Olen lukenut monia tarinoita äideistä, jotka ovat äitiysloman tai hoitovapaan aikana ryhtyneet yrittäjiksi, koska ovat löytäneet sen ”oman juttunsa” ja tehneet sillä lisää rahaa. Vaikka lapsen hoitaminen kotona ei olekaan nimensä mukaisesti ”äitiyslomaa”, vapauttaa se silti palkkatyöläiseltä perustyöajan verran aikaa, jota ei tarvitse viettää rikastuttamassa muita.
Lapsenhoito vie aikaa – en kiellä sitä. Ja on varmasti päiviä, kun lapsi ei nuku päiväunia tai vaatii enemmän äidin läsnäoloa tai syliä. Itse olen kuitenkin huomannut, että voin päivän aikana hoitaa omia asioitani helpommin ja paremmin kuin ollessani töissä. Työmaalla minulla oli kaksi kahvitaukoa ja ruokatauko, joiden aikana pyrin hoitamaan asioinnit esimerkiksi vain virastoaikaan auki olevissa paikoissa, kuten pankissa. Kotona ollessani olen voinut soittaa pankkiin samalla kun viihdytän vauvaa tai vauvan nukkuessa.
Tästä pääsemme siihen, että kun kaikki tarvittavat kotityöt oli tehty ja asioinnit hoidettu – minulle iski tylsyys. Olen aiemminkin kertonut, että meidän vauvamme on melko helppo tapaus (paitsi nyt vuoden iässä hänkin on alkanut astetta vaativammaksi), joten minulla on ollut koko äitiyslomani ajan mahdollisuus tarjota osaamistani sellaisiin töihin, joita voisin tehdä kotoa.
Sisällöntuotantoon tarvitset vain läppärin, älypuhelimen ja netin
Läppärikään ei ole välttämättömyys! Älypuhelimellakin pärjää varsin pitkälle, mutta itse henkilökohtaisesti tykkään työskennellä isommalla näytöllä ja kymmensormijärjestelmällä. Sisällöntuotannolla tarkoitetaan mm. kuvien editointia, tekstien kirjoittamista sekä hakukoneoptimointia. Verkkokursseja aiheen tiimoilta löytyy paljon, mutta myös ilmaista tietoa on laajasti saatavilla, joten kaikkea ei tarvitse osata heti.
Sisällöntuottajiakin löytyy paljon, mutta olen itse tehnyt havainnon, että monet yritykset (varsinkin alkutaipaleellaan olevat tai toiminnaltaan pienehköt) kaipaavat vain osa-aikaista sisällöntuotantoa ja osa ammatikseen pelkkää sisällöntuotantoa tekevät eivät mielellään ota pieniä projekteja vastaan. Tässä näen siis raon juurikin kotiäitien (miksei koti-isienkin) työllistämiselle, koska monet heistä pystyvät urakkaluonteisesti tekemään pieniäkin projekteja kotoa vauvanhoidon ohella.
Jos siis olet tällä hetkellä perhevapailla ja kaipaat lisätuloa sekä tekemistä – tarjoa rohkeasti osaamistasi esimerkiksi facebookissa erilaisissa yrittäjäryhmissä. Moni yrittäjä arvostaa sitä, että heitä voidaan laskuttaa tekemisestäsi, joten voi olla aiheellista myös rekisteröityä kevytyrittäjäpalveluun. He toki ottavat oman palkkionsa välistä verottajan lisäksi, mutta hei – ei sinulle vaipanvaihdosta makseta ja muutama kymppikin on aina rahaa. Vieläpä sellaista rahaa, jonka voit tienata pieruverkkareissasi kotisohvalla istuen.
Harmittelen edelleen sitä, että tajusin laittaa lainanlyhennykseni maksuvapaalle vasta hoitovapaan alkaessa. Miksi se niin kovin harmittaa? Lue täältä lisää – mitä olisin tehnyt toisin vanhempainvapaalla.
Ammattimainen nettikirppaaminen
Sosiaalinen media on syrjäyttänyt monia live-kirpputoreja, koska myyntipaikka esimerkiksi facebookin paikalliskirpputorilla ei maksa mitään, eikä tuotteita tarvitse viedä minnekään, pöytää ei tarvitse käydä siivoamassa penkojien jäljiltä ja mikä parasta – myymättömiä tuotteita ei tarvitse hakea pois!
Vauvan vaatteet käyvät äkkiä pieneksi ja siisteille sekä ehjille vaatteille löytyy aina ostajansa. Vaikka syntyvyys on Suomessa laskussa, sitä syntyvyyttä edelleen on! Jos jaksaa nähdä hieman enemmän vaivaa, kannattaa tietyt sesonkivaatteet myydä aina juuri ennen niiden käyttöaikaa. Esimerkiksi toppapukua harvemmin kukaan ostaa keskellä kesää, koska lapsen kasvu on aina yksilöllistä ja täten heikosti ennustettavissa. Tästä aiheutuu tietysti itselle vaivaa, koska vaatteita joutuu säilömään tovin, mutta suosittelen muutenkin raivaamaan kaapista tilan myytäville tuotteille ja vaatteille, jotta pysyt itsekin kärryillä, mitä on vielä myymättä.
Merkkivaatteisiin ja viimeisimpiin trendeihin perehtymällä voit maksimoida myyntitulosi. Itsekin olen muutaman merkkivaatteen vauvalleni ostanut ja jälleenmyytäessä saanut parhaimmillaan 90% ”omani pois”. Jotkut tekevät tätä todella ammattimaisesti ja bongailevat merkkivaatteita reilulla alennuksella (tai käytettynä naurettavaan hintaan) ja myyvät itse niitä käyttämättä eteenpäin.
Asiakaspalvelua kaipaava äiti: ryhdy virtuaaliassistentiksi!
Monen yrityksen menestys näkyy (valitettavasti) kiireenä, jolloin esimerkiksi asiakassähköposteihin ei ehditä vastaamaan riittävällä intensiteetillä. Palautteisiin, yleisiin kysymyksiin sekä asiakkaiden ongelmiin yritys vastaa hitaasti ja ehkä jopa huolimattomastikin. Lyhyelläkin perehdytyksellä yrityksen toimintaan ja tuotteisiin pärjää mainiosti yleisessä asiakaspalvelussa. Vaikka et osaisikaan heti vastata asiakkaan kysymykseen, vaan joutuisit kysymään apua sinut perehdyttäneeltä, arvostaa asiakas sitä, että hän saa jonkinlaisen vastauksen nopeasti. Silloin asiakas kokee tulleensa kohdatuksi ja yrityksestä jää positiivinen kuva.
Jos koet vauvasi niin helpoksi tapaukseksi, että pystyisit olemaan asiakkaan saatavilla esimerkiksi 8-16, voit ryhtyä chat-asiakaspalvelijaksi. Itselläni ei ole tästä kokemusta, koska koen kuitenkin itselleni vaikeaksi olla päivystämässä viestejä koko ajan – sähköposteissa kun ”nopea” vastausaika on tunnin sisällä.
Virtuaaliassari voi myös auttaa yrittäjää ylläpitämään verkkokauppaa. Assari voi oikolukea nettisivut ja tarkistaa, että sivut toimivat niin kuin pitää.
Jos kaipaat ideoita, miten säästää vauva-aikana – lue aikaisempi kirjoitukseni vauva-ajan kymmenestä säästövinkistä tästä.
Mitä ottaa huomioon, jos haluaa työskennellä äitiyslomalla?
Jos nautit täydestä äitiyspäivä- tai vanhempainrahasta, saat työskennellä vain sunnuntaisin kellon ympäri ja arkipyhinä, koska Kela maksaa nämä tuet vain arkipäiviltä. Arkisin työskentelystä on ilmoitettava Kelaan, jolloin he laskevat saatavan tuen minimin mukaan.
Hoitovapaalla saat työskennellä vapaasti ilman, että se vaikuttaa Kelan maksamiin perusetuuksiin. Kotihoidontukea saa silloin, kun lapsi ei ole kunnallisessa päivähoidossa. Jos taloutenne tulot ovat pienet, olette mahdollisesti oikeutettuja hoitolisään, jonka saa siis kotihoidontuen lisäksi. Hoitolisään vaikuttaa tulot, joten hoitovapaalla saadut tulot saattavat vähentää hoitolisää.
Jokainen vauva on oma yksilönsä ja jokainen äiti on omanlaisensa. Kaikille työnteko äitiyslomalla ei sovi, mutta monet urasuuntautuneet äidit saattavat kaivata silloin tällöin ulos vauvakuplasta. Olen itse sitä mieltä, että jos koet, ettei vauvasi ”anna mahdollisuutta” työskennellä olemalla alusta asti vaativa – silloin sinun on tarkoitus olla vauvan kanssa ja tehdä töitä vasta sitten, kun aika on kypsä. Se ei ole puppua, että lapset ovat vain kerran pieniä!
Itselleni oikea ratkaisu on ollut työnteko vauvanhoidon lomassa. Työskentelen yleensä vain silloin, kun vauva nukkuu tai leikkii isänsä kanssa – koska minulle itselleni on tärkeää olla täysillä henkisesti läsnä vauvan ollessa hereillä. Kun ihan kaikki aikani ei pyöri vauvan ympärillä, olen virkeämpi ja saan kokea itseni tärkeäksi myös muussa, kuin äidin roolissa. Töiden tekeminen saa minut hyvälle tuulelle – ja äidin hyvästä fiiliksestä nauttii myös rakas vauvani.