Nämä asiat voivat estää sinua onnistumasta sijoittajana

Pelot ja omaa toimintaa sabotoivat ajatukset alkavat kyllä ilmoitella itsestään, mikäli omia alitajuisia ajatusmalleja ja uskomuksia ei olla työstetty auki. Etenkin rahaan ja vaurastumiseen liittyy usein hyvin voimakkaita tunnelatauksia sekä ristiriitaisia käsityksiä, jotka voivat pahimmassa tapauksessa vaikuttaa hyvin kielteisesti oman vaurauden kerryttämiseen.

Lohdutuksen sanasena, ei ole kuitenkaan ollenkaan mahdotonta solmia rauha itsensä kanssa, jos vain kykenee oppimaan uutta ja pitämään mielensä avoimena. Kaikki voivat oppia toimimaan harkitusti, minimoimaan riskejä ja lopulta onnistua sijoittajina.

1. Rahojen menettämisen pelko

Rahojen menettämisen pelko

“Apua, en minä uskalla sijoittaa! Eikö siinä voi menettää kaikki rahansa? Entä jos menen tekemään jotain peruuttamatonta mistä koko perheeni joutuu kärsimään? Miten verotus näissä toimii? Joudunko maksamaan kauheita summia takaisin verottajalle? Uskallanko edes sijoittaa suuria summia?”

Kuulostavatko tällaiset ajatukset yhtään tutuilta? Et ole varmastikaan ainoa, joka on pyöritellyt tällaisia ajatuksia päässään ennen kuin on edes uskaltanut astua sisään raottamastaan ovesta sijoittamisen mullistavaan maailmaan.

Vaikka ei olisi edes henkilökohtaista kokemusta sijoittamisesta vielä tai et olisi muutenkaan perehtynyt aiheeseen tietoisesti, siitä huolimatta sinulle on voinut jo syntyä hyvin kärkkäitä näkemyksiä aihetta kohtaan.

Omaa ajatusmaailmaa on voinut alkaa värittää muiden suista, lehtien sivuilta tai televisiosta omaksuttu pelko ja kielteinen puhe sijoittamisen riskeistä tai siitä kuinka on menetetty koko maallinen omaisuus ja sen kustannuksella oma perhe ja rakkaat ihmissuhteet. Sellaiset ajatukset pelottavat varmasti ihan jokaista.

Pelot kumpuavat alitajunnasta

Syvempi syy pelkoihin löytyy kuitenkin alitajunnasta ja siitä mitä itse uskoo rahasta tai miten rahaan ja omaan varallisuuteensa suhtautuu. Alitajuntaan varastoituneista ikävistä kokemuksista, haitallisista hokemista ja omaksutuista ajattelumalleista voi tavallaan tulla totuuksia, joiden kautta elää ja tarkkailee ympäröivää maailmaa.

Jos uskoo olevan pienintäkään vaaraa menettää jotain itselle todella arvokasta tuosta noin vain, onko ihmekään, että menee ns. hälytystilaan ja vastustaa asioita, jotka ovat vaaraksi omalle turvallisuuden kokemukselle. Turvan kokemus voi olla siis todella syvästi juurtunut siihen määrään rahaan, mikä omalle pankkitilille tulee kuukausittain tai miten sitä käyttää.

Vastustusta tulee heräämään kuitenkin niin kauan, kun omaa mindsetia eli ajattelutapaa tai mielentilaa ei olla vielä ohjelmoitu tukemaan omaa vaurastumista. Jos tätä työtä ei tee itsensä kanssa, se voi estää onnistumasta sijoittajana ja moni upea mahdollisuus menee todennäköisesti samalla sivu suun.

2. Vauras mindset puuttuu

Mindset on tärkeää vaurastumisessa

Totuushan on kuitenkin, että nämä pelot eivät pääsisi koskaan toteutumaan, mikäli se oma mindset on hiottu samalle tasolle, kuin vaurailla ihmisillä. Vauraat ihmiset kehittävät itseään jatkuvasti, opiskelevat aiheesta jotta tietävät mitä tekevät ja osaavat tarkistaa faktat eivätkä hermoile samalla tavalla uutisten, rahan tai sijoitusten edessä kuin vielä oman matkansa alussa olevat.

Se on tietysti tosi ymmärrettävää. Vauraat ihmiset osaavat jo tehdä tietoisia, laskelmoituja päätöksiä ja noudattaa tiettyjä strategioita toimiessaan sijoitusmaailmassa. Näin he minimoivat riskinsä niin, että mitään peruuttamattoman katastrofaalista ei pääse omassa taloudessa tapahtumaan. He ovat oppineet varautumaan tulevaan silloinkin, kun se ei avautuisi eteen odotetulla tavalla.

Oletko koskaan kuullut siitä kuinka äkkirikastuneiden lottovoittajien usein käy? He ovat kuluttaneet kaikki voittorahansa keskimäärin jo ensimmäisen viiden vuoden aikana, elleivät jopa nopeammin. Näin on käynyt siksi, että he eivät olleet käyttäneet aikaansa oman mindsettinsä kehittämiseen, jotta se tukisi vaurastumista.

He eivät ehkä olleet sitoutuneita sijoittamaan tietoon ja uuden oppimiseen, joiden avulla säilyttää varallisuutensa mahdollisimman pitkään tai niin että se toisi sitä lisää. Siten heillä ei myöskään ollut käytössään toimivia strategioita tulevaisuuden varalle.

Vaurailla ihmisillä on sen sijaan perusasiat kuten budjetointi hyvin hanskassa ja he keskittyvät myös siihen miten saada lisää tulovirtoja aikaiseksi, jotta oma varallisuus ei tyrehdy sen jälkeen kun on ostettu se unelmien talo tai auto tai vaikka käyty matkustelemassa ympäri palloa.

Kaikki lähtee omasta ajattelutavasta ja kysymyksestä: “Haluanko vaurastua? Haluanko olla vauras?” Ilman tähän sitoutumista oma talous voisi hyvinkin nopeasti romahtaa kuten noilla lottovoittajilla, ja rahat voisi olla käytetty yhtä nopeasti kuin ne tulivatkin, jolloin löytää itsensä nopeasti yhä uusien ongelmien ääreltä.

Entä jos mindset puuttuu siinä vaiheessa, kun sitten alkaisi luomaan tulovirtoja itselleen vaikka eri bisnesten tai sijoittamisen avulla? Kokeneillekin sijoittajille ja bisneksen tekijöille tulee väistämättäkin eteen tilanteita jotka koettelevat omaa uskoa.

Näinä hetkinä oikeanlaisen mindsetin puuttuminen voi olla hyvin musertavaa. Saatat alkaa kysymään itseltäsi “Oliko tässä mitään järkeä? Pitäisikö vain luovuttaa?”. Ehkä heittäisit hanskat tiskiin tiukkojen paikkojen tullen tai olisit asennoitunut työntekoon niin ankarasti, ettei egosi antaisi myöten lopettaa vaikka toiminta ei olisi enää miltään kantilta katsottuna kannattavaa.

Nämä on niitä oppirahoja, joita joutuu ehkä maksamaan, mutta jos mindsettiaan on lähtenyt jo kehittämään, pohjalta nouseekin entistä tietoisempana, kokemusta ja sen tuomia oppeja rikkaampana, eikä epäonnistujana. Jos kykenet oppimaan uutta, kykenet myös muokkaamaan mindsetiäsi ja tulemaan myös vauraammaksi.

Ajatuksesi ja asenteesi alkaa tukemaan vaurastumistasi ja sitoudut enemmän asioihin, jotka oikeasti vievät sinua eteenpäin.

3. Jatkuva itsensä kehittäminen sijoittamisessa – opiskelun merkitys

Kuten jo todettu, vauras mindset on kaikki kaikessa, jos vain mielii oikeasti vaurastua. Toistaiseksi ainut tapa sellaisen saavuttamiseksi on opiskella, opiskella ja opiskella vielä lisää. Oppiminen ei tavallaan koskaan lopu, vaan sen alta paljastuu yhä uusia ja syvemmälle meneviä tasoja.

Opiskelun ei kuitenkaan tarvitse tarkoittaa sitä, että se olisi jotenkin vaikeaa tai vastenmielistä. Opimmehan me ihan joka päivä jotain uutta: Voimme oppia jotain uutta itsestämme tai ystävistämme, ympäröivästä maailmasta puhumattakaan, sillä siellä on niin paljon mistä me emme vielä tiedä, emmekä voikaan tietää. Jopa virheistä oppii aina jotain uutta.

Opiskelemalla ja lisäämällä omaa tietoisuuttaan sijoittamisesta voi antaa uuden mahdollisuuden itselleen. Näin annat myös peloille mahdollisuuden alkaa irroittaa hiljaa otettaan niin, etteivät ne enää estä sinua ottamasta askelia kohti tavoitteitasi jatkossa. Kaikkea ei suinkaan tarvitse osata tai tehdä kerralla - riittää, että fokus on oikeiden asioiden tekemisessä ja että tekee niitä paremmin kuin aiemmin oli tehnyt.

Kun vain tekee, kertaa ja toistaa, reppuusi alkaa pikkuhiljaa omaa mindsetia tukevia ajatuksia, strategioita ja toimivampia keinoja hoitaa omaa taloutta. Kiitos tästä kuuluu täysin sille, että aloit omistaa enemmän aikaa näiden asioiden opiskelulle.

Kiitä siis itseäsi työstä, mitä olet tehnyt! Käyttämäsi aika on aivan yhtä arvokasta kuin kenen tahansa muun. Sitä ei voi saada mistään enää takaisin ja sitä on annettu meille jokaiselle yhtä monta tuntia vuorokaudesta. Jos pystyt sisäistämään tämän asian nyt, se voi vielä auttaa sinua priorisoimaan tai ainakin suuntaamaan omaasi sinne, missä sillä on sinun tavoitteidesi kannalta todella merkitystä.

Tämän ja monia muita oivalluksia voit saada esimerkiksi Vauras Elämä valmennusten kautta. Sinunkaan ei ole siis liian myöhäistä aloittaa omaa matkaasi kohti taloudellista vapautta.

Asenteesi on yksi tärkein työkalusi - kun asennoidut oppimaan uutta säännöllisesti, saat parempia ja toimivampia keinoja tehdä asioita eri tavalla kuin mihin olit aiemmin tottunut, ja näin voit saada elämässäsi aikaan myös erilaisia tuloksia myöhemmin. Itsensä kehittäminen on siis se yksi asia mihin kannattaa todella valita sitoutua.

Kiitos kun jaksoit lukea tänne asti. Toivottavasti sinulla oli mukavaa tätä lukiessa. Tässä tuli paljon puhetta opiskelusta ja kuinka sen kautta voi oivaltaa ehkä pieniä, mutta merkittäviä asioita, jotka tekevät lopulta suuren muutoksen omassa arjessa: Se auttaa kenties keskittymään asioihin, joilla on oikeasti merkitystä omien haaveiden kannalta.

Niin se vaan on, että jos jotain erilaista haluaa elämäänsä, mutta toimii silti kuten ennenkin, sitä muutosta saa odottaa aika kauan. Pidä siis mielesi avoimena ja kokeile uusia asioita, mikäli haluat saavuttaa uudenlaisia lopputuloksia.

Etsiä ei kuitenkaan tarvitse onneksi kauhean kaukaa nimittäin valmennukset, joista mainittiin aiemmin ovat täydellinen ponnahduslauta kohti vaurastumista ja mahdollisesti viimeisiä valmennuksia, joita joudut koskaan käymään.

Jos nyt innostuit ja sait tästä itsellesi jotain mikä kannustaa opiskelemaan, niin mene tutustumaan Vauras Elämä VIP (Lifetime) -jäsenyyteen täällä ja ota oma taloutesi haltuusi.

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €