Hoitovapaan hinta

Aiemmin kirjoitin suunnitelmistani jäädä hoitovapaalle vähintään vuodeksi ja etten ottaisi oman asunnon lainasta maksuvapaata laisinkaan. Noh, pidemmän pohdiskelun tuloksena suunnitelmat hieman muuttuivat.

Olen nyt ilmoittanut työnantajalleni, että jään hoitovapaalle vuosiksi 2020 ja 2021. Samalla ilmoitin pankkiin, että otan lyhennysvapaata noille vuosille – maksan siis lainastani vain korot. Vaikka minulla on säästössä yhtä hoitovapaavuotta varten myös lainanlyhennysten verran, päätin tarvitsevani ne rahat hoitovapaan aikana muuhun elämiseen. On loppupeleissä yhdentekevää, onko minulla lainaa omasta asunnostani kaksi vuotta pidempään vai ei, koska joka tapauksessa laina on maksettu kuudessa vuodessa pois.

Kotihoidon tukea saa Kelalta alle 3-vuotiaalta lapsesta, jolla ei ole kunnallista hoitopaikkaa. Tulot eivät vaikuta kotihoidon tukeen, joten voin tehdä etänä tehtäviä töitä (kuten sisällöntuotantoa) niin paljon kuin vain vauvanhoidolta jaksan hoitovapaan aikana. Tarkoitus olisikin paikata näitä töitä tekemällä roima pudotus kuukausittaisessa tulossa. Nyt vain toivon, että olemme onnistuneet vauvan isän kanssa luomaan vauvalle hyvän vuorokausirytmin ja että suht hyvät unenlahjat jatkuisivat, jotta voisin tehdä töitä vauvan nukkuessa päiväunia. Haluan kuitenkin viettää kaiken ajan vauvan kanssa, kun hän on hereillä.

hoitovapaan hinta

Eläkettä ei kerry perhevapaan aikana, mutta itse en omiin laskelmiini ole tätä huomioinut – en muutenkaan luota, että eläkejärjestelmämme olisi samalla tavalla toiminnassa eläköityessäni kuin nykyisin. Siksi säästän ja sijoitan, en halua eläkerahojeni olevan vain valtion vastuulla.

Olen avioliitossa vauvan isän kanssa ja olemme sopineet hänen hoitavan hoitovapaan aikana hieman suuremman osuuden laskuista ja asumisen kuluista. Itseasiassa, olemme pienentäneet minun osuuttani ruokalaskuun jo vanhempainvapaan aikana, jotta tottuisimme valmiiksi ostamaan ruokaa & muuta talouden kulutustavaraa pienemmällä summalla kuussa. Ennen vauvaa tilille siis kyllä jäikin melkein joka kuukausi hieman ylimääräistä, mutta ajattelimme pystyvämme nipistämään vielä lisää ja siinä olemme onnistuneet! Suosittelen kokeilemaan pienentämään budjettia tietoisesti – saatat yllättyä.

Listaan tähän pääpiirteissään tulevan hoitovapaan ajalta tulot ja pakolliset menot kuussa tällä hetkellä. Tiedän menojen olevan suuremmat kuin tulot ja tähän olen varautunut säästöillä sekä sillä, että teemme uuden jaon yhteisiin menoihin mieheni kanssa, kun ennen vauvaa olemme jakaneet kaikki yhteiset kulut 50/50. Kuukausittaisia rahastosäästöjä & osakeostoja en tähän listaa, koska hoidan myynnit & ostot erilliseltä tililtä.

Tulot:

 • Kotihoidontuki 338,34€/kk – verot.

Veroprosentti kannattaa laskea joko verottajan kanssa puhelimitse tai netissä itse ja tehdä muutosverokortti. Muutoin etuudesta menee 25% veroa. Omaa veroprosenttia ensi vuodelle en vielä ole laskenut, mutta 25% verolla käteen jäisi 253,75€, joten lasketaan sen mukaan.

 • Positiivinen kassavirta sijoitusasunnosta 50€
 • Vertaislainan takaisinmaksu 150€
 • Lapsilisä 94,88€
 • Sisällöntuotannon ymv työt hoitovapaan aikana X€

Tämä riippuu siitä, miten paljon ehdin markkinoimaan itseäni sekä kirjoittamaan.

YHTEENSÄ 548,63€

Menot:

 • Oman asuntolainan korot n. 15€
 • Kiinteistövero 24€
 • Vakuutukset 50€

Koska olen sen verran nuori, olen saanut vakuutusyhtiöltäni todella edullisen vakuutuspaketin, johon kuuluu kattavasti matkavakuutus, kotivakuutus, autoni vakuutukset sekä koiramme vakuutus. Vakuutukseni maksavat tämän verran huhtikuulle 2021 saakka.

 • Autorahoituksen lyhennys 200€
 • Bensakulut nykyisellä ajomäärällä 100€
 • Autovero & arvioidut huoltokulut 40€
 • Ruokakulut & muu kodin kulutustavara 200€
 • Sähkölaskun puolikas 100€

Tämä on keskiarvo, summa vaihtelee vuodenajan mukaan.

 • Puhelin & netti 50€

YHTEENSÄ 779€

Erotus on siis -230,37€. Tämän verran minun vähintään täytyy kuussa käyttää säästöjäni tai tehdä lisätienestiä, jotta saan pakolliset kuukausittaiset menot kuitattua. Kuten alkuun kerroinkin, olen säästänyt jo yhden vuoden lainanlyhennykset sivuun. Jos tulomenolaskelma olisi joka kuukausi tuo -230,37€, riittäisivät pelkät säästöni useammaksikin hoitovapaavuodeksi, mutta listauksessa oli nyt vain nopeasti ja pääpiirteissään lasketut tulot & menot sekä kotihoidontuen laskin suurimmalla mahdollisella veroprosentilla, joten laskelma muuttunee jonkin verran kuukausittain.

miten säästää äitiyslomalla

Olen rahatyypiltäni säästäjä. Vaikka minulla on autorahoitus, on minulla silti säästettynä tuo auton hinta tilillä. Miksi? Sen takia, etten halua laittaa nelinumeroista summaa autoon kiinni NYT – kun voin pienikuluisella rahoituksella maksaa sitä pikkuhiljaa ja jos tulisi se kuuluisa paha päivä (minun tapauksessani sen pitäisi olla tositosipaha päivä), niin tililläni on tuo nelinumeroinen summa sen sijaan, että se summa on autossa kiinni ja rahan tarpeessa auto pitäisi sitten myydä. Monet säästävät lomamatkaa tai uutta autoa varten, minä säästin vauvaa varten. Tästä laskelmasta sen viimeistään tietää, että ei se turhaa ollut – säästöjen turvin voin nauttia ajastani vauvan kanssa eikä minun tarvitse luopua saavutetusta elintasosta sen koommin. Sen lisäksi, säästämieni rahojen ”tuottoa” on mahdoton edes yrittää mitata rahassa!

Tiedän voivani nipistää menolistan monestakin asiasta ja päästä plussalle laskelmissani, mutta säästää en voi ikuisesti. Nyt on aika laittaa raha takaisin kiertoon. Toivottavasti laskelmastani oli apua sinulle, joka mietit miten varautua hoitovapaaseen!

Jasmin Kylliäinen
Artikkelin on kirjoittanut Jasmin Kylliäinen.

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €