Ajattelutapasi määrittää tulevaisuutesi

Se, millainen asenne ja ajattelutapa sinulla on, määrittää voitatko vai häviätkö, oletko onnellinen vai onneton, menestytkö vai luovutatko kaikessa, mitä elämässäsi yrität. Ajattelutapasi määrittää kaiken sen, mitä olet ja kaiken, mitä teet. Ajattelutapasi määrittää kykysi tehdä kaikki tarpeellinen saadaksesi haluamasi tulokset.

Ajattelutapasi on puuttuva linkki sen välillä, missä olet nyt ja missä haluaisit olla. Se on se avain, joka avaa eteesi tulevat tilaisuudet. Monet luulevat, että toiminta on puuttuva linkki, mutta ennen toimintaa tarvitset ajattelutavan, joka puskee sinut läpi kaikkien väistämättömien vastoinkäymisten.

Jämähtänyt ajattelutapa

Jämähtäneen ajattelutavan omaava henkilö yrittää kerran ja jos se ei onnistu, hän luovuttaa todeten, että ei tästä mitään tullut, antaa olla. Hänen maailmankuvansa saa hänet uskomaan, että kaikki ominaisuudet ja kyvyt ovat ikään kuin etukäteen määriteltyjä ja näillä mennään kehdosta hautaan. Usko siihen, että on mahdotonta kehittää itseään, oppia uusia taitoja tai parantaa jo opittuja taitoja, on järkkymätön. Jos uskoo että kaikki kyvyt ovat kiveen hakattuja, tulee tyytyneeksi paikallaan polkevaan työhön ja paikallaan polkeviin ihmissuhteisiin. Elämää ohjaavana mottona on ”Minä nyt vaan olen tällainen, eikä minusta voi muuta tulla”.

Jämähtäneellä asenteella elävä henkilö välttää haasteita ja ongelmia, erityisesti julkisia tällaisia. Hän ahdistuu, koska uskomuksena on, että hänen osaamisensa on se mikä on, ei hän ole riittävä ja voi ei, nyt nuo kaikki muutkin huomaavat sen. Tästä seuraa epäonnistumisen pelko ja häpeän tunne, jolloin hän alkaa vältellä haastavia tilanteita, koska ei ole takeita, että hän onnistuisi. 

Miten muuttaa ajattelutapaansa

Kaikenlainen kouluttautuminen ja uusien asioiden harjoitteleminen on jämähtäneen asenteen omaavalle pakkopullaa. Miksi edes vaivautua opettelemaan, kun ei hän kuitenkaan opi mitään? Lisäksi rakentavankin kritiikin vastaanottaminen on hänelle vain osoitus siitä, ettei hän osaa, eikä ole riittävä.

Muiden ihmisten menestyminen on tällaiselle henkilölle vain todiste siitä, että hän on oikeassa ajatellessaan, että tasan ei käy onnen lahjat. Että kyllähän nuo muut voivat menestyä, mutta en minä. Tiedäthän: ”Hyvä sinun on sijoittaa, kun sinulla on hyvä palkka. Minä en voi, koska tienaan vaan näin vähän”, ”Helppo sinun on tehdä ylimääräistä rahaa, kun voit vuokrata toisille asuntoja”, ”Minä olen käynyt vain peruskoulun, joten ei minusta ole siihen”.

Totuus on kuitenkin se, että jos emme kehitä itseämme jatkuvasti, jäämme nopeasti jälkeen. Maailma muuttuu todella nopeasti ja jämähtäneen asenteen omaavat missaavat elämän kaikki upeat mahdollisuudet.

Kateus on myös yksi ajattelun muoto. Kääntämällä kateuden voimaksi, käytät energiasi tehokkaammin. Lue lisää kateuden vaikutuksista täältä.

Kasvuorientoitunut ajattelutapa

Kasvuorientoitunut ajattelutapa tarkoittaa, että voit kasvaa ja kehittää taitojasi uusien asioiden oppimisen kautta harjoittelemalla ja kovalla työllä. Tämän ajattelutavan omaksunut henkilö ajattelee, että epäonnistumisen jälkeenkin nousen aina uudelleen ylös ja jatkan eteenpäin jotain toista reittiä niin kauan, kunnes menestyn. Vaikka jokin haaste olisikin vaikea toistaiseksi ja siinä nyt epäonnistuukin, se tarkoittaa vain, että et ole tarpeeksi hyvä vielä tällä hetkellä, mutta kehittämällä itseäsi ja opiskelemalla pystyt tulevaisuudessa selvittämään tämän haasteen. Elämän mottona on: ”Voin oppia mitä ikinä haluankin”.

Menestyneiden ihmisten seura on kasvuorientuneelle henkilölle innostavaa ja heiltä voi oppia paljon tärkeitä asioita, jotka auttavat itseäkin menestymään. Muiden menestyminen on tällaiselle henkilölle vain kannustus: ”Jos nuo ovat menestyneet, niin kyllä minäkin siihen pystyn”.  

Tärkeintä onkin jatkuva oppiminen ja haasteiden kohtaaminen. Mitä enemmän harjoittelee, sitä enemmän kehittyy.

Millainen on hyvä ajatus

Miten kehittää kasvuorientoitunutta ajattelutapaa?

 • Ajattele epäonnistumista välttämättömyytenä menestykselle

Kaikki isosti menestyneet ovat epäonnistuneet tiensä menestykseen. Nauti oppimisprosessista – epäonnistuminen ja uudestaan ja taas uudestaan nouseminen tekee sinusta menestyneen henkilön. Ilman epäonnistumista et kasva ihmisenä. Epäonnistuminen on oppimista.  

 • Puske rajojesi ulkopuolelle

Sinun täytyy mennä kuvitellun rajasi yli. Älä välitä siitä, mitä uskot osaavasi – päätä tehdä se ja tee. Tee itsellesi kristallinkirkkaaksi, miksi teet sen ja kuvittele itsesi saavuttamassa unelmasi. Näe mielessäsi kuva hurjimmasta unelmastasi ja visualisoi se päivittäin. Ei ole mitään rajoja sille, mitä voit tehdä, jos vain tartut toimeen määränpäätäsi kohti.

 • Haasta itsesi

Haasteet ovat tilaisuuksia naamiaisasussa. Nämä tilaisuudet vievät sinut kohti määränpäätäsi ja auttavat sinua kasvamaan – jos vaan tartut niihin. Minkä ikinä ajatteletkaan olevan heikkoutesi, nujerra se. Ainoastaan tunnistamalla epätäydelliset asiat itsessäsi, voit kehittää itseäsi. Kaikki taika tapahtuu mukavuusalueesi ulkopuolella.

 • Päätä olla elinikäinen oppija

Menestyneet ihmiset lukevat koko ajan itsensäkehittämiskirjoja. He eivät vietä aikaa telkkarin ääressä tuntikausia, vaan käyttävät aikaa opiskeluun ja jatkuvaan uuden oppimiseen. Et ole koskaan täysin oppinut. Mikäli kirjat eivät ole sinun juttusi, kuuntele äänikirjoja tai podcasteja, katsele YouTube-videoita tai osallistu webinaareihin.

 • Etsi samanhenkisiä ihmisiä

Samanhenkisten ihmisten löytäminen on yksi tärkeimmistä asioista, jonka voit tehdä. Kannustava ja auttava ryhmä antaa palautetta, joka auttaa sinua kasvamaan ja kasvattaa myös itseluottamustasi. Muista että olet keskiarvo niistä viidestä ihmisestä, joiden kanssa vietät eniten aikaa.

 • Voita epäonnistumisen pelkosi

Se mitä eniten pelkäät, on luultavasti juuri se juttu, joka muuttaa koko elämäsi. Pelko on sekä suurin este unelmasi saavuttamisessa, että paras osoitin unelmaelämäsi suunnasta. Pelko on vain merkki uskomusten aktivoitumisesta. Pelosta huolimatta kannattaa lähteä liikkeelle. Unelmia tavoitellessa kannattaa lähteä juuri kohti pahimpia pelkojasi. 

 • Kuvittele haluamasi lopputulos

Kehitä selkeä visio siitä, miltä unelmasi saavuttaminen näyttää.

 • Kenen kanssa jaat menestyksesi?
 • Miltä sinusta tuntuu?
 • Mitä teet?
 • Missä asut?
 • Millainen on unelmapäiväsi?
 • Kun olet saavuttanut unelmasi, mikä on seuraava määränpääsi?

Menestyksen tärkeä osatekijä on kuvitella, miten mahtavalta sinusta tuntuu, kun olet voittanut haasteet. Saamme elämässä sen, mitä odotamme – joten keskity ajatuksiisi ja uskomuksiisi sekä odota saavasi se, mitä haluat.

 • Sanat ovat voimakkaita

Sisäinen puheesi on ihan yhtä tärkeää, kuin ulkoinen puheesikin. Miten puhut itsellesi? Sisäinen puheesi vahvistaa joko menestymisodotuksiasi tai syvimpiä pelkojasi. Varmista, että sisäinen puheesi tukee haluttua lopputulosta, jolloin kasvatat itseluottamustasi. Sisäinen äänesi mielellään haluaa osoittaa epävarmuutesi ja heikkoutesi, mutta älä anna sille voimaa. Käännä negatiiviset sanat positiivisiksi ja vahvistaviksi.

Fakta on se, että joko kasvamme tai kuolemme pystyyn. Kasvuorientoitunut ajattelutapa tarkoittaa, että opit, kehityt ja saavutat tavoitteesi. Kyse on ainoastaan asenteesta ja oppimisprosessista.

Suurin yksittäinen seikka, joka estää sinua saavuttamasta tavoitteitasi, olet sinä itse. Sinulla on kaksi vaihtoehtoa: Tyytyä tuttuun ja turvalliseen tai olla tarpeeksi rohkea kasvamaan tuntematonta varten.

Et voi saada molempia.

Mervi Palomäki
Artikkelin on kirjoittanut Mervi Palomäki.

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville