5 syytä sijoittaa metsään

Vaikka sijoittaminen ei enää nykypäivänä ole vain sliipattujen salkkumiesten juttu, vaan se sopii ihan kaikille, niin yksi sijoittamisen laji on silti monille vieras. Metsä on ollut yleensä maatilojen pankki. Sieltä on kaadettu tarvittava määrä puita, että on saatu rahaa esimerkiksi traktorin ostoon. Metsiä myös hoidettiin talvisin, kun ei ollut peltotöitä ja sieltä haettiin polttopuut ja marjat sekä sienet. Suomikin on pikkuhiljaa kaupungistunut ja siksi ehkä monelle sijoittajalle metsä on vieras asia ja sen hankkiminen saattaa tuntua kaukaiselta.

Sijoittajat ovat kuitenkin 2000-luvulla alkaneet kiinnostua metsistä puhtaasti sijoituskohteena, joten kokosin muutaman syyn sijoittaa metsään.

Metsä tuo turvaa

Metsä on turvallinen sijoitus. Se ei käytännössä voi menettää arvoaan, kuten esimerkiksi osakkeet. Suomi on vihreän kullan maa ja täällä on puuntuotto pitkälle jalostunutta ja vientiä ulkomaille on, joten puulla on aina kysyntää. Kantohinnoissa on toki eroja, mutta pääsääntöisesti hinta on säilyttänyt pitkällä aikavälillä reaaliarvonsa. Metsä myös tuo hyvää hajautusta sijoitussalkkuun.

Tuotto-odotus on korkealla

Metsä on pitkän aikavälin sijoitus. Kovimmat tuotot tulevat päätehakkuusta, mutta kyllä kakkosharvennuksestakin voi jo muutaman euron tienata. Riippuu täysin missä kunnossa metsä on, eli kuinka hyvin sitä on hoidettu aiemmin. Jos sinulla on päätehakkuukypsää metsää, niin kantohintoja kannattaa seurata. Puu ei pystyssä pilaannu vuodessa tai kahdessa, mutta loputtomiin hakkuita ei kannata venyttää. Heti ei kuitenkaan tarvitse myydä, vaan voit rauhassa odottaa hintojen nousua – näin ollen puussa on hyvä tuotto-odotus.

Miksi metsään kannattaa sijoittaa?

Verovähennykset

Voit laittaa metsänhoidon menoja verovähennyksiin. Mikäli teet itse metsänhoitotöitä, voit laittaa vähennyksiin kaikki tarvikekulut sekä matkakulut. Tai jos metsäsi hoitaa joku ammattilainen, niin hänen lähettämänsä laskun voit vähentää verotuksessa, sikäli kun ammattilainen on alv -rekisterissä.

Myös metsätien rakentamisen, metsän ojituksen, metsäasioihin liittyvän puhelimen ja tietokoneen käytön kulut voidaan vähentää. Mikäli metsätilallasi istutetaan taimia talkoilla, voit vähentää tapaturmavakuutuksen sekä talkoolaisille tarjotusta ruuasta 6,60€/päivä henkilöä kohti verotuksessa (tämä tieto vuodelta 2016, tarkista vähennyksen suuruus aina vuosittain verottajalta).

Muista kuitenkin pitää tarkkaa kirjanpitoa talkoista sekä ajopäiväkirjaa metsätöiden osalta. Oikeastaan mitä tarkemmin kaikki on dokumentoitu, niin sitä enemmän verottaja tykkää. Huomaa, että jos menet omalle metsällesi tekemään polttopuita omaan käyttöön tai poimimaan marjoja, niin niitä menoja ei kannata verotukseen tarjota.

Muut tavat ansaita metsällä

Metsästä voit tienata myös muilla tavoilla, kuin puita myymällä. Metsätilallasi saattaa olla esimerkiksi soraa, jota voisi myydä. Kannattaa kuitenkin tutustua tarkasti verotukseen ja maa-aineslain lupiin.

Marjojen ja sienien poimiminen myyntiin on hyvää kuntoilua ja ämpäristä mustikoita voi saada jo perkaamattomanakin useamman kympin.

Luontaistuotteilla on kova kysyntä ja vaikkapa kuusenkerkkää ostetaan jatkojalostukseen.

Metsäsijoittamisen riskit

Pakurikäävän viljely on myös trendikästä ja käsittelemättömän pakurikäävän hinta oli 2019 20-30€/kilo. Pakurikääpä tosin tuhoaa puun, johon se on istutettu, joten kaikista komeimpiin tukkikoivuihin sitä ei kannata istuttaa.

Myös erilaisten yrttien, käpyjen, jäkälän, sammalien yms. kerääminen myyntiin voi tuottaa jotakin kassan pohjalle. Kannattaa kysellä vaikkapa kukkakaupoista tarvitsevatko he jäkälää ja käpyjä asetelmien tekoon.

Myös polttopuita voi tehdä myyntiin ja jos metsätilaasi kuuluu vaikkapa pieni pelto, niin sen voi laittaa vuokralle tai myydä pois. Tai ehkä se kannattaa aidata ja istuttaa siihen visakoivua!

Nuoren metsän kunnostukseen ja taimikonhoitoon voi hakea Kemera -tukea ja jos metsätilallasi on luontokohteita, niin ne voi suojella ja hakea suojeluun tukea.

Virkistyminen

Harvassa sijoituskohteessa voi virkistyä. Tai tietenkin, jos sinulla on lomaosake jossain palmun alla ostettuna sijoitustarkoitukseen – mutta en usko, että Suomessa vuokralainen arvostaa, jos menet yhtäkkiä parvekkeelle ottamaan aurinkoa. Tutkimuksien mukaan metsässä kulkeminen alentaa verenpainetta ja laukaisee lihasjännitystä. Mikäpä sen mukavampaa, kuin lähteä sunnuntaina paistamaan makkaraa omalle metsälle, voit rakentaa sinne tarkoitusta varten vaikkapa pienen laavun.

Metsän omistaminen ei ole rakettitiedettä ja nykyään on mahdollista olla myös etämetsänomistaja ja antaa ammattilaisten hoitaa metsä. Kannattaa myös lukea kirjoitukseni metsärahastoista, sekä yhteismetsistä, jos suora metsäkauppa ei houkuttele.

Monika Pekkola
Artikkelin on kirjoittanut Monika Pekkola.

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €