5 tasoa taloudelliseen vapauteen

Olen kirjoittanut aiheesta jo aiemmin 5 vinkin muodossa – tekstiin pääset tästä. Nyt tässä kirjoituksessa tarkoituksenani on käydä läpi, mitä nämä käsitteet tarkoittavat. Taloudellisessa vapaudessa on Tony Robbinssin mukaan 5 eri tasoa, joita ovat: Taloudellinen turva, taloudellinen elinvoima, taloudellinen riippumattomuus, taloudellinen vapaus ja täydellinen taloudellinen vapaus. Nyt käymme läpi tarkemmin, mitä nämä eri tasot tarkoittavat käytännössä.

Ensimmäinen taso

Taloudellinen turva tarkoittaa rahasummaa, joka kattaisi kuukausittain sinulta menevät pakolliset menot. Tähän sisältyy seuraavat: vuokra/asuntolainan lyhennys, elintarvikkeet ja muu kotitalous, asumisen menot (sähkö, vesi, puhelin), liikkuminen sekä vakuutusmaksut.

Laske näihin kuukausittain menevä rahasumma ja kerro se kahdellatoista, niin saat näihin vuodessa menevän summan.

Esimerkkiluvut

Vuokra/asuntolainan lyhennys kuussa:                  500€/kk

Elintarvikkeet ja muu kotitalous:                               200€/kk

Asumisen menot:                                                        150€/kk

Liikkuminen:                                                                 100€/kk

Vakuutusmaksut:                                                         150€/kk

Yhteensä                                                                       1100€/kk

Kulut kuukaudessa 1100€ x 12 = 13200€/vuosi.

Tällä tavoin saat laskettua oman tarkan lukusi taloudelliseen turvaan. Tällä vuositulolla kattaisit jo monta elämiseen tarvittavaa osa-aluetta. Vaikka sinun tulisi vielä käydä töissä kattaaksesi muut menot, niin eikö olisi helpottavaa, kun jo kaiken tämän saisi maksettua ilman työntekoa?

Lasketaan vielä, mikä summa mahdollistaisi sinulle taloudellisen turvan. Menosi siis oli 13200€ vuodessa. Käytetään nyt laskuissa maltillista 5% vuosikorkoa.

Vuosittaiset menot 13200€ jaetaan vuosikorolla 5% (0,05), josta saadaan tarvittava rahasumma taloudelliseen turvaan: 13200€ / 0,05= 264 000€.

Nyt voit laskea oman lukusi taloudelliseen turvaan. Uskoisin, että huomaat sen olevan pienempi, mitä olet kuvitellut.

Toinen taso

Taloudellinen elinvoima on seuraava askel kohti taloudellista vapautta. Kun olet saavuttanut taloudellisen turvan, on sinulla jo ihan mukava tilanne. Et joudu tekemään töitä pakollisten menojen kattamiseksi, vaan voit käyttää palkkatulosi itsesi hemmotteluun ja nautintoihin.

Milloin olen taloudellisesti vapaa

Taloudellinen elinvoima tarkoittaa puolta siitä rahamäärästä, mikä sinulla menee kuussa seuraaviin asioihin: vaatteisiin, ulkona syömiseen ja viihteeseen, pieniin nautintoihin ja luksukseen. Huomaa, että summa on puolet näihin menevästä rahasta. Viihteeseen kuuluu esimerkiksi elokuvat, esitykset ja konsertit. Pienet nautinnot ja luksus taas voi olla esimerkiksi hieronta, kuntosalijäsenyys tai kampaajakäynti.

Esimerkkiluvut

Muista, että luvut ovat vain puolet näihin oikeasti menevistä rahoista!

Vaatteet:                                                75€

Syöminen ja viihde:                              75€

Luksus ja nautinnot                              100€

Yhteensä:                                              250€

Tähän vielä lisätään taloudellisen turvan kuukausimenot 1100€ ja lopputulokseksi saadaan 1350€. Nyt tiedämme, paljonko tarvitsisimme rahaa kuukaudessa taloudelliseen elinvoimaan. Tämän avulla voit suorittaa ylempänä esitetyllä kaavalla laskun, josta saat rahasumman, millä kattaa nämä menot.

Kolmas taso

Taloudellinen riippumattomuus tarkoittaa, että raha on sinun orjasi, etkä sinä rahan. Käytännössä siis olet riippumaton työnteosta. Raha tekee töitä sinulle ja näin kattaa kaikki tämän hetkiseen elämiseesi menevät kulut. Jos vuosipalkkasi on 25000€ ja kulutat kaiken, on taloudelliseen riippumattomuuteen tarvitsemasi vuositulo 25000€. Jos taas tienaat 25000€, mutta sinulla menee 20000€ elämiseen, on luku tällöin 20000€. Mikä on sinun lukusi taloudelliseen riippumattomuuteen tällä hetkellä? Kun tiedät konkreettisen luvun, minkä tarvitset riippumattomuuteen, mieli kyllä keksii reitin päästä sinne.

Neljäs taso

Taloudellinen vapaus. Taloudellisen riippumattomuuden saavutettuasi et ole enää riippuvainen palkkatyöstä. Voit taputtaa itseäsi olalle ja sanoa: Hyvä minä! Kuitenkin mieli halajaa enemmän: haluat matkustella, omistaa veneen, omistaa kesämökin ja tehdä hyväntekeväisyyttä. Haluat elää sellaista elämää, josta unelmoit. Nyt olemme tilanteessa, jossa täytyy laskea paljonko sinun vuositulojesi tulisi olla näiden asioiden mahdollistamiseksi?

Maailman rikkain ihminen

Otetaan esimerkkiin mukaan kesämökki, joka maksaa 100 000€ ja vene, joka maksaa 40 000€ Käytin laskuun apuna lainalaskureita. Mökin laina on 20 vuoden laina-ajalla ja 2% vuosikorolla ja veneen laina 6 vuoden laina-ajalla ja 3,65% vuosikorolla. Taloudellisen riippumattomuuden lukuna käytän mainitsemaani 25 000€ vuosituloa jaettuna 12 (2083€).

Mökki                                                                                                                                              506€/kk

Vene:                                                                                                                                              620€/kk

Taloudellisen riippumattomuuden luku:                                        2083€/kk

Yhteensä:                                                                                          3209€/kk

Vuodessa:                                                                                         38508€

Näin voit laskea itsellesi taloudellisen vapauden luvun. Valitse tässä vaiheessa kaksi ylellisyyttä, jotka haluat ostaa – katso, mitä ne maksavat ja käytä lainalaskuria apunasi antamaan suuntaa, mitä ne tulisivat kuukaudessa maksamaan.

Viides taso

Ehdoton taloudellinen vapaus. Tämä tarkoittaa, että pystyisit tekemään mitä vain, milloin vain haluat. Voit ostaa vanhemmillesi vaikkapa uuden auton tai itsellesi toisen veneen. Mitä vain, mistä voit unelmoida. Voit nostaa omaa ja läheistesi elämäntasoa sinne, missä haluat sen olevan. Kysy itseltäsi, mistä oikeasti unelmoit ja mitä haluat tehdä. Tässä vaiheessa summa voi kasvaa niin suureksi, että sitä ei välttämättä ole mahdollista toteuttaa, mutta tärkeää on kuitenkin laskea, mitä se vaatisi. Näin saat konkreettisen summan siitä, mitä suurimmat unelmasi vaatii.

Tässä on kiteytettynä viisi tasoa taloudellisesta vapaudesta. Kun lasket omia lukujasi, todennäköisesti huomaat, ettei sinun tarvitse voittaa lotossa päästäksesi haluamallesi tasolle. Etene porras kerrallaan ylöspäin kohti unelmaasi. Toivottavasti kirjoituksesta oli hyötyä matkallesi kohti taloudellista vapautta!

Joona Varis
Artikkelin on kirjoittanut Joona Varis.

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville