5 tapaa säästää pienistä ostoksista arjen keskellä

Moni meistä tykkää karkeista, limpparista sekä pikaruoasta. Osa meistä tupakoi tai ostaa saunajuoman muutaman kerran kuukaudessa. Useammat meistä varmaan ajattelee, että eihän se paljon vie kuukausibudjetista, jos joskus ostaa jotain ylimääräistä. Minä olin yksi näistä ajattelijoista, kunnes laskin omat luvut auki!

Blogissamme on aiemmin pohdiskeltu, voisiko nimenomaan suomalaiset säästää enemmän? Artikkeliin pääset tästä.

Oletko koskaan ajatellut, kuinka paljon tulee ostettua kaupasta tuotteita, joita ilmankin pystyy elämään? En halua nyt kuulostaa siltä, ettei koskaan saisi ostaa esimerkiksi karkkia tai käydä pikaruokaravintoloissa – pitää nautintojakin olla. Mutta se kuinka usein tätä tekee, alkaa näkymään kuukausittaisissa menoissa. Onneksi asiaan voi vaikuttaa!

Kertaostoksena summa ei yleensä ole suuri, mutta jos asiaa tarkastelee kuukausi- ja vuositasolla, ostosten hinta nouseekin jo aika paljon. Lasketaan seuraavaksi lukuja auki. Rahasummat ovat suuntaa antavia ja laskettu kahdella eri esimerkillä: jos yksi henkilö ja neljän hengen perhe ostaisi kyseisiä tuotteita joka viikko.

Tupakka

Tupakka aiheuttaa riippuvuutta. Siitä voi olla vaikea päästä eroon, mutta usein kyseessä on myös tapa. Työssäni hammasklinikalla käy paljon tupakoivia asiakkaita ja heistä lähes jokainen on sanonut, että he tupakoivat tavan vuoksi. Moni on myös sanonut, että he tarvitsisivat hyvän syyn siihen, miksi tupakoinnin haluaisi lopettaa. Yksi tapa voisi olla laskea, kuinka paljon tupakkaan menee rahaa.

Yksi aski tupakkaa maksaa noin 7,50€. Jos henkilö tupakoi päivässä 10 savuketta, tulee hänen ostaa 4 askia viikossa.

Yhdeltä hengeltä menee viikossa tupakkaan 30€ ja kahdelta henkilöltä 60€. Kuukaudessa tämä tekee 120€ ja 240€. Vuodessa hinta on jopa 1440€ ja kahdelta hengeltä 2880€! Kuvittele, mitä kaikkea tällä rahalla pystyisikään tekemään?

Nopeimmat tavat säästää rahaa

Herkut

Jes! Lauantai ja herkuttelupäivä! Nyt voi viikonlopun kunniaksi ostaa hieman leffaevästä kotiin.

Henkilö ostaa kerran viikossa yhden karkkipussin (2,50€), yhden 1,5l limpparipullon (2,49€) sekä yhden ison sipsipussin (1,99€). Yhteensä ostokset tekevät 6,98€ viikossa. Kuukaudessa summa on 27,92€ ja vuodessa hinta kohoaa noin 335 euroon. Summa tuntuu pieneltä kertaostoksena, mutta vuositasolla puhutaan jo satasista.

Lasketaan sama neljän hengen perheelle. Perhe ostaa kerran viikossa neljä karkkipussia (10€), kaksi 1,5l limpparipulloa (3,43€) ja kaksi isoa sipsipussia (3,98€). Yhteensä ostokset tekevät 17,41€. Kuukaudessa summa on 69,64€ ja vuodessa pyöristettynä 834€! Summa on todella suuri vuositasolla. Tuolla rahasummalla pääsisi perheen kanssa jo pienelle matkalle.

Alkoholi

Leffaeväät on ostettu, joten voisi vielä pari saunajuomaa ostaa mukaan.

Henkilö ostaa kerran viikossa kaksi alkoholijuomaa. Yhden juoman hinta on 1,70€, viikossa juomien hinnaksi tulee 3,40€. Kuukaudessa summa on 13,60€ ja vuodessa summaksi tulee pyöristettynä 163€. Kahdelta hengeltä rahasummaksi tulisi viikossa 6,80€, kuukaudessa 27,20€ ja vuodessa 326€. Molemmissa tilanteissa kuukausisumman voisi lahjoittaa valitsemalleen hyväntekeväisyyskohteelle.

Pikaruokaravintolat

Perjantai-iltapäivä ja viikon ruoat on jo syöty jääkaapista. Ei jaksa käydä kaupassa eikä tehdä ruokaa kotona. Päätät käydä hakemassa nopeaa ruokaa autokaistalta.

Yhdeltä hengeltä hampurilaisateria maksaa noin 8€. Kuukaudessa summaksi tulee 32€ ja vuodessa hinta kohoaa 384 euroon.

Lasketaan sama neljän hengen perheelle. Kaksi 8€ aikuisten ateriaa ja kaksi 5€ lasten ateriaa. Yhteishinta näille on 26€. Kuukaudessa summa on 104€ ja vuodessa 1248€.

Pikaruokaravintoloissa käynti on itselleni välillä liiankin tuttua. Kotona kokkailen joka viikko, koska otan eväät töihin mukaan, mutta perjantaisin on jääkaappi jo tyhjä. Silloin tulee käytyä autokaistalla. Jos mietin kuukauden summaa 32€, voisin sen laittaa aivan hyvin esimerkiksi puskuritilille. Tosiasiahan on, että ilman pikaruokaakin pärjää oikein hyvin.

budjettimalli

Valmisruoat

Valmisruoat ovat toinen vaihtoehto pikaiselle aterialle, jonka voi tehdä kotona pitkän työpäivän jälkeen. Ja onhan se totta, että valmisateria on monen päivän pelastus, kun ei vain jaksa tehdä ruokaa alusta asti ja odotella sen valmistumista. Moni kuitenkin tietää, että valmisruoat ovat kalliimpia, kuin itse tehty kotiruoka. Tehdään hintavertailu: valmisruoka vs. kotiruoka.

Kinkkukiusaus (kotona tehty) = n. 90snt/annos. 4 hengen perheelle ruoka maksaisi 3,6€.

Kinkkukiusaus (valmisruoka) = 1,99€ yhden hengen annos. 4 hengen perheelle ruoka maksaisi 7,96€.

Jos yksi henkilö ostaisi joka viikko annoksen kinkkukiusausta, tulisi se maksamaan kuukaudessa 7,96€, kun kotiruoka maksaisi kuukaudessa 3,6€. Vuodessa valmisruoka maksaisi 95,52€ ja kotiruoka 43,2€. Vuositasolla summien erotus on noin 50 euroa.

Neljän hengen perheen kohdalla valmisateria maksaisi kuukaudessa 31,84€, kotiruoka maksaisi 14,40€. Vuodessa valmisruoka maksaisi 382€ ja kotiruoka 172,80 euroa. Vuositasolla summien erotus on 209 euroa.

Muistathan, että jos haluat todella vaurastua, ei pelkkä säästäminen riitä. Säästää tottakai pitää, mutta vain tiettyyn rajaan asti. Lue lisää täältä.

Pienistä ostoksista luopuminen tuo lisää säästöjä

Mitä mieltä olet? Olisitko valmis laskemaan, kuinka paljon sinulla menee rahaa edellä mainittuihin ostoihin? Suosittelen laskemaan, koska lukujen auki laskeminen on todella silmiä avaavaa. Omalla kohdallani ruokalasku oli ennen todella suuri, vaikka asun yksin. Järkytyin omista luvuista, kun tein tulo- ja menolaskelman. Nykyään budjetoin ruuan ja maksan ostokset jopa eri tililtä, kuin käyttötililtäni. Kehotan ihmisiä yleensäkin laskemaan omat tulot ja menot, koska vain sillä tavalla todella tietää, mihin rahaa käyttää ja miten paljon.

Marjut Tossavainen
Artikkelin on kirjoittanut Marjut Tossavainen.

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €