Jos käyttää rahaa, sitä pitää käyttää ilolla

Yrittäjyys muuttaa paljon rahaan liittyviä asioita elämässä: se haastaa asenteet, tavat ja uskomukset. Vietän aivan pian yksivuotissynttäreitä yrittäjänä, eivätkä raha-asiat ole entisellään, millään tasolla. On monella tavalla haastavaa. Rahaa on välillä todella vähän käytettävissä, välillä sitä ei ole ollenkaan. Silti rahaa pitää käyttää, mutta harkitusti, sillä pyörät on pidettävä pyörimässä. 

Olen vuodessa oppinut (kantapään kautta!) valtavan paljon rahasta ja omista rahauskomuksistani sekä tavoistani liittyen rahaan. Olen oppinut myös sen, että minun pitää olla itse olla kiinnostunut rahoistani, sillä ketään muuta ei kiinnosta tilini saldo.

Monet kyllä haluavat minulta rahaa, mutta ei heitä kiinnosta, kuinka minä pärjään. Raha-asiat on otettava omiin käsiin. Tämä kirkastui viimeistään Bisnesnaisen kuukauden rahatreenissä.

Rahasta ja rahan kiertokulusta tulee uudella tavalla tietoiseksi, kun alkaa yrittäjäksi tai seuraa yrittämistä läheltä. Tajuaa, kuinka paljon työtä, myyntiä ja palkattomia tunteja yrittäjän täytyy tehdä ja kuinka paljon on makseltava palkkoja ja kaikenlaisia lakisääteisiä maksuja ennen kuin yrittäjä saa ensimmäistäkään euroa itselleen. Tavallaan rahan arvo kirkastuu ennen kokemattomalla tavalla. Voin kokea suurta iloa, kun saan laskun maksettua, tai pystyn käymään kampaajalla tai hierojalla.

Olen aina pyrkinyt olemaan kiitollinen siitä rahasta, palkasta tai pienestäkin korvauksesta, mikä on tililleni maksettu. Niillä vähillä on hankittu paljon. Niillä on eletty, asuttu, ostettu perheelle ruokaa, maksettu harrastuksia ja joskus matkustettu kuukausien tai jopa vuosien säästämisen jälkeen. Kun olen kiitollinen rahasta, mitä saan, minua ei harmita, että joudun maksamaan laskun. Eikä se oikeastaan tunnu joutumiselta, vaan voin iloita siitä, mitä kaikkea saan tai olen saanut maksamalla rahaa.

Toki ylimääräinen rahanmeno harmittaa. Mutta ajatella, jos vaikka auton mennessä rikki ei löytyisi ketään, joka osaa korjata vian. Rahalla autonkin saa korjattua. Ja tietokoneen. Rahaa maksamalla pääsen sinne kampaajalle, saan uuden värin ja leikkauksen, mikä piristää olemustani pitkäksi aikaa. Rahaa maksamalla saan ajan hierojalle, joka vapauttaa kiristyneet lihakseni ja hoitaa kehoani. En maksa valittaen kalleutta, vaan olen iloinen silloin, kun minulla on mahdollisuus käyttää näitä palveluja. Ja siitä on iloinen myös tämä todennäköisesti yksinyrittävä ammattinsa harjoittaja.

Rahan käyttäminen ja saaminen voi herättää monenlaisia tunteita. Ollakseen iloinen rahankäyttäjä joutuu ensin tutkiskelemaan omia arvojaan ja tiedostamaan ne. Varmasti joutuu myös haastamaan rahaan liittyviä asenteitaan ja uskomuksiaan. Mikä on minulle tärkeää, mihin haluan käyttää rahaa? Haluanko ylipäätään käyttää rahaa vai olenko pihi, saituri? Etsinkö aina halvinta? Onko laadulla, eettisyydellä tai paikallisuudella sijaa arvomaailmassani? Pelkkä ajatteleminen ei ole arvostamista vaan vasta se, että asiaa toteuttaa käytännössä. Maksanko ns. pitkin hampain? Valitanko hinnoista yksityisille palvelujen tarjoajille tai paikalliselle yrittäjälle?

Arvostamalla kotimaisia ja paikallisia yrityksiä, voi osallistua koko yhteiskunnan ylläpitämiseen ja rakentamiseen. Näin raha kiertää takaisin. Jos taas on tärkeintä, että kaikki on mahdollisimman halpaa, silloin kannattaa ostaa ilomielin isoista marketeista tai netistä, hankkia hiusväri itse ja värjätä päänsä kotona. Tai juoda oluensa iloisesti kotona baarin sijaan. Silloin ei kannata lähteä vaivaamaan kampaajaa tai baariyrittäjää, joilla on hinnoilleen perusteensa. Hinnan määritys on puhdasta matematiikkaa. Jättimarketeissa, halpahalleissa ja netissä voi olla kaikessa rauhassa iloisesti myös pihi.

Mitä jos rahaa ei sitten oikeasti ole tai sitä on todella vähän käytettävissä? Iloitse silti. Jos sillä vähällä saa maksettua asumisen, ruoan, puhelimen ja netin, ilonaiheita on todella paljon. Jos taas tuntuu, että rahaa on vähän, vaikka saat säännöllisesti keskimääräistä palkkaa, iloitse. Mieti, mitä kaikkea saat ja teet sillä rahalla. Jos on vaikea iloita, vähennä tavaran ostamista. Osta vaikka palveluita, jotka edistävät hyvinvointia ja tuovat iloa elämään!

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €