Kasvu tapahtuu epämukavuusalueella

Istun luokkahuoneessa ja sydän hakkaa tuhatta ja sataa. ”No niin! Kuka haluaa olla ensimmäinen? kysyy opettaja. Ajattelen, että jos nyt menen, tilanne olisi ohi. En kuitenkaan uskalla. Luokassa on noin 30 muuta opiskelijaa ja heistä yksi toisensa jälkeen käy puhumassa luokan edessä ja palaa paikalleen. En uskalla vieläkään olla seuraava. Sydän hakkaa ja tulee varmaan kohta rinnasta ulos.

Tehtävänanto kyseisessä tilanteessa oli pitää puhe sanasta, joka nostettiin hatusta. En muista kontekstia, miksi menimme luokan eteen puhumaan, mutta tilanne oli minulle yhtä kuin painajaista. Nostin hatusta sanan ”etiikka”. Olin niin jännittynyt, että googletin sanan ja varmistin mitä se tarkoittaa! Aikaa valmistautua oli 2 minuuttia. Paniikki iski! Vähän vaikeampi sana ja pari minuuttia aikaa valmistautua tilanteeseen, jossa olen täysin epämukavuusalueellani.

”Nyt minä viittaan!” ajattelen. Kävelen luokan eteen ja silmissä sumenee sekä korvissa humisee. Kaikki silmäparit tuijottavat minua. Tunnen, kuinka minua huimaa ja puna nousee kasvoille. Korvat ovat varmaan yhtä punaiset kuin paloauto! Minulla on määrätty aika pitää puhe ja se aika tuli käyttää – vaikka ei olisi enää mitään sanottavaa. Saan ajan kulumaan ja pidettyä puheen. ”Miltä tuntui?” kysyy opettaja. ”Kamalalta, ihan hirveää!” vastaan. ”Miksi?” kysyy opettaja vielä. ”Koska jännitti niin kauheasti, enkä koe osaavani puhua, jos joudun menemään ihmisten eteen hyvin pienellä valmistautumisella”. Opettaja kysyy luokalta, näkyikö jännitys heille. Vastaus oli ”ei”. Olin yllättynyt. He eivät huomanneet jännitystä lainkaan, vaikka itse tunsin oman äänen tärisevän enkä enää muistanut tilanteesta yhtään mitään.

”Rohkeus ei oo sitä, ettei pelota”

”Vaan uskaltaa hyppää vaik ei tiedä selviikö elossa”. Kuinka moni tunnistaa biisin sanat? Jare Tiihosen a.k.a Cheek ”Äärirajoille” on yksi minun lempikappaleistani hänen tuotannostaan. Kuulun siihen ryhmään, joka yleensä kuuntelee kappaleen melodiaa, mutta Tiihosen biiseissä kuuntelen sanoja. ”Äärirajoille” -kappaleen sanoista huokuu Tiihosen halu menestyä, vaikka toisinaan pelottaisi. Jokainen tietää tänä päivänä, kuinka Suomen suosituimmalle räppärille kävi. Hän menestyi.

miten-paasta-esiintymispelosta

Hyvin usein ihminen jää mukavuusalueelleen, koska taustalla piilee hylätyksi tulemisen pelko sekä pelko epäonnistumisesta. Mitä, jos nolaan itseni? Mitä, jos sanat menevät sekaisin? Mitä, jos kirjoitan jotain niin tyhmää, että jatkossa saan hävetä ajatuksiani? On todella helppoa jäädä oman turvallisuusympyrän sisään, mutta sen ympyrän sisällä ihminen ei kasva. Ympyrän sisällä ei myöskään koe mitään uutta ja jos elämässä haluaa muutosta, ympyrän sisällä se ei tule tapahtumaan.

”Kävi miten kävi, voittajat ei pelkää hävii”

Monella ihmisellä on esiintymisen pelko ja ennen esiintymistilannetta pään sisällä käy kamala kuhina ja pelko siitä, että entä jos kompastun tai sanat menevät aivan sekaisin. Kuinka noloa! Kuulin tarinan, jossa puhuja oli mennyt lavalle rappusia pitkin korkokengissä ja kompastunut rappusiin ison yleisön edessä. Hän nousi, meni puhujapöntön taakse ja totesi: ”Harmi! Harjoituksissa lensin pidemmälle!”. Sen sijaan, että hän olisi peitellyt tilannetta nolona, hän nostikin sen esiin. Näin hän vapautti ilmassa olevan nolon ja hämmentyneen tilanteen ja sai yleisön nauramaan. Toisin sanoen, jos lavalla tapahtuu jotain noloa, nosta se esiin, älä peittele sitä.

Miltä tuntuu tehdä livelähetyksiä Instagramiin, lue aihesta lisää täältä.

Minun yksi epämukavuusalueeni on puhuminen ihmisten edessä valmistautumatta tai hyvin pienellä valmistautumisella. Alussa tilanne, joka minulle kävi YAMK opintojen aikana, oli aivan kamala. Väitän kuitenkin tänä päivänä, että selviäisin siitä nyt paremmin, koska olen harjoitellut puhumista ihmisten edessä. En enää pelkää epäonnistumista samalla tavalla kuin aikaisemmin. Pidän livelähetyksiä Instagramissa kaksi kertaa kuukaudessa, ja ne ovat auttaneet esiintymisjännityksessä todella paljon! Olen opetellut puhumaan kameralle ja jakamaan ajatuksiani someen, vaikka itsekseen höpöttely kotona tuntuikin alussa todella typerältä. Nyt se tuntuu luonnolliselta. Puhuminen ihmisten edessä ei pelota tai jännitä niin paljoa, jos olen valmistautunut hyvin ja tiedän mistä puhun. Silloin jopa nautin siitä.

Oli sinun epämukavuusalueesi mikä tahansa, kannustan hyppäämään sinne. Kasvu tapahtuu vain siellä ja sen myötä voit saada uusia mahdollisuuksia elämääsi. Koskaan ei tiedä, mitä vastaan tulee, kun hyppää pois omasta turvallisuusympyrästä.

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €