Yksi helpoimpia tapoja muuttaa omaa elämää on uuden oppiminen ja opiskelu. Oppimalla uutta rikastutat omaa henkistä pääomaasi vauhdilla ja viemällä opittuja asioita käytäntöön, elämäsi alkaa ihan taatusti muuttua. Tieto on asia, mitä kukaan ei voi ikinä viedä sinulta pois ja suosittelenkin ottamaan nyt heti uudeksi rutiiniksi alkaa opiskelemaan pikkuisen joka päivä. Itse asiassa haluan onnitella sinua jo nyt – koska avasit tämän blogitekstin, se tarkoittaa sitä, että olet halukas oppimaan vinkkejä tehokkaaseen opiskeluun ja se taas tarkoittaa sitä, että olet halukas oppimaan uutta! Loistavaa!
Tähän blogitekstiin olen kerännyt parhaat vinkkini opiskeluun ja uuden oppimiseen. Ota nämä vinkit heti haltuusi ja valmistaudu elämäsi muutokseen.
1. Valitse opiskeltava aihe ja kirkasta motivaatiosi
Valitse ensin aihe, josta oikeasti haluat oppia uutta. Pohdi myös erityisesti, mikä on se syy, miksi haluat oppia uutta tästä aiheesta. Jos haluat oppia osakesijoittamisesta, koska se on trendikästä tai koska kaverit tekevät niin, niin vakuutan että motivaatiosi tulee laskemaan kuin lehmän häntä! Parempi motivaatio voisi olla esimerkiksi se, että haluat jonain päivänä olla taloudellisesti riippumaton, jota varten tarvitset x määrän lisätuloja joka kuukausi. Tavoitteesi ei tarvitse olla näin iso, mutta muista, että mitä enemmän saat liitettyä tunteita motivaatioosi, sitä paremmin se toimii. Motivaatio on opiskelun perusta, sillä jos motivaatiota ei ole, et taatusti jaksa kiinnostua aiheesta niin paljon että jaksaisit opiskella sitä intensiivisesti.
Muistuta itseäsi säännöllisesti siitä, mikä on se eteenpäin vievä voima, jonka vuoksi haluat oppia uutta. Jos tavoitteenasi on vaikkapa vaurastua ja sitä varten haluat oppia sijoittamisesta tai liiketoiminnasta, niin opi myös muistamaan kirkkaana mielessäsi se syy, miksi haluat vaurastua.
2. Tee itsellesi aikataulu sekä opiskelusuunnitelma – ja pysy siinä
Olet varmasti kuullut sanonnan ”hyvin suunniteltu on puoliksi tehty” ja vanha sanonta ei todellakaan voisi paremmin pitää paikkaansa. Asiat yleensä toteutuvat huomattavan paljon varmemmin, kun ne on hyvin suunniteltu etukäteen. Merkkaa siis tästä edespäin kalenteriisi sana ”opiskele” niille kaikille päiville, joina aiot opiskella. Kuulostaa todella naurettavan yksinkertaiselta, mutta tämä toimii aivoillesi käskynä opiskella, sillä sellaiset asiat, jotka merkkaamme kalenteriimme, toteutuvat paljon todennäköisemmin kuin sellaiset asiat, joita siellä ei lue. Merkitse kalenteriisi myös, mitä teemoja aiot opiskella minäkin päivänä.
Päätä lisäksi etukäteen yksi päivä viikosta tai kuukaudesta, jolloin suunnittelet tulevan viikon tai kuukauden varalle mitä opiskelet ja minkä verran. Tällöin sinulla on selkeä suunnitelma, ja suunnitelmallisuus helpottaa asioiden toteutumista huomattavasti, eikä sinun tarvitse kärsiä epämääräisestä ”pitäisi” -tunteesta, joka niin kovin helposti tulee, kun päätämme ottaa uusia tapoja elämäämme. Silloin, kun sinulla on kalenterissasi suunnitelma, sinun ei tarvitse esimerkiksi etukäteen sovittuina vapaapäivinäsi tuntea huonoa omaatuntoa siitä, ettet opiskele – suunnitelmassasi on pitää vapaapäivä silloin ja opiskelupäivä on jonain toisena päivänä.
Hyväksy myös se, että uusien tapojen omaksumiseen menee aikaa. Päätä siitä huolimatta pysyä sinnikkäästi suunnitelmassasi, ole realistinen, äläkä tee liian kovia tavoitteita itsellesi. Opiskele vaikka ihan pikkuriikkisen joka päivä! Sovi esimerkiksi itsesi kanssa, että luet viisi sivua kirjaa joka päivä. Jos pidät tästä suunnitelmasta kiinni, niin vuodessa olet lukenut jo 1 825 sivun verran kirjoja! Älä myöskään vertaile itseäsi liikaa muihin, vaan valitse omaan elämääsi sopiva opiskelurytmi itsellesi.
Tästä pääset vielä lukemaan tarkemmat ohjeet tehokkaan opiskelusuunnitelman tekemiseksi!
3. Käytä hyödyksi kaikkia tapoja opiskella
Ole luova ja käytä kaikkia mahdollisia väyliä oppia uutta. Kirjat ja äänikirjat ovat erinomainen tapa alkaa tutustua aiheeseen, josta haluat oppia lisää. Nykyään myös netti mahdollistaa tiedon jakamisen aivan uudella tavalla, joten etsi opiskelemastasi aiheesta podcasteja, blogeja ja YouTube-videoita. Seuraa myös sometilejä, jotka liittyvät opiskeltavaan aiheeseen.
Hyvin lämpimästi suosittelen lisäksi osallistumaan kursseille ja valmennuksiin, sillä usein silloin kun maksat edes hiukan kurssista tai koulutuksesta, tulee sinulle ihan erilainen motivaatio ja draivi oppia. Maksullisista valmennuksista omaksut myös yleensä kaikkein nopeimmin uutta tietoa, sillä sinun ei tarvitse kahlata kymmeniä kirjoja, podcasteja ja videoita ja napsia tiedonmurusia sieltä täältä, sillä joku toinen on pureksinut sinulle tiedon valmiiksi ja suorastaan kaataa sen päähäsi, eikä sinun tarvitse nähdä niin paljon vaivaa tiedon soveltamiseen.
Kursseilla ja valmennuksissa sinulla on myös kokonainen joukko opiskelukavereita, joiden kanssa voit sparrailla ja opetella yhdessä kurssin asioita. Useimmissa verkkokursseissa on myös pääsy kurssin omaan Facebook-ryhmään, jossa on helppo vaihtaa kokemuksia, kysellä ja ihmetellä samanhenkisten ihmisten kanssa. Keskusteleminen ja vuorovaikutus muiden ihmisten kanssa on yksi hienoimpia tapoja oppia uutta, joten ota itsellesi samasta aiheesta kiinnostunut opiskelukaveri avuksi oppimiseen.
4. Opi oma opiskelutekniikkasi
On selvää, että ihmiset ovat erilaisia ja jokainen meistä oppii asioita omalla tavallaan. Muistele kouluaikojasi – onko sieltä jäänyt mieleen sellaisia opiskelutekniikoita, joiden avulla tieto jäi päähäsi erityisen hyvin? Käytä samoja tekniikoita hyväksi nytkin.
Hyväksi havaittuja oppimistyylejä ainakin itselläni on esimerkiksi kirjojen ääneen lukeminen, pääponttien alleviivaaminen ja muistiinpanojen tekeminen. Kun alleviivaat ja teet muistiinpanoja, aivosi prosessoivat tietoa eri tavalla ja asiat jäävät paremmin mieleen. Koita myös keskittyä siihen, ettet vain kahlaa kirjoja läpi pikavauhdilla, vaan yritä oikeasti omaksua opittavat asiat. Kukaan ei anna sinulle pikalukupalkintoa!
Kertaus on myös opintojen äiti – lue samoja kirjoja ja blogitekstejä uudelleen, kuuntele parhaat podcast -jaksot vaikka viikoittain ja tee niistäkin muistiinpanot itsellesi.
5. Sulje kaikki ylimääräiset laitteet silloin kun opiskelet
Sulje kaikki ylimääräiset laitteet silloin kun opiskelet. Kirjaa lukiessasi sinun ei tarvitse olla kärryillä siitä, mitä sosiaalisessa mediassa tapahtuu, joten voit siksi aikaa laittaa puhelimesi vaikka kokonaan pois päältä tai toiseen huoneeseen. Jos kuuntelet podcastia tai äänikirjaa, tarvitset tietysti puhelintasi, mutta tällöin kytke kaikki sosiaalisen median ilmoitukset pois päältä opiskelun ajaksi, jotta vilkkuvat valot ja ilmoitukset eivät häiritse keskittymistäsi.
Joskus kotona voi olla vaikea keskittyä, ja tällöin ympäristön vaihdos toimii - esimerkiksi kirjastot ovat oivia paikkoja opiskeluun. Jos kotona on tarpeeksi huoneita, voit myös pyhittää yhden huoneen vain työskentelyyn ja opiskeluun – älä mielellään myöskään opiskele esimerkiksi huoneessa, jossa on paljon muita houkuttelevia virikkeitä, jos tiedät että helposti sorrut niihin. Myös sänky on hyvä pyhittää vain nukkumiselle!
Tärkeintä on aloittaa - lue täältä, miten helposti opiskelun voi aloittaa!
Omaksu opiskelu elämätavaksi – kiität itseäsi isosti myöhemmin
Kun otat itsellesi avoimen mielen ja olet valmis oppimaan uusia asioita, voi elämäsi muuttua todella paljon. Opiskelu on asia, mikä kehittää sinua ihmisenä ihan väistämättä ja sitä kautta sinun elämäsi muuttuu. Sillä jos haluat muuttaa elämääsi, on sinun itsesi muututtava ensin. Käyttämällä näitä yllä neuvomiani vinkkejä saat parhaat mehut irti opiskelustasi ja omaksut tietoa nopeammin ja paremmin. Ota uuden oppiminen uudeksi päivittäiseksi rutiiniksi itsellesi, ole aina utelias ja elämäsi muuttuu isosti!