Asioita, joita en tiennyt rahasta

Raha, sehän oli minulle vain lähes välttämätön, tuntematon kolikko ja seteli, jota täytyy olla, että jotain voi ostaa. Lapsena opetettiin, että töitä pitää tehdä – siitä saa rahaa ja rahalla ruokaa sekä laskut maksettua. Ja kunhan muistaa myös vähän säästää, niin joskus voi ostaa jotain vähän ylimääräistä mukavaakin. Aika hyvin nämä vähäiset opit menivät perille ja elämässä niillä on pärjännyt kohtuudella melko pitkälle. Tänä päivänä toki mietin, että olisihan se ollut hienoa, jos siitä olisi oppinut paljon muutakin. Ei olisi välttämättä aina tarvinnut odottaa sitä tilipäivää, että voisi jotain ostaa. Ja myöhemmin, kun se tilipäivä koitti, sai yleensä ne laskut maksettua eikä rahaa riittänytkään paljoa muuhun, vaikka töitä oli painettu 40h/vko – vähän ”söi miestä”. Mitä sitten olisin halunnut tietää rahasta? En silloin vielä mitään oikeastaan sen enempää. Mutta nyt kun tiedän, haluan kertoa, mitä en tiennyt ja minkä tiedon haluaisin jakaa.

Rahan historiasta olisin halunnut tietää enemmän

Rahan arvo on suunniteltu heikkenemään vuosi vuodelta ja se perustuu ainoastaan ihmisten väliseen luottamukseen. Rahaa voidaan painaa paljon, mutta inflaatio syö sitä joka vuosi. Esimerkiksi tästä syystä säästäminen pankkitilille ei ole kannattavaa, sillä periaatteessa rahasi vain katoavat sieltä ajan kuluessa. Sitä paitsi huomioi, kun sinulla on rahaa pankissa, sinulla ei ole rahaa – vaan talletus. Ja tallettamisen sijaan, sijoittamalla rahasi, saatat saada rahaa jopa enemmän.

Ollessani lapsi, kuvittelin kauan, että inflaatio oli oikeasti siskoni. Isäni nimittäin sanoi aina, kun oli karkkipäivä ja siskoni söi joko minun karkkejani tai eräästä laatikosta isälle antamiamme karkkeja, että inflaatio siellä on käynyt ne syömässä. Kun ymmärsin että sisko niitä syö salaa niin sehän se oli se inflaatio. Nyt ainakin tiedän mitä inflaatio tekee – rahalle.

Miten korkoa korolle -ilmiö toimii?

Kullan arvo on säilynyt vuosia ja se säilyy. Se on myös sama kaikkialla maailmassa. Sitä ei esimerkiksi tarvitse vaihtaa maata vaihdettaessa, kuten valuuttaa. Näistäkin syistä se on yksi arvokkaimmista kohteista, mihin kannattaa sijoittaa. Aiemmin kultaan piti sijoittaa melko suuriakin summia, eikä näin ollen siihen kaikilla ollut mahdollisuutta. Tänä päivänä onneksi jokaisella on siihen mahdollisuus.

Talousjärjestelmä on historiallisesti muuttunut/uusiutunut n. 30-40 vuoden välein. Nyt edellisestä muutoksesta alkaa olla jo liki 50 vuotta, joten odotettavissa todellakin jo oli muutoksia myös rahatalouteen. Aika näyttää, minne suuntaan nämä asiat vielä lähitulevaisuudessa suuntaavat. Yleensä muutokset ovat pudottaneet rahan arvoa, mutta samalla nämä muutokset ovat tuoneet tullessaan uusia mahdollisuuksia.

Ihmiset asioivat tavallisesti kaupallisissa pankeissa kuten Nordea, Osuuspankki jne. Näiden pankkien pankkiirina toimii keskuspankki, joka painaa valuuttaa. Kun sinä asioit pankissa ja teet talletuksen, voi pankki sen myötä luoda uutta rahaa. Ja kun sinä talletat, voi pankki lainata osan rahoistasi muille. Voidaan myös ajatella, että kun otamme velkaa, pian luodaan lisää rahaa, sillä rahan luomisjärjestelmä perustuu velan ottamiselle. Mielenkiintoista. Ja kun rahaa voidaan luoda lähestulkoon tarvittaessa, sen arvo samalla heikkenee.

Haluatko lukea lisää rahajärjestelmästä? Tästä pääset lukemaan kaikki rahajärjestelmään liittyvät artikkelimme.

Budjetointia ja rahan arvostamista tulisi korostaa enemmän

Yksi ehkä jollain tavalla suurimmista kokonaisuuksista, jota en rahasta tiennyt, on sen oikeanlainen budjetointi. Varmasti monille tuttua, mutta veikkaan, että paljon on ihmisiä, jotka eivät siitä tiedä tai eivät sitä hallitse oikein. Oikeaa budjettimallia oikein toteuttamalla, pidät taloutesi hallinnassa – olivatpa tulosi lähes millaiset tahansa. Erityisesti tämän aion opettaa tulevaisuudessa erittäin tarkkaan myös omalle lapselleni.

Minun mielestäni yksi todella huomioitava asia, jonka ajattelen osanneeni ja tienneeni, mutta joka ehkä sittenkin vaatii vielä oppimista, tiedostamista ja asian oikein ajattelemista, on tämä; arvosta kaikkea rahaa, mitä sinulla on ja mitä saat, pieniäkin summia! Ellet osaa arvostaa sitä pientä, on sinun vaikeampi saada myös suurta, saati oikeasti arvostaa sitä. Kuvittele olevasi rikas ja vauras, ainakin toisinaan jo silloin, kun omistat pieniä summia rahaa, sillä se helpottaa sinua suuntaamaan ajatuksiasi kohti suurempia tavoitteita.

Näistä ja monista muista mielenkiintoisista asioista voit oppia lisää Bisnesnaisen valmennuksissa sekä Vauras Elämä VIP-jäsenyyden avulla. Pääset ostamaan valmennuksia tai VIP-jäsenyyden tästä.

Pirjo Ruhkala
Artikkelin on kirjoittanut Pirjo Ruhkala.

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €