23-vuotiaan nuoren rahatarina – matkalla taloudelliseen vapauteen

Olen 23-vuotias rahasta kiinnostunut nuori mies Joensuusta. Työskentelen konepajalla, mutta tähtäimessäni on taloudellinen vapaus. Työhistoriaa on muutama vuosi erilaisilta aloilta, joihin lukeutuu myös koulutusta.

Olen oppinut rahankäytön oman elämäni varrella pikkuhiljaa. Kotonani ei rahasta ole koskaan puhuttu suuremmin. Minulla siis ei ole kasvatuksen kautta opittua pohjaa rahan käyttämiseen, vaan olen itse oppinut hallitsemaan omat rahani ajan kanssa. ”Älä laita turhuuteen” on asia mitä perheessäni on toisteltu vuosien ajan. Käytännössä tarkoittaen että ostetaan mitä tarvitaan eikä humputella miten sattuu.

Miten opin rahan arvon?

Rahanarvon kuitenkin olen oppinut kasvatuksessa. Kultalusikkaa ei ole suussa ollut syntyessäni. Vanhemmat eivät ostaneet suurempia hankintojani vaan itse on saanut tienata rahat mopokorttiin, mopoon, kevarikorttiin, kevariin, autokorttiin, jne.

miksi aloittaa sijoittaminen

Olen saanut oman tilini haltuun vasta täytettyäni 18 vuotta ja silloinhan vuosien varrella tienaamani säästöt meni äkkiä ”turhuuteen”. Nopeasti kuitenkin opin että täytyy katsoa mitä ostaa, että on varaa maksaa laskut ja muut velvollisuudet pois. Jälkeenpäin ajateltuna olisin toivonut opastusta ja kasvatusta rahan käyttöön jo paljon nuorempana. Minusta rahan käyttöä tulisi opettaa viimeistään silloin kun alat tienaamaan itsellesi rahaa esimerkiksi kesätöistä.

Minun mielestäni jo nuorena pitäisi opettaa tajuamaan rahan arvo, omien rahojen budjetoinnin tärkeyttä ja itse sijoittamista. Rahanarvon opetus ainakin niin että nuori tajuaa ettei se raha ilmesty tilille tyhjästä, vaan että sitä varten täytyy oikeasti tehdä töitä. Näin osaa myös hahmottaa mitä ne hankinnat maksavat sinulle ajassa. Jos haluat merkkivaatteita tai kalliimman puhelimen kun ”kavereillakin on”, niin kannattaa miettiä sitäkin, että mitä joudut tekemään sen eteen, että saat kerättyä rahat siihen.

Aloittamisen vaikeus

Raha on kiinnostanut aina, mutta eväitä sen sijoittamiseen ei ole ollut. Töitä on tehty hankintojen eteen ja mielessä on kytenyt, että kunpa saisi tämän saman rahan helpommalla. Sijoittamisesta olen kuullut vuosia sitten mutta asia tuntui mielessä turhan monimutkaiselta. Potku tähän asiaan tuli lukiessani Aki Hintsan kirjaa Voittamisen anatomia. Tahdoin laittaa talouteni kuntoon.

Kun aloin asiaa opiskella ja tutkia, niin huomasin, että yllättävän yksinkertaista se onkin. Ei vaadi paljoa aikaa eikä vaivaa laittaa sitä arvo-osuustiliä pystyyn ja toki sijoittaa voi monellakin tapaa. Se, että mihin sitten sijoitat vaatii sitä pohdintaa ja tutkimista. Etsi itsellesi tapa mikä kiinnostaa sinua ja jota jaksat tutkia. Itse sijoitan suoriin osakkeisiin, koska se tuntui itsestäni mielekkäimmältä ja saan tehdä oman suunnitelmani asian suhteen.

miten sijoittaa osakkeisiin

Pienistä puroista kasvaa suuri joki

Raha on tärkeä asia ihan meille kaikille, myös minulle. Kyllä varmasti kaikille kelpaa se, että saat edes säästettyä pienen osan palkastasi. Se ei vaadi suuria uhrauksia vaan kaikki lähtee pienestä liikkeelle. Kun säästät joka kuussa vaikka 20€ niin nopeasti siitä tulee tapa ja huomaat pian, että on jo tullut säästettyä 100€. Pienestä kaikki lähtee liikkeelle eikä kannata asiassa hätiköidä ettei säästäminen kariudu liian suuriin tekoihin. Eikä pidä sortua ajatteluun: ”Tämä on niin pieni raha”. Se, että aloitat on ensimmäinen askel. ”Pienistä puroista kasvaa suuri joki”.

Sijoittaminen on tärkeää ja se on seuraava askel rahan käytössäsi. Olet pikkuhiljaa saanut säästettyä rahaa ja mietit mitä sillä tekisit. Miksi siis et laittaisi sitä poikimaan johonkin?

Mitä jos säästämäsi 100€ olisikin vuoden päästä vaikka 105€. Kuulostaa pieneltä, mutta olet saanut omilla teoillasi tehtyä 5€ lisää entisen sadan euron päälle ilman suurta tuskaa. Kun laitat toisen 100€ poikimaan ja sekin tekee 5€ – olet tehnyt jo 10€ lisätuloa. Tämä efekti ja aika tekevät sen, että pian säästösi tuottavat sinulle suuriakin summia lisää rahaa ilman että ponnistelet sen eteen. Ja taas, ei pidä sortua ajattelemaan että tämä on niin pieni summa. Muista mitä kirjoitin ylempänä.

Itse haluan oppia näitä asioita kokoajan lisää, koska olen huomannut, että näissä on oikeasti perää. Olen saanut säästettyä hyvin rahaa ja on mielenkiintoista seurata oman rahan kehittymistä markkinoilla. Haluan myös oppia lisää, koska tavoitteeni ovat korkealla. 

miten säästää

Muista unelmoida!

On myös tärkeää kirjata omia unelmiaan ylös. Oma unelmani on olla taloudellisesti vapaa 35-vuotiaaksi mennessä. Se, ettei minun enää olisi pakko tehdä töitä tulojen eteen. Aloillaan oleminen ei minulle sovi, mutta se, että saisin tarvitsemani rahan ilman raatamista kiehtoo suuresti.

Jos unelmasi liittyvät rahaan niin mitä nopeammin aloitat, sitä nopeammin tulet saavuttamaan unelmasi. Miksi unelmoit jostain minkä eteen et tee töitä? Aloita tänään. Kun asiat pitkistyy, niin ne mutkistuu, tapaa isäni sanomaan.

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €