Kateus – mikä ihana tekosyy!

Naapurisi ajaa kotipihaansa uudella autolla. Ystäväsi esittelee sinulle kallista laukkua. Toinen ystäväsi kertoo lomamatkastaan Kanarialle. Mitä tunteita nämä asiat sinussa herättävät? Oletko onnellinen heidän puolestaan vai kaivertaako pieni kateuden tunne rintaasi?

Kateus. Se on uusiutuva luonnonvara. Sillä on uskomaton voima näivettää ihminen sisältä, rikkoa ihmissuhteita ja aiheuttaa paljon pahaa.

Oletko sinä kateellinen jollekulle? Miksi?

Minä voin sanoa, että en tunne enää kateutta. Jos naapurilla on hieno auto, mitä sitten? Minä tykkään omasta autostani ja se sopii minun elämäntyyliini. Laukut eivät minua kiinnosta ja aurinkomatkat… No jaa, todennäköisesti työnarkomaani kyllästyisi kuoliaaksi parissa päivässä ja ihoni palaisi karrelle.

Jos jollain ihmisellä on asia, jonka minäkin haluaisin, niin sitten asetan tavoitteen; säästän rahaa siihen viikon lomaan tai uuteen nahkatakkiin. Kadehtiminen tuskin edesauttaa sinua tavoitteeseen pääsyssä, joten unohda sellainen! Minä olen kuitenkin onnellinen erilaisista asioista, kuin naapuri tai ystävät – heidän tavoitteensa eivät tee minua onnelliseksi.

Rahakateus

Olen huomannut, että kateutta potevat ihmiset ovat usein myös elämänasenteeltaan hyvin negatiivisia. He uskovat, että kaikki on huonosti aina ja ikuisesti. Heille ei riitä mikään – jos aurinko paistaa, niin he miettivät, että varmaan huomenna taas sataa. Heille suunta on aina alaspäin ja he uskovat, että niin sen kuuluu ollakin. Nurkan takana on aina jotain huonoa, ei koskaan mitään hyvää ja se on oikeasti todella surullista. Miten jotkut ihmiset eivät tiedä, että mielellä on aivan uskomaton voima? Että ”sitä saa, mitä tilaa” saattaa hyvinkin pitää paikkaansa?

Harmittiko sinua taas, kun näit viikonloppuna vanhan luokkakaverisi? Hän ajoi uudella autolla, juuri sellaisella, millaisen sinä olet aina halunnut. Mutta kun hän on yrittäjä, niillä on niin helppoa.

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, kuinka paljon se vanha luokkakaverisi saattaa tehdä töitä? Ehkä se hetki, kun hänet näit, oli hänen ainoa vapaapäivänsä koko kuukautena? Oletko sinä valmis tekemään niin paljon töitä vain saavuttaaksesi unelmasi? Jos olet, niin miksi et ole jo tarttunut toimeen? Jos et, niin älä sitten valita.

Saatat myös itse tuntea muiden olevan kateellisia menestyksestäsi, koska he eivät halua tukea sinua matkallasi. Lue täältä lisää, miten suhtautua lähipiiriin, joka ei ehkä ole täysin samalla aaltopituudella kanssasi.

Kateus saa ihmiset myös tekemään huonoja ratkaisuja taloudellisesti

Naapurin Pertti on ostanut vaikkapa Jaguarin. Sinäkin haluat – pakko saada, ei voi näyttää köyhältä, mitä ihmisetkin ajattelevat? Mitä teet? Kävelet luksusautoja myyvään liikkeeseen ja vaihdat hyvin palvelleen Toyotasi vielä kalliimpaan Jaguariin, kuin Pertillä. Ja otat talolainasi suuruisen lainan, jota maksat hautaan saakka ja loppu jää vielä lapsille maksettavaksi.  Hienosti toimittu, tosi fiksua!

Et voi oikeastaan koskaan tietää, millä muut ihmiset rahoittavat unelmiaan. Ehkä on tullut perintöä, lottovoitto tai sitten vain on haettu pankista lainaa. Tyhmää lainaa – lainaa, joka saa sinut hetkellisesti näyttämään varakkaalta (ja onnelliselta), mutta joka pidemmän päälle ei sitten ehkä ollutkaan niin hyvä idea. Sen sijaan, että olisit säästänyt unelmaasi, menit oikotietä ja usko pois – aika moni muukin tekee niin. Vuoden 2018 lopussa noin 580 000 suomalaista oli ulosotossa ja määrä vain nousee joka vuosi.

Autoesimerkki ehkä oli vähän ylimitoitettu, koska keskimääräinen summa, joka otetaan esimerkiksi pikavippinä on noin 400 euroa. Eihän se ole paljon, mutta jos käytät sen luksuselämään, johon sinulla ei oikeasti ole varaa, niin silloin se on. Kateus. Se aiheuttaa tämänkin. Ollaan kateellisia naapurille, joka saattaa tehdä samoin kuin sinä – rahoittaa luksusta huonoilla lainoilla.

”Kateus vie kalatkin vesistä.” Yleensä vanhan kansan sananlaskut ovat melkoista soopaa ja täynnä huonoja rahauskomuksia, mutta tässä on vähän ehkä perääkin. Ainakin se vie suomalaisia velkavankeuteen ja ulosottokierteeseen.

Mitä on kateus?

Mitä tehdä kateudelle?

Eikö olisi siis aika heittää jonninjoutava kateus romukoppaan ja keskittyä omaan tekemiseen sekä omien haaveiden toteuttamiseen? Kateudesta ei ole mitään hyötyä kenellekään – tai no, ehkä niille pikavippifirmoille, mutta ei sinulle tai naapurin Pertille. Mitäpä jos ensi kerralla, kun tunnet sen kateuden piston, miettisit, että kuinka paljon työtunteja sen haaveen toteuttamiseen on mennyt? Sitten voit ryhtyä pohtimaan, miten sinä pääsisit samaan tai ehkä johonkin omaan tavoitteeseesi.

Nopeasti huomaat, että kateus vie ainoastaan voimavaroja ja keskittymistä paljon tärkeämmistä asioista. Lisäksi voit kävellä Pertin luo ihastelemaan hänen uutta autoaan – silloin saat pienen palan siitä toisen onnesta ja itsellesi uutta motivaatiota.

Sanotaan, että suomalainen on valmis maksamaan viisikymppisen, ettei naapuri saa satasta. Jospa tehdään jatkossa niin, että kun tulee tällainen tilanne, niin laita se viisikymppinen säästöön ja pohdi, miten sinä voisit ansaita sen ylimääräisen satasen.

Monika Pekkola
Artikkelin on kirjoittanut Monika Pekkola.

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €