Budjettimalli auttaa sinua aloittamaan sijoittamisen!

Hei lukijani ja varsinkin sinä, joka haaveilet sijoitussalkusta. Tänään kirjoitan aiheesta sijoittaminen ja siitä, miten sijoittamiseen voi lähteä mukaan noviisina.  Miten aloittaa sijoittaminen, kun maailmantalous heittää häränpyllyä ja maahamme on julistettu poikkeustila? Miten esimerkiksi minä, allekirjoittanut, opiskelijabudjetilla elävä kuvittelen, että sijoittaminen ja sen kautta taloudellinen vaurastuminen olisi minua varten?

Vastaus on itsestään selvä - tottakai voin ja niin voit sinäkin, oli lähtökohtasi minkälainen tahansa. Sijoittamisen voi nimittäin aloittaa ihan kuka vain. Sijoittaminen on ainoa tapa rakentaa pohja tulevaisuudelle. Jos ei koskaan ota ensimmäistä askelta, ei voi edetä. On vain omasta itsestään kiinni, haluaako tehdä muutoksia rahalliseen käyttäytymiseensä ja ajatusmalleihin, jotka pitävät kiinni vanhassa.

Miksi sanon, että sijoittaminen on kaikille mahdollista? Koska tiedän sen itse kokemuksesta. Lue lisää tästä.

Mistä kannattaa aloittaa?

En ole sijoitusneuvoja, mutta kerron mitä itse olen oppinut, mitä olen havainnoinut sekä miten toimin itse. Tee sinä omat johtopäätöksesi ja toimi niiden mukaan. Vaurastumisen avaimia on muutamia, esimerkiksi ymmärrys siitä, mihin omaisuuslajiin sijoittaa, milloin sijoittaa, mitä tehdä tuotolla, mitä tehdä, jos sijoitus laskee ja niin edelleen. Nipun tärkein avain on kuitenkin mindset - se miten ajattelee rahasta, vauraudesta, sijoittamisesta, miten valitsee suhtautua asioihin ja miten valitsee lähestyä elämää kokonaisuudessaan. Lähtökohta kaikelle sijoittamiselle ei ole lähteä peliin summamutikassa, niin kuin Kullervo lähti soitellen sotaan, vaan se on tukevan perustan rakentaminen ja opiskelu.

Rahankäyttöä on seurattava ja on sovellettava kulutustottumukset sen mukaisesti. Ensimmäinen askel sijoittamisen polulla onkin opiskelu ja budjetointi. Budjetoi kaikki tulosi budjettityökalun mukaisesti. Kun talouden seuranta on käytössä, alkaa vaurastuminen aueta. Pitkäjänteisyys ja säännöllisyys ovat valttia. Itse elän tällä hetkellä opiskelijabudjetilla. Enää ei tee tiukkaa, kun budjetoin tarkasti tuloni ja menoni - rahataloni ja sen palikat pysyvät kauniisti koossa, kasvaen. Muuttamalla omia käyttäytymis- ja ajatusmalleja todellisuus muuttuu.

Parhaimmat sijoitusvinkit

Aloita avaamalla kuusi rinnakkaista tiliä, joille siirrät tulosi joka kuukausi. Voit automatisoida siirrot tai tehdä niin kuin minä (koska tuloni vaihtelevat kuukaudesta toiseen ja niitä tulee eri kohteista) eli jaotella ja siirtää rahat manuaalisesti eri tileille aina kun tuloa ilmestyy. Siirrot tileille tehdään seuraavan budjettimallin mukaisesti.

Tili 1: Pakolliset menot

Pakolliset menot kattavat ideaalitilanteessa korkeintaan 55% tuloistasi. Tämä kategoria sisältää kaikki välttämättömät menot, kuten asuminen, ruoka, sähkö, vesimaksu, bussimatkat ja/tai autokulut (jos auto on pakollinen), vakuutukset, puhelin- ja liittymämaksut. Näiden kulujen on oltava sellaisia kuluja, joita ilman et oikeasti pärjää arjessa. Jos koet että 55% ei riitä kattamaan pakollisia menojasi, mieti mistä voisit karsia, tai vaihtoehtoisesti miten voit nostaa tulotasoasi.

Tili 2: PSOV - pitkäaikainen säästö ostoja varten

PSOV-tilille talletetaan joka kuukausi 10% tuloista. Kyseessä on puskurirahasto, jolle kerätään 2-4 kuukauden menoja vastaava summa. Aseta määrä ja ala täyttämään puskuria. Kun puskurin määrä on täyttynyt, ylimenevän rahan saa käyttää ostoihin. PSOV:lle voit siis hetkellisesti säästää enemmän, suurempia ostoja varten. Nämä hankinnat voivat olla esimerkiksi uusi kahvinkeitin, pesukone, lomamatka tai vaikkapa auto. PSOV on perusta ja turva taloudellesi - tämä tili pitää sinut pystyssä, jos jotain yllättävää elämässä tapahtuu.

Ota huomioon, että rahan on kuitenkin liikuttava. Raha on energian muoto, joka ei ns. viihdy naulittuna paikalleen. Älä siis jätä ylimenevää summaa tilillesi pitkäksi aikaa. Makuuttamalla varoja rahasi kuihtuvat kasaan inflaation myötä. Inflaatio syö rahan arvoa ja ostovoima heikentyy, raha siis pysyy arvossaan paremmin sijoitettuna, jolloin sen tarkoitus on kasvaa, ei kuihtua kasaan.

Tili 3: Taloudellinen vapaus

Tämä tili on sijoitustilisi, jolle siirrät 10% tuloistasi joka kuukausi. Tämän summan sijoitat joka kuukausi valitsemaasi omaisuuslajiin. Aikanaan sijoitukset johtavat passiivisiin tuloihin ja passiiviset tulot johtavat taloudelliseen vapauteen. On tärkeää, että sijoittamisessa olet johdonmukainen. Mihin omaisuuslajiin haluat sijoittaa? Sijoittaa voi helposti jo pienellä summalla kuukausittain. Tärkeää on jatkuvuus.

Sijoitusmuotoja on monta. Pääsääntöisesti puhutaan seuraavista omaisuuslajista; arvometallit, arvopaperit (siis osakkeet ja rahastot), asuntosijoittaminen, hyödykkeet ja yritystoiminta. Itse en vielä tällä hetkellä sijoita näihin kaikkiin omaisuuslajeihin, mutta suunnitelmissa on laajentaa kaikkiin omaisuuslajeihin. Eihän kannata kantaa kaikkia munia samassa korissa.

Mihin kannattaa sijoittaa nyt?

Tili 4: Opiskelu

10% tuloistasi on tarkoitus kartuttaa osaamistasi. Nämä varat voi käyttää niin kirjallisuuteen kuin kursseihin. Vain opiskelemalla voit oppia uutta ja muuttaa ajatusmalleja sekä toimintatapoja, jotka johtavat niin taloudelliseen kuin henkiseen kasvuun. Muista myös, että toisto on oppimisen perusta. Niin kauan kuin kukkarosi koko ei miellytä sinua, et ole oppinut mitä sinun on opittava.

Tili 5: Huvi ja hauskanpito

Myös tälle tilille on tarkoitus siirtää 10% tuloista. Tämän tilin voit vaihtoehtoisesti nimetä Ylellisyys-tiliksi. Tänne budjetoit kulut, jotka eivät ole pakollisia, mutta antavat arjellesi niin sanotun kultareunuksen. Kun käytät tätä rahaa, käytä se sellaiseen, joka oikeasti antaa nostetta elämällesi - käytä se palaan luksusta. Loistokkuudesta ei kannata pihdata, hemmottele itseäsi joka kuukausi jollain upealla. On se upeus sinulle sitten levy parasta suklaata, pieni pullo samppanjaa, viiden ruokalajin illallinen tai tunnin ajo hohdokkaalla vuokra-autolla - tee hetkestä loistelias. Elämästä on myös nautittava, eikö?!

Tili 6: Hyväntekeväisyys

Paras viimeisenä: jakamisen ilo! Hyväntekeväisyystilille siirrät 5% sisään virtaavasta rahasta. Päätät mihin hyvään valitset sijoittaa ja antaa rahasi.  Ei ole väliä sijoitatko joka kuukausi nämä varat samalle järjestölle vai vaihdatko hyväntekeväisyyskohdetta maailmantilanteesta riippuen. Tärkeää on kuitenkin ymmärtää, että kun olet valmis antamaan muille siitä mitä sinulla on, olet myös valmis vastaanottamaan enemmän. Pistä siis hyvä kiertämään ja ole onnellinen siitä, että voit auttaa muita.

Budjettimalli tekee sijoittamisen aloittamisesta yksinkertaista

Kun aloitat yksinkertaisilla, pienillä askelilla, huomaat kohta, että matkasi on edennyt mukavasti, ehkä jopa harppoen. Sijoittamisen voit siis aloittaa heti, kun olet saanut budjetoinnin käyntiin, se on oman taloutesi hallinnan lähtökohta. Huomioi kuitenkin, jos sinulla on ns. huonoja velkoja (luottovelkoja, pikavippejä, autovelkoja ym.), että ne olisi hyvä saada maksettua alta pois mahdollisimman nopeasti.

Opiskele omaisuuslajeja, tapaa ihmisiä, verkostoidu. Yhdessä on sijoittaminenkin helpompaa ja hauskempaa; voit esimerkiksi aloittaa asuntosijoittamisen yhdessä luotettavien ihmisten kanssa pienemmällä alkupääomalla. Suosittelen sinua siis opiskelemaan, opiskelun rinnalla sisäiseen työskentelyyn ja käyttämään yllä olevaa budjetointimallia. Lyhyelläkin matematiikalla tämä onnistuu, olen varma. 

Prosentit ovat pyrkimyksiä ja jos et juuri nyt pysty noihin lukemiin, siirrä kuitenkin jokin summa mainituille tileille, jotta budjetoinnista tulee tapa. Karsi menoistasi tai nosta tulojasi, kunnes taloutesi yltää näihin prosenttilukemiin. Jos et juuri nyt ole tyytyväinen kukkarosi sisällön kokoon, on aika tehdä muutos. Miten sen teet, on sinun käsissäsi. Minä valitsen uskoa itseeni ja valintoihini. Toivotan myös sinulle onnea ja menestystä sijoittamiseen. Ota härkää sarvista ja luo tulevaisuutesi luottaen siihen, että se on loistava. Tässä ja nyt, päämääristä kiinni pitäen.

Tästä pääset lukemaan, millaisesta lähtökohdasta minä lähdin kohti vaurastumista. Muista, että tärkeintä on aloittaa!

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €

Strateginen sijoittaminen LIVE
Strateginen sijoittaminen LIVE-valmennus (15-18.9.2024)

Haluatko tehdä suurempia tuottoja pienemmällä riskillä? 👇

Katso lisää ja tule mukaan!