Jos haluat herätä onnellisena, mene nukkumaan kiitollisena

Kiitollisuudella on tutkitusti suuri vaikutus ihmisen onnellisuuteen ja sitä kautta menestykseen. Psykologian professori Robert Emmons on tutkinut kiitollisuutta ja hänen sanojensa mukaan “ilman kiitollisuutta on mahdotonta kukoistaa”. Tällä hän tarkoittanee sitä, että ilman kiitollisuutta ja sen harjoittamista, onnellisuuden tunteminen ja menestyminen on mahdotonta.

En ole aikaisimmin sen ihmeemmin ajatellut kiitollisuutta ja sitä, kuinka se voi jopa vaikuttaa oman elämän kulkuun. Itseasiassa en edes tajunnut, että sitä on jopa tutkittu. Kuuntelin äänikirjana Vappu Pimiän ja Johanna Huhtamäen kirjan Valon antajat - kiitä unelmasi todeksi noin kaksi kuukautta sitten ja pidin kirjaa todella mielenkiintoisena. Mielenkiintoisen siitä teki se, että kirjassa oli kerrottu useammasta tutkimuksesta, joita on tehty koskien unelmia, kiitollisuutta, onnellisuutta sekä menestymistä.  En halua spoilata sen enempää - jos haluat kirjan lukea, mutta yleisesti tutkimuksissa oli huomattu, että kiitollisuutta tunteneet ihmiset olivat onnellisempia ja kokivat elämänsä positiivisempana. He kokivat fyysisen terveytensä parempana ja kiitollisuuden tunteminen vaikutti positiivisesti myös unen laatuun.

Myös unelmat ovat meille tärkeitä ja hyvin ylläpidettyinä ne kantavat läpi huonojenkin päivien. Lue täältä lisää unelmien merkityksestä elämiimme!

Mitä kiitollisuus on?

Tieteellisestä näkökulmasta kiitollisuus jaetaan kahteen osaan: 1. tunnistetaan elämässä oleva hyvä ja 2. ymmärretään mistä tämä hyvä tulee. Kiitollisuuden ensimmäinen askel on tunnistaa kaikki se hyvä, mitä omassa elämässä on. Tämä ei tarkoita sitä, että elämä olisi aina ihanaa ja kultapilvi jee jee -elämää. Ei elämä aina ole ihanaa, mutta kun osaa tunnistaa huonoina päivinäkin sen hyvän, mitä ympärillä on ja osaa olla siitä kiitollinen, huono päivä alkaa pikkuhiljaa väistymään. Sen hyvän ei tarvitse olla mitään suurta. Voit olla kiitollinen vaikka aamuauringosta tai ylimääräisestä vapaapäivästä, jota olet kaivannut.

Kun elämässä olevan hyvän on tunnistanut, tulee ymmärtää, mistä se tulee. Se ei nimittäin tule pelkästään meistä itsestämme, vaan hyvällä on ulkopuolinen lähde. Meidän elämässämme oleva hyvä tulee muista ihmisistä ympärillämme. Se voi tulla myös luonnosta, eläimistä tai universumista.

Kiitollisuus on sitä, että arvostamme vilpittömästi sitä, mitä meillä on ja mitä olemme saavuttaneet. Kun vilpittömästi kiittää siitä, mitä näkee edessään, lisää se onnellisuutta ja hyvinvointia.

Miksi muutos on hyvästä?

Kuinka kiitollisuus vaikuttaa menestymiseen?

Hyvin usein ajattelemme että “kun saan tämän tai kun saavutan tämän, olen onnellisempi”. Ajattelutapamme on nurinkurinen, koska menestyminen ei johda kiitollisuuteen tai onnellisuuteen. Kiitollisuus ja sen kautta tuleva onnellisuus johtaa menestymiseen. Toisin sanoen, meidän tulisi ajatella: jos olen onnellinen, sen jälkeen voin saavuttaa tavoitteeni.

Kun harjoitat kiitollisuutta, huomaat oman onnellisuutesi lisääntyvän ja olet myös positiivisempi. Iloisella ihmisellä on yleensä enemmän energiaa ja hänestä tuntuu, että energia tulee purkaa johonkin. Syntyy toiminta. Toiminnan kautta pääset tavoitteeseesi. Kun huomaat saavuttaneesi tavoitteen, lisäät jo olemassa olevaa onnellisuutta. Iloitset tavoitteeseen pääsemisestä! Näin saat lisää energiaa ja jälleen purat energian toimintaan, jonka kautta saavutat uuden tavoitteen. Huomaat varmaan jo, että kehä on valmis.

Yksi suuri menestyksen avain löytyy meistä jokaisesta itsestämme - kun tunnemme itsemme ja tiedämme, mitä todella haluamme, menestys seuraa meitä. Lue täältä käytännölliset vinkit itsensä tuntemisen opetteluun.

Kiitollisuus minun elämässäni

Mietin yksi päivä, mikä tilanne omassa elämässä on ollut tämän kaltainen. Kuinka kiitollisuus on vaikuttanut omiin tavoitteisiini. Muistin heti erään tapahtuman.

Opiskelin YAMK:ssa vuonna 2018 ja opinnot olivat loppusuoralla. Enää oli jäljellä opinnäytetyön kirjoittaminen. Kaikki tutkimukset oli tehty, piti vain kirjoittaa asiat paperille. Pyysin töistä kahden kuukauden opintovapaan ja sain sen. Olin tästä todella kiitollinen, koska työn kirjoittaminen vei paljon aikaa. Tein itselleni kirjoitussuunnitelman sekä aikataulun ja kirjoitin koko työn vajaassa kahdessa kuukaudessa. Olin onnellinen siitä, että sain kirjoittaa työn rauhassa ja omassa aikataulussani. Koska kahden kuukauden aikana minun ei tarvinnut keskittyä mihinkään muuhun kuin kirjoittamiseen, olin energinen ja pääsin tavoitteeseeni. Sain työn valmiiksi hyvissä ajoin ennen viimeistä palautuspäivää, joten sain vielä lomailla loppuajan ennen töihin paluuta.

Kiitollisuutta voi harjoittaa itsenäisesti esimerkiksi kiitollisuuspäiväkirjan avulla. Päiväkirjaa voi pitää päivittäin tai viikoittain. Päiväkirjan ei tarvitse olla edes monisanainen, riittää kun aloittaa vaikka yhdestä sanasta. Kiitollisuuspäiväkirjan kirjoittamisesta kannattaa tehdä ihan tapa. Päivä lähtee hyvin käyntiin, kun sen aloittaa positiivisilla ajatuksilla.

Marjut Tossavainen
Artikkelin on kirjoittanut Marjut Tossavainen.

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €

Strateginen sijoittaminen LIVE
Strateginen sijoittaminen LIVE-valmennus (15-18.9.2024)

Haluatko tehdä suurempia tuottoja pienemmällä riskillä? 👇

Katso lisää ja tule mukaan!