Erilaiset sijoitusstrategiat, yhdistele vapaasti ja luo omasi!

Jokaisella sijoittajalla on oma strategiansa, jolla he hoitavat sekä kehittävät sijoitussalkkuaan. Tapoja on yhtä monta kuin meitä ihmisiäkin, mutta tästä artikkelista löydät yleisimmät strategiat ja miten ne toimivat.

Osta ja pidä -strategia

Osakesijoittamisessa tämä tarkoittaa sitä, että ostetaan osakkeita ja niitä pidetään salkussa X ajan, yleensä puhutaan vuosista. Tätä strategiaa harjoitetaan yleensä sellaisiin osakkeisiin, jotka ovat maksaneet mukavasti osinkoa edeltävinä vuosina ja mukavaa osinkotuottoa voidaan odottaa tulevaisuudessakin. Joskus strategian takana voi myös olla se ajatus, että tietää ostavansa osaketta juuri nyt todella edullisesti ja arvioi osakkeen arvon nousevan tulevaisuudessa, jolloin aikoo myydä osakkeet. Tällöin on hyvä asettaa omaan suunnitelmaansa ns. exit -hinta ja pysyä siinä – eli määrää itselleen jo ennakkoon sen hinnan, jolla myy osakkeet.

Myös metsää ostetaan sijoitusmielessä, pääset lukemaan aiheesta lisää täältä.

Asuntosijoittamisessa osta ja pidä -strategia toimii niin, että asunnolle ei odoteta suurta arvonnousua, vaan nautitaan sijoitetun pääoman tuotosta pitkällä aikavälillä. Lisäksi jos sijoitusasunto on hankittu velalla, niin yksi tapa on myös antaa vuokratulon hoitaa lainanlyhennykset (ja muut kulut) ja kun asunto on tavallaan maksanut itse lainan pois, asunto voidaan myydä ja tällöin hinta, jonka myynnistä saa, on sinulle ”pelkkää plussaa” – ethän ole käyttänyt asuntoon omaa rahaa, eikö? Kassavirran täytyy tietysti olla positiivinen, eli sinun pitää jäädä kuukausittain vähintään muutama euro plussalle asunnon kulujen ja veron maksun jälkeen.

miten osakkeita ostetaan

Asuntojen flippaus ja osakkeiden treidaus

Kun puhutaan asuntojen flippauksesta, on kyse remonttikuntoisen asunnon ostamisesta, sen remontoimisesta ja remontin valmistumisen jälkeen myynnistä. Toki flippausta voi tehdä myös asunnolla, joka ei vaadi isoa remonttia, mutta harvemmin sellaisia kohteita on tarjolla, mitkä voisi ostaa edullisesti ja suoraan myydä saaden siitä tuntuvaa voittoa, joka kattaisi sen ajan ja vaivan, jonka käytät asunnon hankkimiseksi.

Osakkeiden treidaus on osakkeiden ostoa ja myyntiä päivittäin – jopa minuutin välein! Treidataksesi osakkeita tuottoisasti, sinun tulee tuntea osakemarkkinat todella hyvin sekä olla valmis kaupantekoon niin taloudellisesti kuin henkisestikin – vaatii nimittäin jonkin verran kanttia malttaa odottaa ne minuutit, tunnit tai päivät ennen kuin voit taas myydä osakkeesi voitolla! Osaketreidauksessa on monia ”alalajeja”, esimerkiksi sekunneissa & minuuteissa käytävää treidausta sanotaan skalppaamiseksi ja no, päivän sisällä tehtävää treidausta kutsutaan päiväkaupaksi. Päiväkauppa on tunnetuin treidauksen alalajeista ja sen sanotaan myös olevan suosituinta tällä hetkellä.

mistä osakkeita voi ostaa

Treidaaminen vaatii (kuten tietysti muukin sijoittaminen) tietoa, taitoa ja ennen kaikkea hyvää riskinsietokykyä. Lisäksi tarvitset tehokkaan tietokoneen sekä nopean netin ja skalppauksessa suosittelen sen tekemistä omassa rauhassasi ilman häiriötekijöitä. Treidausta pidetään yrittäjyytenä, koska moni tahkoaa treidaamalla rahaa päivittäin – he tienaavat siis elantonsa pörssillä. Nykypäivänä netti myös tarjoaa erilaisia analyysityökaluja, joilla pystyt seuraamaan pörssiä sekunnin tarkkuudella. Ennen vanhaan kun osakkeiden osto ja myynti tapahtui soittamalla välittäjälle..

Oletko kiinnostunut sijoittamaan sekä osakkeisiin, että rahastoihin? Lue lisää niiden eroista täältä.

Säästäminen sijoittamisen ohella

Säästöissä on tärkeä muistaa se, että ne tulee myös käyttää säästökohteeseen. Puskuri on tässä tapauksessa asia erikseen, koska sen käyttötarvetta on vaikea ennustaa, mutta muutoin jos olet säästänyt lomareissua varten – niin lähde sinne lomareissulle. Jos säästät uutta autoa varten – niin osta uusi auto. Jos sinulla on säästöjä vailla päämäärää – sijoita ne. Inflaatio syö tilillä notkuvia rahoja, joten aina kannattaa laittaa ylimääräinen raha tuottamaan kuin antaa niiden kadota pikkuhiljaa.

Rahastot ovat oiva tapa lyhytaikaiseen sijoittamiseen – eli tavallaan säästämiseen. Itselläni esimerkiksi hoitovapaata varten säästetyt rahat ovat nyt poikineet lisää rahaa rahastoissa raskausajan + vanhempainrahakauden ja saan ne tarvittaessa 1-2 pankkipäivän viiveellä realisoitua rahaksi tililleni. En siis ole seisottanut rahaa korottomalla pankkitilillä, vaan antanut rahan tuottaa lisää rahaa puolestani. Rahastoihin voi helposti säästää esimerkiksi oman pankin kautta kuukausittain ja summat eivät ole suuria (kuten taas osakkeissa sinulta on löydyttävä vähintään yhden osakkeen verran rahaa), koska rahastojen osuuksia voi ostaa pienissäkin ”erissä”.

miten säästää enemmän rahaa

Suunnitelma on kaiken A ja O, niin säästämisessä kuin sijoittamisessa

Sijoititpa millä strategialla tahansa – suunnitelma on todella tärkeä. Sinun täytyy pysyä kärryillä siinä, paljonko voit sijoittaa ja milloin on aika realisoida tuotot tai tappiot. ”Exit-plan” on hyvä olla olemassa jokaisella, jolla on vähääkään enemmän sijoituksia. Exit-plan tarkoittaa suunnitelmaa, jolloin realisoit sijoituksesi. Esimerkiksi itse olen asettanut ”Osta ja pidä” -strategian osakesalkulleni ne hinnat, joilla myyn osakkeet pois, kun omistamieni osakkeiden hinnat nousevat riittävästi tai vastavuoroisesti jos osakkeiden hinnat laskevat suunnitelmieni minimihintaan, niin realisoin tappiot.

Sijoitusasunnon suhteen exit-planini on yksinkertainen; myyn sen vasta kun olen kuitannut asuntoa varten otetun lainan pois vuokratuotolla. Talouteni on sen verran vakaalla pohjalla ja sijoitusasunnon suhteen olen tehnyt kotiläksyni enemmän kuin kiitettävästi, etten yksinkertaisesti usko sellaisen tilanteen ikinä tulevan eteen, että asunto tarvitsisi pakosti myydä ennenaikaisesti. Suunnitelma kertoo siitä, että tiedät mitä olet tekemässä. Alkuinnostus saattaa viedä sinut mukanaan, mutta jos maltat suunnitella säästämistäsi sekä sijoittamistasi ja ennen kaikkea maltat noudattaa suunnitelmaasi – tulet kiittämään itseäsi vielä. Suunnitelmaa kannattaa aika ajoin päivittää tilanteen mukaan, jotta tavoitteesi pysyvät riittävän korkealla.

Oletko koskaan miettinyt sijoittamista timantteihin? Täältä pääset lukemaan mietteitä timantteihin sijoittamisesta Suomessa.

Jasmin Kylliäinen
Artikkelin on kirjoittanut Jasmin Kylliäinen.

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €