Elokuva-arvostelu: The Wolf of Wall Street

Pääosissa ovat: Leonardo DiCaprio, Jonah Hill, Margot Robbie, Kyle Chandler, Matthew McConaughey , Rob Reiner, Jon Favreau, Joanna Lumley, Jean Dujardin

Ohjaaja: Martin Scorsese

Yhdysvallat, 2013

Kesto: 2 h 52 min.

Genre: Komedia

Tässä on mielestäni varsin viihdyttävä elokuva, jossa sattuu ja tapahtuu monenlaisia välillä uskomattomaltakin tuntuvia asioita. Mikäli elokuvan kohtaukset ovat edes puoliksi totta, niin aika hurjalta tuntuva on päätähden elämä ollut. Elokuvan tapahtumat perustuvat pörssimeklari Jordan Belfortin omaelämäkerrallisiin muistelmiin. Elokuva sai ensi-iltansa Yhdysvalloissa vuonna 2013.

Elokuvan tapahtumat alkavat vuodesta 1987 jolloin nuoren Jordan Belfortin (Leonardo Dicaprio) ura lähtee raketin tavoin nousuun. Hän aloittaa Wall Streetillä arvostetussa pörssiyhtiössä avustajana, mutta työsuhde päättyy nopeasti pörssiromahduksen myötä. Päivä muistetaankin nimellä musta maanantai.

Jordan Belfort tokenee tästä varsin nopeasti ja osaakin luovuuttaan hyväksikäyttäen ryhtyä kauppaamaan penniosakkeita miltei tuntemattoman pienen sijoitusyrityksen leivissä. Kaupan kohteena on amerikkalainen rikas vähemmistö. Kauppa alkaa käymään kuumana ja Jordan päättää muutaman toverinsa kanssa laittaa oman sijoitusalan yrityksensä pystyyn. Yritys kasvaa räjähdysmäistä vauhtia menestyneeksi sijoitusalan yritykseksi. Asioita tehdään keinoja kaihtamatta ja tästä syystä alkaa myös FBI kiinnostua ”pörssihain” touhuista.

Elokuva ei ehkä sovi kaikkein tiukkapipoisimmille henkilöille, ja sitä katsoessa on hyvä jo valmiiksi asennoitua ottamaan vastaan ”kieliposkellahuumoria”. On oikein juhlistaa menestystä ja saavutuksia, mutta elokuvassa sekin viedään vielä muutamaa astetta kovemmalle tasolle. Elokuvassa ei ole yhtään kohtaa, jossa tarinan kulku ja energia olisi mitenkään tylsää.

The Wolf of Wall Street

Vaikken kovin moneen asiaan elokuvassa voi varsinaisesti samaistua, niin elokuva on todella hyvä kokonaisuus. Ohjaus on toteutettu nerokkaasti, hyvällä energialla. Pääosanäyttelijä Leonardo DiCaprio vetää roolinsa todella hyvin. Elokuvassa muutkin roolisuoritukset ovat mielestäni menneet nappiin. Suosittelen katsomaan.

Kuten jo aiemmin mainitsin, elokuvassa Jordanin menestysputki alkoi siitä, että hän alkoi myymään roskaosakkeita rikkaille, jotka olivat halpoja pörssiin listautumattomien yritysten osakkeita. Niitä osakkeita mainostettiin hyvää tuottoa antaviksi, vaikka niiden takeiksi ei ollut yhtään mitään faktatietoa. Niiden myymisessä välityspalkkiot olivat kuitenkin huikeita osakkeiden hintoihin nähden ja niistä sitten yhtiö ja työntekijät rikastuivat.

Tässä elokuvassa oli hyvänä opetuksena se, että liian ahneeksi ei kannata ryhtyä koska loppu on, noh, sen saatte itse päätellä! Lisäksi omalla kovalla työllä, kekseliäisyydellä, luovuudella ja ahkeruudella voi menestyä hyvin. Väitänkin, että niin tulee käymään aina lopulta, kun vaan määrätietoisesti jaksaa jatkaa eikä anna periksi vastoinkäymisistä huolimatta. Jordan oivalsi myös, että yksin matkan taittaminen on huomattavasti hankalampaa ja niinpä hän ryhtyi tuumasta toimeen oman yrityksen perustamisen myötä ja ottikin matkaansa useamman kumppanin. Olen itse huomannut myös sen, että yhdessä tekeminen on usein parempi kuin yksin.

Lisäksi elokuvan päätähdellä oli myös sydän paikallaan auttaessaan ihmisiä välillä tiukoistakin elämäntilanteista pois. Tätä asiaa liputan kyllä. Koitan itse tehdä hyväntekeväisyyttä aina jollain tavalla ja valitsen kohteet aina tilanteen mukaan.  Usein eteen tuleekin aina automaattisesti jotain, missä voi kantaa niin sanotusti kortensa kekoon.

Eli vaikka elokuva vaikuttaakin hurjalta tavallaan, niin siellä seassa on niitä hyviä ja helposti havaittavissa olevia asioita, joita voi omalla matkallaan hyödyntää. Kuten luovuus, kekseliäisyys, onnistumisten, juhlinta/tunnustus, periksiantamattomuus, hyväntekeväisyys, myymisen hallitseminen. Tämä myynnin hallitseminen on muuten todella tärkeä asia ja tästä voisi kirjoittaa oman juttunsa. Se on nimittäin isossa roolissa siinä, jos sinulla on jo osaaminen, täytyy sinulla olla keino, miten myyt osaamistasi muille. Miten kerrot muille, että he tarvitsevat juuri sinun tarjoamaasi asiaa? Elokuvassa tuo asia oli nostettukin isoon rooliin. Kaikkinensa myös opettavainen elokuva ja suosittelen kyllä ihan jokaisen ei-niin-herkkähipiäisen sen katsomaan.

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €