Sanotaan, että ihmisellä kestää 21 päivää omaksua uusi asia tavakseen ja jotta uusi tapa muodostuisi elämäntavaksi, täytyy sitä toistaa 90 päivää. Eli oikeastaan kolmessa kuukaudessa pystyt muuttamaan elämääsi pysyvästi.
Meidät ihmiset on ohjelmoitu pysymään mukavuusalueellamme, koska siellä koemme turvallisuuden tunnetta. Riskit ja muutokset tuovat esiin kilpemme – siksi monesti asioiden muuttuessa, muodostuu ensin vastarintaa, kunnes uusi muutos on omaksuttu uudeksi tavaksi ja sen jälkeen elämäntavaksi. Tämä koskee niin työtä kuin vapaa-aikaamme, mutta useimmiten huomaamme muutoksen työelämässä, koska siellä muutokset ovat harvemmin työntekijöiden käsissä. Vapaa-ajallamme meidän on itse tehtävä muutoksia – kukaan muu ei ole vapaa-aikasi pomo, kuin sinä itse.
Tiesitkö, että varsinkin rahaan liittyy todella paljon negatiivisia uskomuksia, jotka ohjaavat tekemisiämme? Lue lisää rahauskomuksista täältä.
Yrittäjänä tätä ilmenee myös. Olet luonut toimivan konseptin, joka tuottaa mukavasti. Sitten joku tulee ja kertoo, miten voisit tehdä asiat vielä paremmin – tehokkaammin ja tuottavammin. Saatat ensin ajatella: ”Miksi muuttaa toimivaa konseptia?” ja epäillä muutosta. Saatat jopa hylätä ajatuksen muutoksesta, koska pelkäät muutoksen vain pilaavan toimivan liiketoimintasi ja riski tuntuu liian suurelta.
Kuinka tämä kilpi lasketaan alas?
Epämukavuusalueelle on yllättävän helppo hypätä. ”Ei se ota, ellei annakaan” – ajatus tukee hyvin ensi alkuun, varsinkin jos muutos on pieni eikä todellisuudessa vaadi sinulta paljoa. Pienistä muutoksista on hyvä lähteä liikkeelle muutenkin, koska huomatessasi pienen muutoksen olevan hyväksi – jää mieleesi jälki siitä, että uusi asia oli positiivinen ja toi sinulle enemmän, mitä ”otti”.
Pikkuhiljaa voit suurentaa muutosta ja kun sanon pikkuhiljaa, todella tarkoitan pieniä askeleita. Kuten aiemmin todettua, uusi tapa muodostuu osaksi elämääsi vasta noin kolmen kuukauden toiston jälkeen. Älä siis odota liikoja, vaan etene itsellesi ja mielellesi sopivaan tahtiin. Tällainen pieni muutos voi olla esimerkiksi nukkumaanmeno ja herääminen tuntia aiemmin. Sekin on siis jo epämukavuusalueelle hyppäämistä, että menet nukkumaan tuntia totuttua aiemmin!
Miten onnistun tekemään isomman hypyn?
Kun olet omaksunut riittävästi pienempiä muutoksia, huomaat muutoksien tapahtuvan jo oikeastaan automaattisesti. Olet valmis ottamaan isomman hypyn epämukavuusalueellesi, kun pienemmät muutokset ovat nostaneet itseluottamustasi – sinä tiedät pystyväsi siihen. Tiedostat myös sen, että vaikka epäonnistuisit, niin yrität uudelleen toisella tapaa. Epäonnistumiset eivät lannista sinua, koska tiedät kokemuksesta, että onnistuminen muutoksessa on mahdollista.
Isompia hyppyjä ovat esimerkiksi työpaikan/alan vaihto, muutto toiselle paikkakunnalle, muutokset ihmissuhteissa, riskien nostaminen sijoituksissa, oman yrityksen laajentaminen tai vaikkapa uusi harrastus.
Pelko uusien asioiden edessä on inhimillistä, ei siis ole väärin pelätä tai jännittää uutta. Älä kuitenkaan anna pelon hallita, vaan tee sinunkaupat sen kanssa. Hyväksy pelko ja jännitys, mutta tiedosta se, että voitat pelkosi vain ja ainoastaan tekemällä sen, mikä jännittää sinua. Älä anna pelon suojella sinua, koska haluat muuttua. Ja jos mikään ei jännittäisi tai pelottaisi sinua, eihän se silloin edes olisi kovinkaan iso muutos – eikö?
Ympäristömme vaikuttaa meihin monella tapaa, myös vaurastumiseen. Lue lisää täältä.
Miksi minä haluaisin hypätä?
Niin, sitä on hyvä kysyä itseltään aika ajoin. Elämä voi olla hyvää sellaisena kuin se on nyt, mutta on myös enemmän kuin OK haluta enemmän. Siksi meillä on unelmia ja niin kauan kuin on unelmia – niin kauan sinun tarvitsee muuttua tai muuttaa tapojasi, saavuttaaksesi unelmasi. Ethän halua jättää unelmiasi toteuttamatta?
- Jos haluat menestyä raha-asioissa, työelämässä tai ylipäätään elämässäsi – muista välillä hypätä epämukavuusalueellesi, koska siellä se kehitys tapahtuu.
- Jos tarvitset vuorokauteen ”tunnin lisää”, ala heräämään tuntia aiemmin, vaikka aamulla olisikin mukava nukkua pitkään.
- Jos haluat olla paremmassa kunnossa, muuta ruokavaliotasi ja kuntoile enemmän – vaikka sohvalla herkkujen syöminen onkin leppoisaa.
- Jos haluat lisää rahaa, korota sijoitusten riskejäsi tai tee päivätyön lisäksi lisätöitä – vaikka rahan vähyydestä valittaminen tuntuisikin helpoimmalta ratkaisulta.
Hyppää epämukavuusalueellesi jo tänään!