5 vinkkiä nuorelle taloudelliseen vapauteen

Taloudellinen vapaus. Mitäs se sitten käytännössä on? Taloudellinen vapaus tarkoittaa tiivistettynä, ettei sinun enää tarvitsisi tehdä töitä menojesi eteen. Saisit kuukausittain tilillesi passiivisena tulona summan, jolla kuittaat minimissään pakolliset kulut. Eikö kuulostakin hyvältä? Taloudellisessa vapaudessa on Tony Robbinssin mukaan 5 eri tasoa, joita ovat: Taloudellinen turva, taloudellinen elinvoima, taloudellinen riippumattomuus, taloudellinen vapaus ja täydellinen taloudellinen vapaus. Tässä tekstissä kuitenkin keskityn vain taloudelliseen vapauteen ja kirjaan vinkkejä sinne pääsemiseksi.

Jaan nyt nämä vinkit nuoremmille lukijoille, mutta samat asiat pätevät yhtälailla myös vanhemmillekin!

1. Tiedosta lähtötilanteesi

Käy ensin läpi, mikä on tämän hetkinen rahallinen tilanteesi? Niin sanotusti opettele tuntemaan omat lukusi. Kynä, paperia, verkkopankki ja eikun tekemään kartoitusta. Minkä verran rahaa käytät ja minkä verran sitä tulee? Onko sinulla velkaa? Mihin rahasi menevät? Olipa tilanteesi mikä hyvänsä, niin itsestään se ei muutu. Mieti mitä voisit alkaa tekemään toisin?

Tarkoituksena on ottaa oppia omasta kulutuksestaan, eikä nuukailla. Monet ajattelevat heti, että pitäisi alkaa elämään pihisti. EI, vaan katso mihin rahasi menevät ja mieti voisiko jokin asia viedä rahojasi ilman, että saat siitä itsellesi hyötyjä.

miten-saada-lisää-rahaa

Sen jälkeen alat maksamaan ensiksi itsellesi. Tämä tarkoittaa sitä, että kun sinulla on tilipäivä, niin ensimmäisenä maksat itsellesi parempaa tulevaisuutta. Eli sijoita, säästä ja investoi itseesi. Kehitä itseäsi parempaan suuntaan. Esimerkiksi lue ja käy valmennuksia. Ei ne kirjat kovin huonoja ostoksia ole.

Näiden lisäksi laadi itsellesi budjetti, jota noudatat. Helpoin keino on avata itselleen useampi tili, joille rahasi jakautuvat suunnitelmasi mukaisesti. Automatisoi siirrot, jolloin tilipäivänäsi rahat jakautuvat itsestään oikeille osa-alueille. Osa-alueita ovat juurikin yllämainitut itsensä kehittäminen ja sijoittaminen. Näiden lisäksi rahoja menee pakollisiin menoihin, huviin, puskuriin ja hyväntekeväisyyteen.

2. Kirjaa unelmasi ylös

Mikä on unelmasi? Kirjaa se itsellesi ylös. Sen ei tarvitse olla kaikkien tiedossa, kunhan vain itse tiedät, mitä haluat ja minkä vuoksi. Tämän tekstin kirjoitan olettaen, että unelmasi on juurikin taloudellinen vapaus.

Kun tiedät riittävän vahvasti miksi haluat unelmasi toteutuvan, niin jollain keinolla sen saat tapahtumaan. Pitääksesi tämän unelman kirkkaana mielessäsi, on hyvä tehdä jotain, mikä muistuttaa sinua päivittäin taloudellisesta vapaudesta. Esimerkiksi voit hahmotella itsellesi unelmakartan siitä, miltä elämäsi tulee näyttämään sinä päivänä kun saavutat taloudellisen vapauden. Voit etsiä netistä kuvia unelmakodistasi, unelmien autostasi tai mistä tahansa muusta, mitä haluat saavuttaa.

3. Laadi selkeä suunnitelma ja tarkista edistymistäsi

Kun sinulla on budjetti kunnossa ja rahat lajittautuvat oikeille osastoille itsestään, tulee sinun tietää mitä teet rahoilla, jotka ovat erityisesti sijoitustilillä. Unelmanasi on taloudellinen vapaus – mutta minkä ikäisenä? Minkä verran tarvitset sijoitusvarallisuutta, että voit sanoa olevasi taloudellisesti vapaa? Laadi suunnitelma. jolla saat kerättyä itsellesi varallisuutta. Aseta itsellesi tavoite ja välitavoitteita vuosille, kuukausille ja viikoille. Päätavoitteesi on taloudellinen vapaus 15 vuoden kuluttua, joten jaat välitavoitteet ensin vuositasolle, sen jälkeen kuukausille ja tämän jälkeen viikoille. Aloita vähän kerrallaan ja pidä päämäärä kirkkaana mielessäsi, niin et kompastu heti alkuun.

mitä sijoittaminen vaatii aluksi

Tarkastele etenemistä sillä, onko tavoitteet täyttyneet aikataulussa, myöhässä vai ei ollenkaan. Älä luovuta – jatka vain tekemistä ja pienennä tavoitteita, mikäli jo ensimmäinen taso tuntuu liian haastavalta.

Entä mitä joudut tekemään sen eteen, että saavuttaisit taloudellisen vapauden nopeammin? Esimerkiksi lisätuloilla voit vauhdittaa unelmasi täyttymistä.

Etkö keksi, mistä saisit lisätuloja? Käy lukemassa Soilen vinkit lisäansioden hankkimiseksi täältä.

4. Luo itsellesi vaurastumista palveleva mindset

Kaikki lähtee liikkeelle oman pään sisältä. Miten teemme asiat ja miksi teemme juuri niin. Millaisia mielikuvia ja ennakkoluuloja meillä on tietyistä asioista ja miksi jätämme joitakin asioita tekemättä. Jos aiot tulla vauraaksi, niin sinulla tulee olla vauraan ihmisen mindset. Mikäli ihmiselle, joka tuhlaa kaikki rahansa, annettaisiin nyt miljoona euroa, niin se ei tekisi hänestä vaurasta. Mitä todennäköisemmin hän jonkin aikaa ”nauttisi” rahoista, jonka jälkeen kaikki olisi käytetty. Älä vain odota lottovoittoa, vaan ota ohjat omiin käsiisi ja kehitä mindsettiäsi – se on tärkeä osa matkaasi taloudelliseen vapauteen. Hyviä keinoja itsensä kehittämiseen on aiheesta lukeminen, podcastien kuunteleminen sekä videoiden katsominen. Itse suosittelen vahvasti Napoleon Hill:in kirjaa Ajattele oikein, menesty.

Lue täältä kirjoittamani kirja-arvostelu kyseisestä kirjasta!

5. Laita raha työskentelemään puolestasi

Pelkällä työnteolla et tule rikastumaan, vaan sinun täytyy saada rahat töihin puolestasi.

Raha lähtee töihin silloin, kun laitat sen sijoituksiin, joten aloita sijoittaminen. Jos et tiedä mitään sijoittamisesta, opiskele tai hanki mentori. Tee sijoitussuunnitelma. Sijoita vain niihin sijoituslajeihin, jotka tunnet ja ymmärrät. Aloita yhdestä kerrallaan ja ala sen jälkeen hajauttamaan myös muihin omaisuuslajeihin.

laita raha töihin puolestasi

Mieti itsellesi keinoja, mistä voisit saada passiivisia tuloja? Nämä siis ovat niitä tuloja, joita halutaan saada, että taloudellinen vapaus on mahdollista. Sijoituksillahan pyritään siihen, että saisit sijoittamallesi rahalle jonkinlaista korkoa, eikö vain?

Voit esimerkiksi perustaa verkkokaupan tai kirjoittaa e-kirjan. Nämä teetättävät aluksi töitä, mutta tietyn työmäärän jälkeen olet tilanteessa, jossa saat passiivisia tuloja.

Voit myös laskea minkä suuruisen sijoitusvarallisuuden tarvitset ja minkä suuruisen tuottoprosentin sijoituksillesi tarvitset, että unelmoimasi elämä on sinulle mahdollista. Jotta voit laskea oman varallisuuden tarpeesi määrän, tarvitset summan, jonka haluat vuodessa saada sekä tuottoprosentin. Esimerkiksi jos pörssi tuottaa keskimäärin 5% vuodessa ja tahdot 20 000€ vuositulot, niin saat tarvitsemasi sijoitusvarallisuuden summaksi 20 000€ / 0,05 = 400 000€.

Lopuksi vielä pieni vinkki lainoista. Jos niitä on, niin pyri maksamaan ensimmäisenä kaikki suurikorkoiset lainat pois. Niille, joilla lainaa ei ole ja kaikille muillekin ohjeena, että käytä rahaa tehdäksesi lisää rahaa. Lainoja on hyviä ja huonoja, joten mieti tarvitsetko välttämättä sitä uusinta ja hienointa puhelinta jos sinulla ei ole rahaa siihen.

Jasmin kirjoitti mielestäni hyvän tekstin lainoista, ja sen pääset lukemaan täältä.

Toivottavasti sait neuvoa kirjoituksestani. Muista että mitä aiemmin aloitat, niin sen nopeammin olet tavoitteessa.

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €