Kirja-arvostelu: Tunne lukkosi, vapaudu tunteiden vallasta, Kimmo Takanen

Kirjassa pohditaan syvällisesti tunnelukkojen muodostumista, niiden havaitsemista sekä käsittelyä. Kaikki tämä tähtää kevyempään, eheämpään ja voimakkaampaan minään, jonka kanssa jatkaa elämää ja kohdata uusia haasteita ja mahdollisuuksia. Käsittelen nyt kirjan osioista sitä, joka vaikutti itseeni vahvimmin. Yksi kirjan keskeisistä sanomista on, että jokaisessa meissä asuu sekä aikuinen minä, että oman lapsuutemme minä – läpi elämän.

Kirjan myötä ymmärsin, että vaikka olen kasvanut isommaksi ja vanhemmaksi, olen silti se sama ihminen, joka lapsuudessani olin. Olen yhä se lapsi, joka olin kolmevuotiaana tai kymmenvuotiaana. Voin itse päättää, minkä ikäiseksi haluan sisäisen lapseni ajatella ja ikä voi myös vaihdella tilanteittain. Tämän kokeminen voi olla vaikeaa, jos itsessään ei enää tunnista lapsuuden aikaista minäänsä.  Lapsuuden ja aikuisuuden raja on hyvin häilyvä – on vaikea asettaa rajaa, jolloin lapsuus päättyisi ja aikuisuus alkaisi. Nämä roolit menevätkin elämässä pitkälti limittäin, vaikka sitä ei itse niin tulisi ajatelleeksikaan.

Sinun on tärkeää pienenä lapsena saada kokea se, että tarpeesi ja tunteesi olivat oikeita, tärkeitä ja todellisia. Vasta kun pienen lapsen tarpeesi ja tunteesi tulevat tänä päivänä sisäisesti vahvistetuiksi, voit todella vapautua tunnelukoistasi. Voi olla, että et yksinkertaisesti muista tilanteita, jotka lapsuudessa aiheuttivat tunnelukkosi. Onkin tärkeää käynnistää mielessään vuoropuhelu nykyisen vastuullisen aikuisen ja sisäisen lapsen välille, jolloin on mahdollista itsekseen keskustella näiden kahden ajatuksilla ja oletuksilla. Näin voi löytää itseensä uudenlaisen suhtautumistavan, kun näkee itsessään myös omaa lapsuudenaikaista lasta. Vastuullinen aikuinen antaa sisäiselle lapselle tänä päivänä sitä, mitä hän olisi lapsuudessa tarvinnut ja mitä hän kenties edelleen tarvitsee.

Tunteet selittyvät sisäisellä lapsellamme

Tunteet kertovat siitä, miten tarpeemme, eli sisäisen lapsemme tarpeet tyydyttyvät. Sisäinen lapsi onkin siis se, joka minussa tuntee kaikkia tunteita. Tunnemme lapsen tavoin, samoin teemme ajattelumme ja toimintamme suhteen. Reagointimme pohjautuu lapsena oppimaamme. Sisäinen lapsemme ajattelee lapsenkaltaisesti, mikä sinänsä on luonnollista ja aivan hyväksyttävää, mutta ei aina sopivaa aikuiseen elämään ja käyttäytymismalliin.

mika-on-sisainen-lapsi

Nykyinen vastuullinen aikuinen sinussa auttaa sisäistä lastasi kaikissa tilanteissa rauhoittamalla ja juttelemalla rohkaisevasti. Todellinen vastuullinen aikuisuus on enemmän tässä hetkessä olemista, kuin tekemistä – aikuisena olemista lapsen kanssa. Sisäinen lapsi suorittaa aikuisuutta ja yrittää olla aikuinen, vaikka on lapsi. On todella iso ero siinä, oletko oikeasti aikuinen vai yritätkö lapsena olla näennäinen aikuinen. Kirjassa todetaan, että monet meistä ovat enimmäkseen näennäisiä aikuisia. Tätä mainintaa jäin itse pohtimaan, miten se ilmenee eri ihmisten kohdalla ja onko sille syytä yrittää tehdä jotakin. Näennäinen aikuisuus ei kuulosta korvaani hyvältä fyysisen oikean aikuisen näkökulmasta.

Muut lukusuosituksemme sekä kirja-arvostelumme pääset lukemaan täältä.

Mitä itse ajattelen kirjasta?

Kirjan myötä opin, että voin itse olla itselleni sellainen aikuinen, jota olen tiedostamattani saattanut etsiä muista ihmisistä. Samoin kuin voin löytää itseeni uuden suhtautumistavan nähdessäni itsessäni myös lasta, joka olen aina ollut. Huh, elämä ei olekaan niin vakavaa, kuin olen aikuisten maailmassa oppinut. Kaikki tämä on kovin mielenkiintoista ja opettaa antamaan arvoa sekä merkitystä omalle lapsuudelle sekä arvokkaita näkökulmia ja vinkkejä vanhemman rooliin.

Osoitteessa tunnelukkosi.fi löytyy mainio testi, jolla voi karkeasti selvittää, minkä tyyppisiä tunnelukkoja mukanaan kantaa. Tunnistamalla lukot niitä on huomattavasti helpompi lähteä itsestä havainnoimaan ja sitä kautta käsittelemään. Itse sain tulokseksi sekä yllättäviä että helposti arvattavia tunnelukkoja, joiden voimakkuuksia en kylläkään olisi osannut arvioida. Jos aihe kiinnostaa, suosittelen tekemään tämän tai jonkin vastaavan testin ja pohtimaan omaa minuutta sen tulosten näkökulmasta. Voit yllättyä ja avartua, kenties jopa murtaa joitakin lukkojasi saman tien.

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €