7 syytä, miksi minä sijoitan asuntoihin

Asuntosijoittaminen on omalla kohdallani vienyt minut mukanaan niin, että kohteita haluaisi aina vain lisää ja lisää. Kokemukseni asuntosijoittamisesta on ollut pääsääntöisesti positiivista – esimerkiksi vain yhden tyhjän kuukauden olen 2,5 vuoden aikana joutunut kokemaan. Seuraavaksi kerron teille 7 syytä, miksi minä sijoitan asuntoihin.

Sopii suunnitelmaan

How simple is that – eli asunnot sopivat loistavasti omaisuuslajina sijoitussuunnitelmaani. Haen aina kassavirtapositiivisia kohteita, eli asuntoja, joista jää verojenkin jälkeen käteen tuloa. Suunnitelmana on kasvattaa asuntojen avulla passiivista tulovirtaa. Toki, asuntosijoittamisesta tuleva tulo ei ihan 100% passiivista tuloa ole, mutta melko pienellä työllä saa luotua kuukausittaisen tulon.

Asuntosijoittaminen on yksinkertaista ja helppoa

Jos osaa peruslaskutoimitukset, niin osaa tehdä asuntosijoittajan ”kotiläksyt” ja arvioida kohteita. Vasta, kun luvut ovat kohdallaan, kannattaa asuntoa katsoa toisista näkökulmista. Sijoitusasuntoa ostaessa ei mielestäni tarvitse ajatella, että asuisitko itse kyseisessä asunnossa – toki vuokralaisen viihtyvyydestä kannattaa huolehtia esimerkiksi maalaamalla ja hieman pintaremontoimalla asuntoa, jos se on päässyt rapistumaan.

Asuntosijoittamisesta helppoa tekee se, että omalla kohdallani kohteen ostopäätös muodostuu 90% asunnon luvuista – eli vuokratuotosta ja kassavirrasta. Jotkut hakevat asunnoilla arvonnousua, joko ajan kanssa tai flippaamalla, mutta pitkän salkun strategialla itse koen, että luvut kertovat kaiken oleellisen – myös sen, jos asunto on liian kallis omaan suunnitelmaan.

Vuokralaisten kanssa voi vaikka verkostoitua

Olen itse niin sanotusti verkostoitunut erään vuokralaiseni kanssa – olemme yhteydessä vielä tänä päivänäkin, vaikka vuokrasuhde päättyi jo 1,5 vuotta sitten. Minusta on mukavaa tuntea vuokralainen edes jollain tasolla, enkä koskaan ole pitänyt kiirettä vuokralaisen etsinnässä. Vuokrausvaiheessa en tietenkään lähde utelemaan henkilökohtaisuuksia tai asioita, jotka eivät vuokranantajalle kuulu, mutta viimeistään asuntonäytöllä hakijoiden kanssa tulee juteltua muutakin, kuin asunnosta.

Se luo tietynlaista luottamusta vuokrasuhteeseen, kun vähän tietää tai tuntee, millainen henkilö asunnossa asuu. Ja itselleni tulee hyvä mieli siitä, jos vuokralainen kokee, että voi ottaa minuun yhteyttä milloin vaan ja mistä asiasta tahansa sen sijaan, että pelkäisi soittaa minulle jos vaikkapa hella tai jääkaappi menisi rikki.

Sijoitusasunnot eivät aina vaadi suurta pääomaa

Tämän sanoisin ehdottomasti yhtenä isoimpana plussana. Jos sinulla on vapaita vakuuksia omasta asunnostasi käytettävissä lainan vakuudeksi, niin voi olla, ettet tarvitse käsirahaa lainkaan ostaaksesi sijoitusasunnon. Ja jos ne jo aiemmin mainitut kotiläksyt on tehty oikein, sinulle saattaa 100% velkavivutetusta asunnosta tulla kuukausittaista tuloa positiivisen kassavirran muodossa. Mutta tottakai jokaisen tulee muistaa, että riskit eivät katoa koskaan, mutta niitä voi pyrkiä minimoimaan. Eli en missään nimessä usuta ketään ottamaan lainaa – varsinkaan, jos oma tontti ei ole kunnossa.

Vaikkei sinulla olisi omaa asuntoa, jonka vakuuksia käyttää lainan vakuutena – on nykyään olemassa erilaisia, maksullisia lainan vakuuksia. Monet pankit tarjoavat näitä omasta takaa, varsinkin sellaisille asiakkaille, joilla ei välttämättä ole laittaa suurta käsirahaa kiinni asuntoon. Tunnetuimpien pankkien lisäksi on olemassa myös täysin pankeista irrallisia vakuusfirmoja, jotka tarjoavat maksullisia vakuuksia asuntojen lisäksi muihinkin ”ostoksiin”. Jos tällaista maksullista vakuutta käyttää sijoitusasuntoon, on vakuudesta menevä maksu myös verovähennyskelpoinen pääomatuloverotuksessa!

Varallisuus tuntuu kertyvän kuin itsestään

Onhan vuokralaisen hankinta aina tietynlainen prosessi, mutta kun vuokrasopimus on tehty ja vuokralaisen viihtyvyydestä huolehdittu esimerkiksi korjaamalla asunnossa olevat pienet kulumisen jäljet tai muuta vastaavaa – seuraa yleensä useampi kuukausi, kun vuokratulon eteen ei tarvitse tehdä mitään ja silloin ainakin minusta tuntuu, että varallisuuteni kertyy kuin itsestään. Ja niinhän se kyllä tekeekin.

Asuntosijoittajana saat erilaisia verovähennyksiä

Verointoilijana tietysti minun on pakko mainita tämä. Asuntosijoittaminen ei suinkaan ole ainoa tapa hankkia pääomatuloja, joista voi tehdä erilaisia vähennyksiä, mutta asuntosijoittajana olet oikeutettu eri tavalla verovähennyksiin, kuin esimerkiksi ”pelkkänä” osakesijoittajana. Lähes kaiken, mitä hankit sijoitusasuntoosi tai sen ehostusta varten, voit laittaa verovähennyksiin. Vähennykset saattavat vaihdella vuosittain, joten ajantasainen tilanne kannattaa tarkistaa verottajalta. He kyllä kertovat, meneekö ilmoittamasi kulu vähennyksiin vai ei – ja mikä parasta, he eivät veloita sinulta penniäkään, jos kysyt vähennysasioista esimerkiksi sähköpostilla.

Asuntoja tarvitaan aina

Omaan suunnitelmaani kuuluvat lähinnä muuttovoittoiset kaupungit ja niiden lähiöt, koska saatan saada lähiöstä 2-3 asuntoa samaan hintaan kuin saisin keskustasta yhden asunnon. Mutta faktahan se on, että jokainen meistä tarvitsee katon pään päälleen ja luotan siihen, että varsinkin muuttovoittoisissa kaupungeissa asuntoja ei seiso useita kuukausia tyhjillään – tai jos seisoo, niin vuokrapyynti tai asunnon kunto on oikeasti vinksallaan.

Olen itse suunnitellut, että myyn asuntoni vasta sitten, kun niihin otetut sijoituslainat on maksettu pois. Ja koska valitsen kohteet tarkasti ja hartaasti positiivista kassavirtaa metsästäen, en niinkään ajattele niiden arvonnousua. Arvonnousu on tietysti iso plussa, jos niin käy, mutta en laske tuottoa sen varaan. Kun myyn asunnot, ajattelen niin, että kaikki, mitä myynnistä saan, on vain ja ainoastaan plussaa sen päälle, mitä asunto on tuottanut sillä aikaa, kun olen sen omistanut.

Jos kiinnostuit asuntosijoittamisesta, lue tästä, miten voit sijoitusurasi aloittaa.

En tiedä, tulisiko listasta vielä pidempi, jos sijoittaisin asuntoihin myös lyhyemmän salkun strategialla, esimerkiksi flippaamalla – mutta tällaisia ajatuksia minulla on siitä, miksi sijoitan asuntoihin pitkällä tähtämeillä. Toivottavasti sain siirrettyä innostustani asuntojen suhteen sinuunkin, lukija!

Jasmin Kylliäinen
Artikkelin on kirjoittanut Jasmin Kylliäinen.

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €