoudet sekä mitä mahdollisuuksia yrittäminen ja yrittäjänä oleminen tuo ja mitkä ovat uhkia. Analyysin avulla tarkastelet itseäsi sekä asiat jäsentyvät yleensä paremmin, kun kirjoitat ne ylös. Ehdottomasti suosittelen miettimään sitä, mikä on sinun ”miksi”? Mikä on se perimmäinen syy, mikä on se sinun palo ja halu, miksi haluat yrittäjäksi? Kannattaa myös tarkastella sitä, onko menestymisen esteenä jotain, kuten oma alitajunta ja mitä se sinulle puhuu. Pohdi myös, millainen on riskinsietokykysi.

7. Vastuu

Palkansaajana saatat olla työssä, jossa sinulla ei ole isompia vastuualueita. Toki hoidat työsi hyvin ja sinua velvoittaa työn loppuun saattaminen. Jos olet tällä hetkellä palkansaajana ja haluat yrittäjäksi, varmaan myös toivot enemmän vastuuta ja sitä, että saat itse päättää työsi etenemisestä. Yrittäjänä saat olla vastuussa aivan kaikesta ainakin yrityksen alkutaipaleella. Tehtävänäsi on hoitaa muun muassa myynti ja markkinointi, laskujen maksu ja laskuttaminen sekä verot - jos et heti palkkaa kirjanpitäjää, tuotteiden valmistaminen, palvelujen suunnittelu sekä teet mahdollisesti itse verkkosivut. Tuossa muutama mainittava asia. Jossain vaiheessa varmasti tulee tilanne, että asioita pitää ulkoistaa, mutta loppupeleissä sinä olet se, joka pistää asiat rullaamaan! Yrittäjä on vastuussa siitä, että yritys pyörii.

Minä en ole aina ollut hyvä käyttämään rahaa. Jos haluat tietää, miten tuhlaajatytöstä tulikin säästäjä - käy lukemassa kirjoitukseni tästä.

8. Perhe- ja ystävyyssuhteet

Jos olet ajatellut lähteä yrittäjäksi, oletko kertonut siitä puolisollesi ja perheellesi? Saatko heiltä täyden tuen unelmasi toteuttamiseen? Perheen tuki on todella tärkeä yrittäjällä. Yrityksen pyörittäminen on helpompaa, kun on kotona ihmisiä, joille voit puhua päivästäsi. Voit jakaa ajatuksesi ja ideasi ja he iloitsevat puolestasi, kun onnistut tai tukevat kun kaikki tuntuu kaatuvan päälle. Kannustan kertomaan ajatuksistasi ja liikeideastasi myös ystävillesi. Kuka tietää, sieltä saattaa joku innostua ja hypätä sinun kanssasi yrittäjyyteen mukaan! 

Miten aloittaa yrittäjyys?

9. Oletko valmis olemaan luova?

”Ei ole rahan puutetta, on luovuuden puutetta”, ”Rahaa ei tehdä rahalla, vaan luovuudella”. Sanontoja, joita olen kuullut ja jotka allekirjoitan. Vauraat ihmiset ovat luovia. He miettivät päivittäin keinoja, joilla voi ansaita rahaa. Keinoja, joiden avulla voi saada passiivista tuloa. Rikkailla ihmisillä tulonlähteitä on enemmän kuin yksi. Yrittäjänä luovuus on kaiken a ja o. Oli sinulla sitten palvelu tai tuote, jota myyt, tulee sinun uudistaa sitä säännöllisesti. Luovuuden avulla erotut myös kilpailijoistasi sekä luovuuden avulla saat uusia tuotteita tai palveluita markkinoille ja saat näin kassavirran laulamaan.

10. Vapaus

Eräs afrikkalainen sanonta kuuluu: ”Ihmisiä pelottaa enemmän tuntematon taivas kuin heidän tuntemansa helvetti”. Moni ihminen jää omalle mukavuusalueelleen, siihen tuttuun ja turvalliseen työhön, vaikka kokisi olevansa onneton. Vapaus saattaa pelottaa heitä. Itselleni vapaus tarkoittaa vapautta päättää itse omasta elämästään, omasta aikataulustaan sekä tienata rahaa niin paljon kuin haluan. Tämä ei ole mahdollista minulle palkkatyössä ja siksi olen valinnut tuntemattoman taivaan. Oletko sinä valmis katsomaan mitä tuntematon taivas voisi sinulle tuoda?

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €