Kolmen eri omaisuuslajin pitkän aikavälin sijoitusstrategiaa

Mikäli haluat sijoittaa rahasi – mieluummin kuin jättää ne tilille makaamaan – kannattaa tehdä suunnitelma, joka auttaa saavuttamaan juuri ne omat tavoitteet. Ihan ensimmäiseksi kannattaa miettiä, mikä on se oma sijoitusstrategia. Tässä tuon esiin ajatuksia siitä, mitä hyötyä on pitkäjänteisesti sijoittaa rahaa eri omaisuuslajeihin.

Osakkeet eli arvopaperit

Aika moni on kiinnostunut sijoittamaan arvopapereihin ja näihin voi lähteä mukaan hyvinkin monellakin tavalla. Voit ostaa suoria osakkeita tai vain treidata eli tehdä päiväkauppaa. Jos kuitenkin haluaa sijoittaa pitkäjänteisemmin osakkeisiin, indeksirahastoihin tai vaikka ETF:iin, niin kannattaa valita rahastosäästäminen. Minkä takia sitten rahastot tai vaikka osakesäästötili on hyvä kohde, on juurikin se, että niissä pääset hyödyntämään korkoa korolle -ilmiötä.

Osakesäästötilillä maksat veroja vasta, kun nostat rahoja itsellesi. Rahastosäästöissä maksat tietyn summan kuluja jokaisesta ostosta. Kannattaa hiukan vertailla eri palvelun tarjoajia ja niiden kuluja.

Joka tapauksessa näissä molemmissa puhutaan yleisesti 7-9% vuotuisen tuoton määrästä eli saat mukavasti tuottoa ja pienellä riskillä. Ja säästämään pääset jo muutamalla kymmenellä eurolla.

Asuntosijoittaminen

Asuntosijoittaminen voi olla järkevä omaisuuslaji, jos saat siitä itsellesi vuokratuottoa joka kuukausi eli siinä on positiivinen kassavirta. Realistinen tuotto-odotus on 4-5% tämän hetken tilanteessa, mutta parempaakin tuottoa voi odottaa. Kannattaa miettiä taas omaa sijoitusstrategiaa, kun lähtee etsimään asuntoa. Haluaako ostaa uuden asunnon, jolloin tietää, ettei siihen tule pitkään aikaan isompia remontteja vai ostatko vanhemman kohteen ja olet valmis kunnostamaan sitä, jolloin myös sen arvo samalla nousee.

Jos haluat tehdä rahaa lyhyellä aika välillä – ja myydä asunnon mahdollisimman nopeasti ja odotat saavasi siitä arvon nousua – niin asunnon sijainnilla on tärkeämpi rooli. Näin ollen asunto ostetaan yleensä ydinkeskustasta ja se voi olla jopa arvokiinteistö.

miten-aloittaa-asuntosijoittaminen

Pidemmän aikavälin strategialla voisit ostaa useamman edullisemman asunnon ja nämä toisivat sinulle joka kuukausi positiivista kassavirtaa. Tällöin asunnon ei tarvitse välttämättä löytyä ydinkeskustasta ja asunnon voi löytää edullisestikin. Tällöin voisit ajatella, että vuokralainen maksaa asuntoon otetun velan eli pidät asunnon itselläsi, kunnes siitä ei enää ole velkaa. Tämän jälkeen voisit halutessasi myydä asunnon tai se voisi jäädä lapsillesi perintönä.

Mikäli sinulla on jo oma asunto, niin voisit käyttää sitä hyödyksi sijoitusasuntoa ostaessa. Vivuttaminen on kätevää, jos käsirahaa ei ole säästössä ja asunnossa on vapaata vakuutta jäljellä. Pankit ovat melko suotuisia antamaan sijoitusasuntoon lainaa. Kannattaa kuitenkin aina muistaa, että asuntosijoittamisessa on omat riskinsä, niin kuin kaikessa muussakin sijoittamisessa. Tyhjiä kuukausia saattaa tulla ja remontteihin kannattaa varautua. Tämän vuoksi kannattaa olla puskuria säästössä, jotta oma budjetti ei kärsi yllättävistä menoista. Kannattaa aina tehdä tarkat laskelmat kohteesta, tätä varten on olemassa erilaisia laskureita.

Kultasäästö

Oletko koskaan ajatellut säästäväsi kultaan? Monella meistä löytyy varmasti kultakoruja jo valmiiksi. Jokainen tietää, että kulta on arvokas jalometalli, onhan se muita jalometalleja kalliimpi. Kulta on ollut aikojen alusta rahaa ja on sitä vieläkin. Nykyään valuuttaa ei taata kullalla, sillä valuuttaa painetaan enemmän, kuin kultaa löytyisi sille vastineeksi.

Kulta on siis harvinainen alkuaine ja sitä on vain rajallinen määrä olemassa. Tämä tekee siitä arvokkaan ja tämän vuoksi sen hintakin on korkea. Sitä ei voi luoda tyhjästä, kuten valuuttaa eli nykyistä paperirahaa. Kultaa voi ostaa eri palveluntarjoajilta ja kullan hinta vaihtelee hiukan, riippuen mistä sen ostaa. Mutta kullan hinta ei todennäköisesti romahda koskaan, kuten valuutan voi käydä.

Tämän vuoksikin kulta on erinomainen sijoituskohde.

Jos mietit, että pidät mieluummin rahasi tilillä säästössä tai sitten sinulla olisi esimerkiksi kilo kultaa jemmassa. Kumpi vaihtoehto todellisuudessa olisi parempi? Kannattaa muistaa, että inflaatio on aina läsnä, kun puhutaan valuutasta. Jos sinulla kuitenkin olisi kilo kultaa varastossa, sen arvo olisi tällä hetkellä noin 45 000 – 50 000 €.

Miellän kullan puskurina eli pidän sitä itselläni säästössä ja voisin tarpeen tullen vaihtaa sen valuutaksi. En niinkään koe, että minun tarvitsee sitä myydä kalliimmalla ja näin saada itselleni tuottoa. Mutta onhan tämäkin mahdollista. Kulta on siis matalariskinen omaisuuslaji juurikin siksi, ettei sen arvo voi romahtaa täysin. Kullan arvo on vuosien saatossa vain kasvanut entisestään lukuun ottamatta pieniä heilahteluita.

Lue tästä lisää, miksi kultaan kannattaa sijoittaa.

Raaka-aineista löytyy myös kullan lisäksi hopea ja vähemmän mediassa olleet platina sekä palladium. Myös öljy ja maakaasu ovat kiinnostavia kohteita ja näihin pääsee kätevästi kiinni esimerkiksi ETF.ien kautta.

Kannattaa siis miettiä mikä on se oma sijoitusstrategia ja mitä sillä tavoittelee. Pidemmän aikavälin sijoittaminen on varmasti viisasta ja hyvä vaihtoehto, jos on vielä useita vuosia aikaa säästää esimerkiksi eläkepäiviä odotellessa. Tämän lisäksi voi olla hyvä miettiä kohteita, joilla voi kasvattaa omaisuuttaan nopeammin ja aina uudelleen sijoittaa rahaa. Näissä saattaa olla hyvä perehtyä ja opiskella aiheesta enemmän.

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €