Dr. Lois P. Frankelin ’KILTTI TYTTÖ EI RIKASTU 69 tapaa pysyä köyhänä’ on viidessätoista vuodessa klassikoksi noussut naisille suunnattu vaurastumiseen ja itsensä kehittämiseen keskittyvä kirja. Teos julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 2005. Kirjan alkuperäinen nimi on ‘NICE GIRLS DON’T GET RICH: 75 Avoidable Mistakes Women Make with Money’. Suomennos on Maarit Tillmanin ja kirja on Talentum median julkaisema. Lukemani painos on vuodelta 2011.
Kaliforniassa elävä kirjailija Lois P. Frankel on tunnettu elämäntapavalmennuksistaan ja uraan sekä itsensä kehittämiseen keskittyvistä teoksistaan. Hänen ’Kiltti tyttö ei rikastu 69 tapaa pysyä köyhänä’ kirjaa edeltävä menestys oli ’Kiltti tyttö ei pääse pomoksi’, jossa Frankel vertaa työpaikkaa pelikenttään käyttäen pomoksi pääsemistä vertauskuvana omien ammatillisten tavoitteiden saavuttamisesta.
’KILTTI TYTTÖ EI RIKASTU 69 tapaa pysyä köyhänä’ käsittelee puolestaan vaurastumisen mindsettiä. Kirjan alussa Frankel kirjoittaa: ”Rikastuminenkin on peliä. Myös tässä pelissä on omat sääntönsä ja strategiansa sekä kielensä ja päätepisteensä”. Frankel toteaa myös, että liian monelta naiselta jää taloudelliset tavoitteet saavuttamatta, koska he eivät laisinkaan pelaa rahapeliä. Frankel jatkaa kysymällä - miten voisivatkaan, kun heille ei ole opetettu rahapelin sääntöjä tai vaihtoehtoisesti ne on opetettu heille väärin. Pojat ovat kilpailuhenkisempiä ja pojat keskittyvät selvemmin lopputulokseen sekä ajattelevat strategisemmin kuin tytöt, Frankel toteaa kirjassaan.
Frankelin tapa kirjoittaa on lähestyttävää ja helppolukuista. ’KILTTI TYTTÖ EI RIKASTU 69 tapaa pysyä köyhänä’ on inspiroiva tietopaketti sinulle, joka et vielä ole täydessä vaurauden voimassasi. Se tarjoilee kehittäviä ja nostattavia, helposti toteutettavia malleja, joiden avulla muuntaa omaa vaurastumistaan. Kirjan rakenne on yksinkertainen. Alkuun Frankel kertoo yleisesti rikkaudesta ja vauraudesta käyttäen esimerkkejä, jotka kumpuavat niin hänen omasta elämästään kuin asiakkaidensa kokemuksista.
Johdannon jälkeen onkin lukijan vuoro katsoa itseään peiliin. Frankel pyytää lukijaa täyttämään itsearviointikaavakkeen, jonka pisteytyksen jälkeen voi edetä kirjassa ja päästä uusien havaintojen myötä kasvuun. Kirjan läpi kulkeva teema on, miten rahapeli ennen kaikkea on sisäinen peli. Tarinat avaavat lukijalle näkökulmia, joihin samaistua ja näyttää miten opitut ajatusmallit rahasta ja vauraudesta vaikuttavat henkilön taloudelliseen tilanteeseen ja miten todellisuuttaan voi muuttaa muuntamalla sisäisiä ajatusmalleja.
Lisää kirja-arvosteluitamme löydät täältä.
Kirja keskittyy temaattisesti siihen, millainen naisten suhtautuminen ja lähestyminen vaurauteen on ja miksi vääristynyt ajatusmalli opettaa, että vauraus ei olisi naisia varten. Frankelin mukaan naisten ajattelutapa eriää miesten tavasta ajatella rahasta ja vauraudesta. Frankel nostaa esiin kasvatuksen tärkeänä tekijänä siinä, miten naisten ajattelu rahasta ja sen voimasta vääristyy monella jo lapsuudessa, miten tyttöjä kasvatetaan auttamaan ja poikia menestymään.
Vaikka ’KILTTI TYTTÖ EI RIKASTU 69 tapaa pysyä köyhänä’ julkaisusta on kulunut viisitoista vuotta, uskon, että se on monella tapaa ajankohtainen vielä tänäänkin. Vuonna 2005 kirja oli genreperspektiivisesti voimaannuttavaa luettavaa naisille. Tänään kirja palvelee toisella tapaa - laajemmin, mutta voimaannuttavat lähtökohdat ja aiheet ovat samat. Uskon että muun muassa koronapandemian myötä yhteiskunta, ihmiskunta sekä planeettamme ovat monella tapaa ottaneet askeleen uuden äärelle. Ei taaksepäin, vaikka moni asia on hidastunut ja rauhoittunut, vaan pikemminkin sivusuuntaisesti, tutkiakseen minne asettaa seuraavat askeleet.
Toivon että menemme kohta uutta energiaa, joka on avarampi, joka suo kaikille enemmän mahdollisuuksia. Nämä mahdollisuudet saattavat poiketa niistä, joita ennen kutsuimme mahdollisuuksiksi. Vuonna 2005 feminiinienergia oli nousussa ja Frankelin teksteillä oli selvää selvempi kohderyhmänsä. Koska yhteiskuntamme ei enää ole yhtä genrejakaantunut, kuin se oli vain viisitoista vuotta sitten, uskon että sinun, joka toivot taloudellista vaurautta, olisi hyvä lukea tämä kirja. Näen, että kirjan lukijakunta voi tänään olla laajempi, siitä voi hyötyä iästä ja sukupuolesta riippumatta. Näen, että kirja koskettaa syvempiä tasoja, eikä ainoastaan ajallisia teemoja tai puhuttele vain maantieteellisesti amerikkalaista perspektiiviä.
’KILTTI TYTTÖ EI RIKASTU 69 tapaa pysyä köyhänä’ voi olla voimaannuttava myös tämän päivän taloudellisessa maailmantilanteessa, koska se kehottaa katsomaan asioita niin kuin ne ovat ja etenemään niistä lähtökohdista, joissa olet juuri nyt. Jos et tiedä missä kuljet, et tiedä minne suuntaan lähteä seuraavaksi.
Kirjan suurin anti, omia ajatusmalleja koskevien oivallusten ohella, ovat Frankel antamat työkalut muutokseen. Luvut on tarkoitus lukea ratkaisulähtöisessä, ei välttämättä kronologisessa järjestyksessä. Lukijaa neuvotaan lukemaan kirja itsearviointilomakkeen pisteytyksen mukaisesti, eri pisteytykset kertovat, mikä vaurauden ajattelumalli tarvitsee eniten tukea. ’KILTTI TYTTÖ EI RIKASTU 69 tapaa pysyä köyhänä’ kirjassa kiteytyy suuri osa vaurauden askelista ja siinä nostetaan esiin universaaleja, helposti sisäistettäviä teemoja. Vaurastumisen prosessia ei Frankel lupaa helpoksi, mutta palkitsevaksi.
Frankel nostaa muun muassa unelmoinnin yhdeksi vaurastumisen avaimeksi. Unelmat ovat olleet tärkeä osa hänen omaa vaurautensa matkaa. Unelmoinnin äärellä kulkee kehotus strategiseen ajatteluun. Frankel kehoittaa muistamaan, että ”visio ilman suunnitelmaa on unelma, ja suunnitelma ilman visiota on paikallaan junnaamista”. Frankelin kirja ‘KILTTI TYTTÖ EI RIKASTU 69 tapaa pysyä köyhänä’ saa minulta neljä ja puoli kirkkaasti loistavaa kolikkoa viidestä kultakolikosta. Suosittelen siis vahvasti, että nappaat kirjan käsiisi, jos et sitä vielä ole lukenut. ‘KILTTI TYTTÖ EI RIKASTU 69 tapaa pysyä köyhänä’ on upea tietojättiläinen rahapelin säännöistä kompaktissa koossa. Näitä sääntöjä kannattaa mielestäni kuitenkin päivittää ajankohtaisilla koulutuksilla.