Raskausaikana tuli selailtua paljon keskustelupalstoja ja luettua artikkeleita, miten vauva-aikana voisi säästää. Päätin myös kantaa korteni säästövinkkien kekoon ja listasin alle kaikki itse hyväksi toteamani keinot säästää kustannuksissa.
1. Valitse äitiyspakkaus raha-avustuksen sijaan
Äitiyspakkauksessa on vaatteita pienimmästä koosta n. 1-vuotiaan kokoon. Monet äidit eivät osta lapselleen lainkaan lisää vaatetta, ennen kuin äitiyspakkauksen vaatteet ovat jääneet pieniksi. Vaikka pakkauksessa on pienimpiä kokoja vain muutama, kannattaa muistaa, että ne ovat myös kaikista vähiten aikaa käytössä. Isommista vaatteista voi aina kääriä hihoja tai lahkeita.
Instagram ja muu some on nykyisin täynnä kuvia vauvoista, jotka on puettu merkkivaatteisiin jo pienestä pitäen ja onhan ne kuvat upeita. Mutta kun puhutaan säästämisestä vauva-aikana, suosittelen pohtimaan, ettei vauvasi kuitenkaan tiedä onko hänellä äitiyspakkauksen body vai merkkibody päällään – hänelle riittää, että vaatteita on ja niitä on puettu hänelle riittävästi keliin nähden.
Lisäksi voit ensi alkuun nukuttaa vauvan äitiyspakkauslaatikkoon, koska laatikon pohjalla on patja tätä tarkoitusta varten. Tällöin sinun ei tarvitse heti ostaa pinnasänkyä, vaan voit rauhassa etsiä juuri sinun budjettiisi sopivan pinnasängyn.
2. Jos on pakko ostaa, osta vaatteet kirpputorilta
Vauva kasvaa todella nopeasti, ensimmäisen koon (50/56) vaatteet ovat usein jo 2kk ikäiselle liian pieniä. Vauva-ajan vaatteet eivät kuitenkaan kulu samalla tavalla kuin esimerkiksi jo kävelevän 1-vuotiaan vaatteet, joten ne säilyvät siistinä vaikka niitä olisi jo 3 vauvaa käyttänyt – kannattaa siis koluta kirpputorit läpi jos koet tarvitsevasi lisää vaatetta äitiyspakkauksen oheen.
Moni tuttava oli hankkinut pienokaisellemme vaatetta ja toivat ne tullessaan katsomaan vauvaa ensi kertaa. Lähipiiristä on myös tarjottu vaatetta ilmaiseksi, joten kannattaa rohkeasti kysäistä lähipiiriltä onko kellään vauvan vaatetta jouten!
3. Vaunut
Suosi käytettyä, mutta jos aiot vaunuilla vauvan kanssa paljon (et esimerkiksi omista autoa), kannattaa vaunuihin panostaa muutamissa asioissa; suuremmilla renkailla pärjäät hyvin maasto-olosuhteissa kun taas kääntyvät, pienet etupyörät ovat tarkoitettu tasaisille pinnoille ja kulkevat heikosti hiekalla. Metallinen runko metallisella alakorilla on helpompi pitää puhtaana kuin muovinen kankaisella alakorilla. Pieniä juttuja, eivätkä niinkään vaikuta vaunujen hintaan – vaan käyttömukavuuteen.
Yhdistelmävaunut (Vaunukoppa + ratasosa + runko) on helpompi myydä vielä käytönkin jälkeen eteenpäin kuin pelkällä vaunukopalla varustetut vaunut. Lisäksi voit käyttää yhdistelmävaunuja pidempään eikä vauvan istuessa tarvitse ostaa erikseen rattaita.
Kun etsit sopivia käytettyjä vaunuja, pyyntihinnasta huolimatta käy aina katsomassa ja haistelemassa vaunut läpi homeen varalta. Homepilkut saa pesemällä piiloon, mutta yleensä haju jää.
4. Kestovaipat
Rahallisen säästön lisäksi kestovaipat ovat ympäristöystävällisempiä kuin kertakäyttöiset vaipat. Pyykkiä tulee pestyä joka tapauksessa vauvataloudessa useammin kuin ilman vauvaa, joten kunhan hankkii tarpeeksi imuosia, pärjää muutamalla kuorella. Kestovaipat eivät yleensä aiheuta vauvalle myöskään vaippaihottumaa.
5. Käytä talkin sijaan perunajauhoa
Perunajauho on varsinkin vanhemmalle väestölle tuttu aine vaippojen aiheuttamien hankaumien hoitoon. Perunajauhoa käytettäessä on kuitenkin muistettava myös hyvä hygienia – jauhoa ei saa jättää muhimaan useaksi päiväksi esim. vauvan kainaloihin tai taipeisiin, vaan se on pestävä vedellä huolellisesti pois ja kuivattava kunnolla.
6. Vesipese peppu vaipanvaihdon yhteydessä
Käytä kertakäyttöisiä puhdistusliinoja vain tilanteissa, joissa juoksevaa vettä ei ole saatavilla.
7. Hyödynnä ilmaispakkaukset
Esimerkiksi tällä hetkellä (vuonna 2019) Libero ja babybox.com tarjoavat pienet paketit saapuvalle vauvalle. Paketeissa on mm. pieni paketti vaippoja, tutti ja jokin lelu. Myös tuttipullon on saanut babyboxin paketista. Joillakin apteekeilla on myös ”tervetuliaispaketti” vauvalle. Näiden ilmaisjuttujen varalta kannattaa pitää silmät auki sosiaalisessa mediassa!
8. Muut tarvikkeet & lelut
Suosi käytettyä. Sitterit & leikkimatot kestävät vuosia – ja mitä värikkäämpiä löydät, sen enemmän vauvat yleensä tykkäävät. Käyttöikä sitterille ja leikkimatollekin on melko lyhyt, joten jos todella haluat säästää niin näihin ei tarvitse hirveän montaa kymppiä satsata.
Lelujen suhteen pitäisin mielessä sen, että lelut menevät yleensä vauvan suuhun – jos siis ostat leluja käytettynä, hanki vain sellaisia leluja, jotka voit pestä tai steriloida keittämällä ennen niiden antamista vauvalle.
9. Jos haluat vakuuttaa vauvan, ota vakuutus jo ennen syntymää ja kilpailuta vakuutukset
Vakuutukset ovat aina vapaaehtoisia ja varsinkin kun kyse on ihmishengestä niin myös kalliita. Vakuutus kannattaa kuitenkin ottaa jo raskausaikana jos vakuutuksen tahtoo – täten jos synnytyksessä ilmeneekin komplikaatioita tai vauva joutuu olemaan teholla syntymänsä jälkeen useamman päivän, menevät tällaiset kulut yleensä vakuutukseen. Jos vain mahdollista, ota ennen syntymää mahdollisimman laaja vakuutus ja tiputa vauvan ensikuukausien jälkeen vakuutuksesta osioita pois jos koet ne turhaksi.
10. Imetys
Kaikilla imetys ei yksinkertaisesti onnistu ja osa äideistä ei halua imettää. Olen kuitenkin sitä mieltä, että jos imetyksestä puhuttaisiin enemmän jo äitiysneuvolassa sekä ohjeistettaisiin tutustumaan aiheeseen tarkemmin, onnistuisi imetys todennäköisesti paljon useammalla. Suosittelen ehdottomasti lukemaan läpi imetyksen tuen nettisivut! Imetys on todella sitovaa ensimmäiset kuukaudet, mutta samalla säästät rahaa kun sinun ei tarvitse ostaa korviketta eikä tuttipulloja (ja tuttiosatkin pitäisi uusia 2kk välein) ja mikä parasta, vauvan ruoka kulkee aina mukanasi tarjoilulämpöisenä.