5 menestyvän sijoittajan tunnusmerkkiä

Sijoittajaksi sanotaan henkilöä, joka omistaa esimerkiksi arvopapereita tai yritysten osakkeita, kiinteää omaisuutta kuten asuntoja, kiinteistöjä ja metsää tai muuta omaisuutta kuten kultaa tai hopeaa ja näillä omistuksilla hän tavoittelee taloudellista voittoa.

Kuinka sijoittamisessa voi sitten menestyä?

Ensimmäinen avain menestykseen sijoittamisessa on määritellä tavoite ja strategia, millä aikoo päästä asettamaansa tavoitteeseen. Jos tavoitetta ei ole, sijoittaja on kuin tuuliajolla ja on täten herkempi reagoimaan muutoksiin – eikä aina hyvällä tavalla. Kun tavoite on kirkkaana mielessä, sijoittaja tekee strategiansa mukaisia muutoksia ja sijoituksia sekä menestyy varmemmin.

Tarkempaa tietoa sijoitussuunnitelmasta ja sen tekemisestä löydät täältä.

Strategia tarkoittaa konkreettisia tekoja tavoitteen saavuttamiseksi, kuten esimerkiksi automaattisen pankkisiirron asettaminen palkkapäivänä siirtämään summa x tiettyyn rahastoon tai vaikka kultasijoitukseen. Automatisoimalla sijoittamista teet siitä helppoa sekä vaivatonta ja mikä tärkeintä – säännöllistä! Ilman suunnitelmaa ja strategiaa harvoin, jos koskaan, saa hyviä tuloksia!

Toinen avain on pitkäjänteisyys. Sijoittaminen kannattaa ajatella pitkän matkan juoksuna, jolloin tavoite on matkan päässä. Pitkä aika tasaa kurssiheilahtelujen vaikutuksia ja korkoa korolle ilmiö tekee tehtävänsä. Sijoittamiseen kannattaa sitoutua niin, että jatkaa sijoituksiin panostamista myös alkuinnostuksen jälkeen. Muuten tulokset jäävät laihoiksi.

Miten sijoittaminen aloitetaan

Kolmas avain on kulujen huomioiminen. Pitkäaikaisen sijoittamisen kuluihin kannattaa kiinnittää huomiota, sillä kulujen vertailu on yksi asia, mihin sijoittaja voi vaikuttaa valitsemalla esimerkiksi alhaisen kulun passiivisia rahastoja. Kulujen osuus kuitenkin kasvaa myös suhteessa sijoituksen kasvuun. Sijoituksessa jopa 0,5 % muutos vaikuttaa merkittävästi suuntaan tai toiseen. Joten tarkkaile kuluja ja valitse kohteesi huolella!

Neljäs avain menestykseen on hajauttaminen. Sijoituksia kannattaa hajauttaa omaisuuslajin sisällä, kuten ostamalla osakkeita maantieteellisesti hajautettuna eri maanosista ja esimerkiksi eri toimialoilta. Asuntoja voi ostaa eri kaupungeista, kunhan tarkastelee tilannetta väestön liikkumisen suhteen. Onko kohteesi muuttovoittoisessa vai muuttotappiollisessa kaupungissa? Ole tarkkana tässä! Hajauttamalla vielä eri omaisuuslajeihin (kuten osakkeet, asunnot, metsä, raaka-aineet..), suojaudut riskiltä paremmin, kun kaikki munat eivät ole samassa korissa.

Viides avain on toki maltti – eli menestyvä sijoittaja ei hätkähdä kurssien heilahteluista tai esimerkiksi kullan tai hopean arvon muuttumisesta, vaan ymmärtää, että se on normaalia aaltoliikettä. Suurin riski epäonnistua sijoituksissa, on realisoida sijoitukset paniikissa silloin, kun kurssit ovat alhaalla. Silloin rahojen menetys on varmaa. Joten osta, pidä ja unohda on ihan hyvä neuvo alkuun. Pitkäjänteisessä sijoittamisessa kursseja ei kannata seurata päivätasolla tai saa varmasti harmaita hiuksia sekä lisää stressiä.

Verkostoituminen avaa mahdollisuuksia – myös rahamaailmassa. Lue lisää verkostoitumisesta täältä.

Tavoitteellisuus on tärkeä osa menestystä

Menestyvällä sijoittajalla on myös realistiset tavoitteet tuoton suhteen. Valitsemalla esimerkiksi matalamman riskin rahastoja, tuotto jää pienemmäksi korkeamman riskin rahastosta. Siksi on hyvä tuntea itsensä sijoittajana ja miettiä, millaista riskiä on valmis sietämään.

On hyvä myös muistaa verojen huomioiminen sijoittamisessa. Verot tulee joka tapauksessa maksuun ennemmin tai myöhemmin, mutta verovähennysten suhteen kannattaa olla tarkkana ja ottaa selvää, mitä kaikkea sijoittaja voi vähentää verotuksessa.

Kaikista tärkeintä sijoittamisessa on kuitenkin aloittaminen! Jos aihe ei ole sinulle tuttu, mutta haluat oppia sijoittamaan, hanki itsellesi osaava valmentaja ja sukella sijoittamisen maailmaan!

Mistä löytää tietoa sijoittamisesta

Sijoittaminen saadaan usein kuulostamaan vaikealta, mutta se ei vaadi ammattimaista osaamista. Kuka tahansa voi opiskella asiaa ja tekemällä – eli sijoittamalla oppii lisää. Valmennukseen ja omaan oppimiseen sijoitetut rahat tulevat aina moninkertaisena takaisin. Pienillä summilla aloittaminen kannattaa ja kun osaaminen sekä ymmärrys kasvaa, voi tehdä isompiakin sijoituksia. Uuden oppiminen on mielenkiintoista ja palkitsee aina, sen lisäksi hyvät tulokset kannustavat aina jatkamaan! 

Paula Kyllönen
Artikkelin on kirjoittanut Paula Kyllönen.

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €