Tuntuuko sinusta siltä, että kaikki puhuvat sijoittamisesta, mutta sinulla ei ole hajuakaan, miten sinä voisit sen aloittaa? Olet oikealla sivulla löytääksesi tähän vastauksen!
Emme anna suoria neuvoja, mihin yksittäisiin osakkeisiin, rahastoihin tai ylipäätään sijoituslajiin sinun kannattaisi sijoittaa. Annamme vain yleismallin vinkit siihen, miten pääset hyvään alkuun. Sinun rahasi ovat sinun rahojasi ja sinä teet niillä kuten parhaaksi näet. Tästä kirjoituksesta löydät kuitenkin pohdittavaa, kun mietit sijoittamisen aloittamista.
1. Millainen sijoittaja haluat olla?
Yksinkertainen kysymys ja siihen on kaksi vastausta: Haluatko hoitaa itse osto- ja myyntipäätökset vai haluatko jonkun muun hoitavan sijoitussalkkuasi? Suomessa harvemmin palkataan itselleen ihan henkilökohtaista salkunhoitajaa (varsinkaan ensi alkuun), mutta sijoitusneuvontaa meillä on hyvin tarjolla esimerkiksi pankkien toimesta.
Suorissa osakkeissa oikeastaan jokainen hoitaa osto- ja myyntipäätökset itse – välitysfirma (eli toisin sanoen pankki) vain säilyttää arvo-osuustiliäsi.
Pankit tarjoavat osakkeiden säilytyksen lisäksi rahastoja, joista voit ostaa esimerkiksi kuukausittain pienen osuuden. Rahastoissa on useimmiten salkunhoitajat pankin toimesta ja sinun tarvitsee vain ostaa haluamallasi summalla joko kuukausittain tai könttänä, haluamaasi rahastoa.
Jos tahdot pitää narut käsissäsi – perehdy osakesijoittamiseen. Jos tahdot sijoittaa hieman passiivisemmin – tutustu rahastosijoittamiseen.
Lisää asiaa rahastosijoittamisen ja osakesijoittamisen eroista löydät täältä.
2. Avaa "sijoitustili" ja laita sinne rahaa aika ajoin
Jotta voit ostaa esimerkiksi osakkeita tai rahastoja, tarvitset tietysti rahaa. Rahastoihin pääsee käsiksi jo kymmenelläkin eurolla, mutta saadaksesi enemmänkin kuin yhden osakkeen ostettua, tarvitset hieman enemmän rahaa. Osakkeita ostetaan siis aina kokonaisina, mutta rahastoista voit ostaa niin pienen osuuden kuin haluat.
Jos sinulla ei jo ole säästettynä rahaa sijoitustoimintaa varten, niin perusta tili, jonne säästät sijoittamista varten. Aloittelijana on hyvä muistaa se, että sijoittaa kannattaa vain sellainen summa, jonka omat hermot kestää myös menettää!
3. Opiskele sijoittamista
Tämä on ehkä tärkein kaikista. On todella tärkeää tietää, mihin rahansa laittaa. Jotkut ajattelevat, että osakkeita vain ostetaan – odotetaan hetki ja sitten myydään hurjalla voitolla. Tai että rahastoihin laitetut rahat kasvavat parissa kuukaudessa kaksinumeroisista nelinumeroisiksi summiksi.
Ei, ei ja ei.
Kuuntele sijoittamisesta kertovia podcasteja, lue raha-aiheisia blogeja (kuten juuri nyt teet!) sekä kirjoja. Tee ”kotiläksysi” kunnolla, jotta tunnet tietäväsi mitä teet – kuten mihin sijoitat, millaisilla summilla, kuinka pitkällä aikavälillä ja millaista riskiä aiot ottaa missäkin vaiheessa.
Opiskele eri tavoista sijoittaa – tässä tekstissä olemme puhuneet lähinnä osake- ja rahastosijoittamisesta, mutta voit myös halutessasi sijoittaa asuntoihin, kultaan, joukkolainoihin, korkoihin.. Sijoittamisen maailmasta löydät varmasti itsellesi sopivat tuotteet, kunhan tutustut sijoituslajeihin huolella.
4. Tiedä ja tunnista rajasi sekä riskinsietokykysi
Tämä liittyy osittain kohtaan 2., koska riskinsietokykysi määrittelee osittain myös sen, paljonko olet valmis sijoittamaan, eli paljonko tarvitset ensi alkuun rahaa.
Suunnitelma auttaa sinua tässä ja pohjana voit pitää kysymyksiä: Kuinka monta prosenttia pitää olla tuottoa, jotta kotiutat tuoton? Sekä päinvastoin – kuinka monta prosenttia sijoitus saa olla miinuksella, jotta realisoit tappion? Jos sijoitat pitkällä aikavälillä (esimerkiksi eläkepäiviä ajatellen), määrittele suunnitelmaan, kuinka kauan pidät sijoituksiasi.
Kaikkeen sijoittamiseen sisältyy riskiä. Lue aiemmasta artikkelistamme, miten voit minimoida asuntosijoittamisen riskejä - täältä.
5. Aloita sijoittaminen (ja pitäydy suunnitelmassa!)
Kun tiedät, mitä haluat saavuttaa sijoittamisella (Millainen sijoittaja olet?), sinulla on rahaa sijoitusten tekemistä varten (Avaa tili), tiedät eri sijoituslajit, olet päättänyt mihin sinä haluat sijoittaa ja opiskellut kyseisen sijoittamisen perin pohjin (Opiskele) ja sinulla on tarkka suunnitelma, jota on helppo noudattaa – Olet valmis aloittamaan sijoittamisen!
Jos et tiedä sijoittamisesta yhtään mitään, niin suosittelen käyttämään aikaa huolella kohtiin 3 ja 4. Kun opiskelet sijoittamista riittävästi ja teet pohjatyöt hyvin – tuntuvat sijoituksista saadut tuototkin paremmilta! Muista, että pienelläkin rahalla pääsee alkuun. Et tarvitse tuhatta – et edes sataa euroa aloittaaksesi sijoittamisen. Ja tärkeintähän on se, että olet tehnyt päätöksen sijoittamisen aloittamisesta – koska vain silloin saat rahan työskentelemään puolestasi!