Jos tililläsi on 0€, mitä teet?

”Kuukausi alkaa lähentyä loppuaan ja ah, taas alkaa tilipussin pohja ammottaa tyhjyyttään. Miten kummassa olenkaan taas voinut käyttää kaikki rahani, vaikka tarkoitus oli jättää hieman säästöönkin? Noh, jos nyt jotenkin selviäisi tämän kuukauden lopun, niin ensi kuussa varmasti laitan sitten heti vähän säästöönkin.” Kuulostaako tutulta? Jos ei, niin ihan mahtavaa! Jos kuulostaa, niin ei hätää, sillä tuostakin tilanteesta voit selvitä – jos vain vähän viitsit sen rahan eteen vaivautua.

Kun rahapussi on tyhjä ja tilillä pyöreät 0 euroa, haluat ja tarvitset rahaa, niin ensimmäinen ajatuksesi on varmasti se, ettei sinulla ole rahaa. Mieti asiaa hetki ja koita suunnata nollatilistä ajatuksesi siihen, että sinulla on rahaa. Usko tai älä, tämä nimittäin auttaa sinua siinä, että voit saada lisää rahaa. Oma mielesi ja alitajuntasi ovat vahvoja ohjaajiasi, joten ota niistä kaikki apu mukaan ”rahan tekemiseen”. Ja muista arvostaa sitä pientäkin summaa, koska se on enemmän kuin 0€.

Keinot tehdä rahaa ilman rahaa

Etsi kotoasi jokin sinulle tarpeeton tuote tai tavara ja laita se myyntiin, vaikka useampia. Pääset eroon tarpeettomasta tavarasta ja samalla voit saada siitä rahaa. Toki, aina myytäessä kala ei nappaa heti onkeen, mutta kokeilematta se on ainakin varmaa, ettei se onnistu. Hyvin onnistuessaan saatat saada kasaan isommankin summan.

Eräs ystäväni soitti kerran minulle itkien, että nyt on hätä. Hänellä oli toisinaan tapana jättää laskujaan maksamatta, kun rahaa oli mukavampi laittaa kaikkeen kivaan. Meinasi, että kyllä sieltä ”karhukirjeet” sitten tulee ja ne ehtii vielä maksaa. Ehkä oli sitten muutamat kirjeet ehtineet tulla, kun hän oli saanut ilmoituksen, että sähköt sammuvat kahden päivän kuluttua, ellei laskua makseta. Hänellä ei tietenkään ollut sellaista summaa juuri sillä hetkellä, sillä lasku oli useamman satasen. Mietimme yhdessä, kuinka hän saisi rahat kasaan. Tiesin, että hänellä oli esimerkiksi harrastuksiin liittyviä tavaroita, joita voisi myydä ja ehdotin tätä.

Kannattaako-pullonkerays

Lisäksi nuorena ihmisenä häneltä itseltään ja ystäviltä löytyisi varmasti jonkin verran tyhjiä pulloja tai tölkkejä, joita nyt kannatti vain nöyrtyä keräämään ja palauttamaan kaupan automaattiin, vaikka se nuoresta tuntui tyhmälle. Muista – jokainen senttikin on rahaa. Ja pienistä puroista kasvaa suuri joki. Lupasin ystävälleni auttaa häntä vähän, mikäli hän kuitenkin kerää itse ehdottamillani ideoilla suurimman osan rahoista kasaan. Yllätyksekseni ystäväni soitti seuraavan päivän iltana, että lasku on maksettu ja sähköt säilyvät. Hän oli saanut myytyä muutamia tavaroita ja vienyt pullopusseja kauppaan. Tämän lisäksi hän oli myös päässyt auttamaan omaa ystäväänsä remontissa, josta oli saanut rahallista korvausta.

Yksi hyvä keino siis, millä voit saada saldon nollasta plussan puolelle, on esimerkiksi tarjota omaa osaamistasi tai apuasi ystäville, tutuille, tai vaikka ihan jollekin ulkopuoliselle. Koskaan ei tiedä, vaikka tätä kautta voisi myöhemmin poikia lisääkin töitä. Näissä ideoissa ja tarjouksissa kehottaisin olemaan luova ja rohkea – aina kannattaa yrittää. Esimerkiksi voit vaikka tarjoutua tekemään pieniä virallisiakin töitä – keksit työn mitä voisit tehdä ja tarjoudut sitä tekemään jonnekin.

Yksi mahdollisuus on myydä omaa osaamistaan liiketoiminnan kautta, lue tästä kirjoituksemme asiasta.

Lasten tai eläinten hoidossa moni tarvitsee usein apua. Pihatöissä, rakennus- ja siivoustöissä on myös usein avuntarvetta. Lähes kaikkeen, mitä vain ikinä mieleen tulee, voit liittää työn, jossa voisi olla avuksi toiselle ja saada korvausta. Toki on aloja ja töitä, joihin tarvitsee alan kokemusta ja niissä on vaatimuksia, mutta usein löytyy paljon sellaistakin työtä mihin ei tarvitse ja mitä voi tehdä hetkellisesti. Oikeastaan vain mielikuvitus ja rohkeus on rajana. Ole rohkea, se palkitsee varmasti!

Ja hei, sitten kun olet keksinyt sinulle sopivan idean saada vähän tai vähän enemmän lisää rahaa, niin muistahan laittaa ensimmäisenä siitä summasta vaikka vain pienikin osa sinne säästöön. Seuraavasta jo sitten budjettimallin mukaisesti, vaikka vain 10 senttiä, niin tilanteesi ei enää pääsekään karkaamaan nollatilanteeseen!

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €