Hajauttamisen hyödyt sekä haitat

Laitatko sinä kaikki munat samaan koriin? Mitä tapahtuu, jos kaadut? Kaikki munat menevät rikki. Tässä vanhassa sanalaskussa piilee monta hyvää viisautta, mitä voi käyttää monella elämän alueella. Tänään käytetään sanalaskua pohjaksi, kun keskustellaan rahasta.

Niin kuin munat menevät rikki kaatuessa, niin käy myös sijoituksillesi, jos keskität kaikki panokset yhteen omaisuuslajiin ja markkinat hermostuu. Tämänhetkinen markkinatilanne on ollut hermoja raastavaa osakesijoittajille. Markkinat ovat tippuneet valtavasti parissa viikossa.

Miten sinä pärjäät, jos sinut lomautetaan tai menee työt alta? Oletko keskittänyt kaikki tulosi yhden palkanmaksajan varaan? Olisitko voinut tehdä toisin? Tiesitkö että näille riskeille on oma vakuutus? Voit ostaa itsellesi mielenrauhan nojautumalla useampaan tulonlähteeseen ja sijoitusmaailmassa hajauttamalla.

Kirjoitin aiemmin osakesäästötilistä – vuoden 2020 uusimmasta sijoitustyökalusta. Jos haluat tietää, mikä osakesäästötili on ja kenelle se on tarkoitettu, käy lukemassa artikkeli täältä.

Miten hajautetaan sijoitukset?

Hajauttaminen on sitä, kun laitat munat useampaan koriin ja annat useamman ihmisen kantaa koria. Silloin riski vähenee ja toivotaan, että kaikki eivät matkallaan kompastu ja kaadu, mutta jos joku sen tekee, niin silloin menetämme vaan yhden munan, emme kaikkia kymmentä munaa. Pienennetään riskiämme menettää koko varallisuutemme.

Hajauttaminen on mahdollista tehdä monella eri tavalla. Jos katsomme yläperspektiivistä, niin lähdetään hajauttamaan eri omaisuuslajeihin. Sijoitetaan osakkeisiin, sijoitusasuntoihin, arvometalleihin jne. Eli katsotaan, että emme pelkästään nojaudu yhteen sijoitustuotteeseen.

Kultaan sijoittaminen

Seuraavaksi katsomme tuotteen sisällä maantieteellistä hajauttamista. Tämä tarkoittaa, että ostamme eri maiden osakkeita – emme keskity pelkästään Suomen markkinoille. Silloin varaudumme siihen, että jos Suomessa menee heikommin, esimerkiksi Yhdysvalloissa voi edelleen olla hyvää talouskasvua ja ne osakkeet, mitä meillä on siellä tuottavat edelleen. Miettiessä sijoitusasuntoja, niin hajauta ne esimerkiksi ympäri Suomea. Jos sinulla on useampi asunto, niin osta ne useammalta paikkakunnalta.

Toiseksi, valitse eri toimialoja. Osakkeissa hajauta niin, että ostat vaikka metalliteollisuutta, paperiteollisuutta ja it-teknologiaa. Jos jollain alalla menee heikosti, niin toiset alat voivat vetää edelleen hyvin. Rahastot ovat toinen hyvä esimerkki. Rahastoja löytyy erilaisia – tässä voisi mainita korkorahastot ja osakerahastot. Molemmat ovat samaa sijoituslajia, mutta sijoittavat eri tuotteeseen.

Hajauta myös ajallisesti. Osakkeiden ja rahastojen hinnat vaihtelevat päivittäin riippuen siitä, mikä menekki markkinaosuudella on. Sijoita vaikka kuukausittain, silloin ostat joskus vähän kalliimmalla ja joskus hieman halvemmalla.

Miten hajautetaan tuloriskiä?

Minulla on itselläni sellainen ajatus, että en halua olla yhden palkanmaksajan varassa tuloa ajatellen. Haluan, että minulla on useampi tulonlähde, jotta voin tukevasti seisoa molemmilla jaloilla maan päällä, vaikka ulkona tuulee.

Ensimmäinen asia, mitä tein, oli sivutyön hankkiminen. Olen mukana verkostomarkkinoinnissa. Verkostomarkkinointi on kiehtovaa, mutta myös haastavaa. Se vaatii työtä, niin kuin muutkin asiat – tulot eivät siellä tule ilmaiseksi.

Sinäkin voit hankkia itsellesi toisen sivutyön, esimerkiksi tehdä freelancerina asioita, missä olet taitava. Oletko miettinyt kevytyrittäjyyttä? Kevytyrittäjyyden kautta voit verokortilla myydä omaa osaamistasi. Tässäkin vain taivas on rajana sille, mitä voi tehdä. Ehkä olet taitava valokuvaaja, myy valokuvasi. Ehkä olet hyvä kirjoittaja, miksi et myisi itseäsi digitaalisen markkinoinnin ammattilaisena ja tekisi muille somesisältöä? Osaatko jonkun asian hyvin ja haluat sitä opettaa muille? Tee oma verkkokurssi.  

Toinen asia on sijoittaa kuukausittain rahaa eri omaisuuslajeihin. Huippua on, jos omistat sijoitusasunnon mikä tuo sinulle positiivista kassavirtaa joka kuukausi. Osakkeista saa osinkoja. Sijoitettu omaisuus voi myös toimia sinulle puskurina, jos joskus tarvitset kovan paikan tullen rahaa.

Miten luoda rahaa tyhjästä?

Onko sinulla jo kenties oma Instagram -tili tai blogi missä sinulla on useampi seuraaja? Lähde tekemään affiliate-markkinointia. Se on yhteistyötä toisten yrittäjien kanssa, mistä sinä hyödyt rahallisesti, kun suosittelet heidän tuotteitaan. Muista, että kannattaa valita sellaisia tuotteita markkinoitavaksi mitä itse käytät, mitkä sopivat sinun brändisi imagoon.

Moni aloittaa sijoittamisen rahastoilla, mutta mitä rahastot oikeastaan ovat? Tästä pääset kattavaan tietopakettiin rahastoista.

Hyödyt ja haitat sijoitusten hajauttamisella

Suurin hyöty hajauttamisella on, että riski menettää koko varallisuus pienenee. On toki mahdollista, että koko maailman talous kerralla menee suohon – sen on corona meille näyttänyt, mutta tämä riski on oikeasti aika pieni. Arvopaperit ovat nyt saaneet heilahduksen arvossaan alaspäin, mutta jos on sijoittanut muuhun omaisuuslajiin, kuten arvometalleihin tai asuntoihin niin näiden arvo on edelleen aika vakaata.

Onko hajauttamisesta hyötyä? Joku voi olla sitä mieltä, että on. Esimerkiksi osakesijoittamisessa sinun kannattaa tutustua ja analysoida ne yritykset, mitkä sinua kiinnostaa. Ehditkö tehdä taustatyön ja sitten myös seurata yritysten kehitystä, että tiedät, milloin mahdollisesti on aika myydä, jos sinulla on hajauttamisen perusteella liian monta toimialaa sekä maantieteellistä hajautusta?

Tove Sjöberg
Artikkelin on kirjoittanut Tove Sjöberg.

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €