Kryptovaluutat tutuksi: Bitcoin

Bitcoin on maailman ensimmäinen hajautettu kryptovaluutta eli tietoverkkojen yli toimiva maksuväline ja -järjestelmä, joka on pelkästään käyttäjiensä hallinnassa. Bitcoin perustuu avoimeen koodiin ja hajautettuun lohkoketju -nimiseen teknologiaan, minkä ansiosta sitä ei voi sensuroida eikä mikään valtio, keskuspankki tai muu vastaava taho voi hallita sitä. Bitcoinin käyttäminen ei vaadi kenenkään lupia, eikä ulkopuolinen taho voi puuttua käyttäjän bitcoin-siirtoihin. Bitcoinilla voidaan ostaa miltei mitä tahansa palveluja ja tarvikkeita ja sitä käytetään useammassa maassa kuin esimerkiksi dollareita tai euroja. Bitcoinia voi käyttää perinteisen rahan tapaan tai samaan tapaan kuin PayPal- tai Visa-tyyppisiä maksujärjestelmiä.

Bitcoinin ydinteknologia on innovaatio nimeltään lohkoketju, joka on pohjimmiltaan ikään kuin hajautettu tilikirja, josta jokaisella käyttäjällä on tahtoessaan oma kokonainen kopionsa. Lohkoketjuun kirjataan kaikki bitcoin-siirrot ja kaikkien bitcoin-lompakkojen balanssit ja se päivittyy reaaliaikaisesti kaikille. Lohkoketjua varmennetaan matemaattisesti ja jokaisen verkossa tapahtuvan siirron on noudatettava ennalta määrättyjä sääntöjä. Kaikkien käyttäjien lohkoketjujen on oltava yhteneväisiä. Tämän seurauksena kukaan ei voi esimerkiksi luoda itselleen keinotekoisesti lisää bitcoineja tai käyttää sellaisia bitcoineja, joita hänellä ei ole.

Mitä bitcoineilla tehdään?

Bitcoinien louhinta

Lohkoketjua varmennetaan louhinnaksi kutsutulla menetelmällä, jossa tietokoneet käyvät eräänlaista matemaattista arvauskisaa. Tämä arvauskisa vaatii tietokoneelta paljon laskentatehoa, minkä vuoksi arvauskisan voittaja palkitaan uusilla syntyvillä bitcoineilla. Louhintaan käytetty laskentateho varmistaa bitcoin-verkon turvallisuutta. Jotta kukaan yksittäinen hyökkääjä, oli se sitten hakkeri, vihamielinen valtio tai keskuspankki, voisi uhata bitcoin-verkkoa, tulisi sen saada käsiinsä yli puolet kaikesta maailman laskentatehosta. Bitcoin on maailman tehokkain hajautetun laskennan operaatio, mikä tekee sitä vastaan hyökkäämisestä käytännössä mahdotonta.

Lohkoketjun ansiosta Bitcoinilla on monia etuja perinteiseen rahaan ja rahajärjestelmiin nähden. Esimerkiksi pankkeja, luottokorttiyhtiöitä tai muita maksunvälittäjiä ei tarvita. Bitcoin-siirrot tapahtuvat suoraan käyttäjältä käyttäjälle ilman välikäsiä. Bitcoin-siirrot ovat etenkin kansainvälisesti huomattavasti nopeampia ja edullisempia kuin mitkään perinteiset palvelut. Kauppiaille bitcoin -maksaminen voi olla edullisempaa kuin perinteiset luottokortit ja hän voi puolestaan halutessaan siirtää laskeneet kustannukset halvempiin kuluttajahintoihin. Bitcoin käy jo maksuvälineenä monissa kaupoissa, etenkin verkkokaupoissa. Bitcoineja säilytetään sähköisessä bitcoin -lompakossa.

Bitcoinien rajallisuus ja arvo

Syntyvien bitcoinien kokonaismäärä on rajattu 21 miljoonaan. Rajattu määrä tekee siitä poikkeavan suhteessa esimerkiksi euroon ja dollariin, joita keskuspankit voivat luoda rajattomasti lisää. Määrän rajaaminen 21 miljoonaan tekee bitcoinista harvinaisen resurssin, jota ei ole rajattomasti kaikille. Sen ansiosta voimakas arvonnousu on luonnollinen seuraus bitcoinin tunnettavuuden ja käytön kasvusta. Bitcoineja syntyy jatkuvasti hidastuvaan tahtiin. Neljän vuoden välein uusien syntyvien bitcoinien määrä puolittuu automaattisesti, kunnes vuoden 2141 tietämillä se loppuu kokonaan. Niihin aikoihin saavutetaan bitcoinien maksimimäärä eli 21 miljoonaa.

Bitcoinin määrää ei voi manipuloida talouspolitiikalla tai erilaisilla finanssioperaatioilla. Tämän ansiosta Bitcoin on toiminut historiallisesti erinomaisena arvonsäilyttäjänä. Mikään ulkopuolinen taho ei voi romahduttaa sen arvoa, vaan sen arvo perustuu puhtaasti kysynnän ja tarjonnan lakeihin. Perinteinen valtioiden ja pankkien painama fiat-raha on herkkä inflaatiolle, sen arvo yleensä laskee hitaasti, mutta varmasti ajan kanssa. Bitcoinissa ei ole inflaation ongelmaa.

Mitä enemmän bitcoineja käytetään, sitä enemmän bitcoinille on kysyntää, mikä puolestaan nostaa bitcoinin arvoa. Koska Bitcoin on hajautettu ja sensuroimaton, kuka tahansa voi käyttää sitä eikä kukaan voi puuttua käyttäjien välisiin bitcoin-siirtoihin. Bitcoin ei vaadi kenenkään lupia eivätkä mitkään rajat vaikuta siihen, olivatpa ne maantieteellisiä tai poliittisia. Bitcoin on immuuni poliittiselle korruptiolle tai väärentämiselle. Ominaisuuksiltaan bitcoin on suunniteltu palvelemaan nimenomaan käyttäjiä, suurten finanssialan organisaatioiden tai poliittisten järjestelmien sijasta. Bitcoin on moderni, globaali valuutta, joka on luotu ihmistä itseään varten.

Bitcoineihin sijoittamisesta on tullut entistä turvallisempaa, kun alan luotettavimmat palveluntarjoajat ovat kehittäneet turvallisuusstandardejaan. Silti sijoittajan on syytä tehdä taustatyötä palveluntarjoajasta jota käyttää, koska alalta löytyy myös huonomaineisia toimijoita. Kaikkeen sijoittamiseen liittyy riskejä, niin myös bitcoiniin, jonka arvo heilahtelee voimakkaammin kuin muiden valuuttojen tai sijoitustuotteiden. Korkean volatiliteetin myötä se onkin melko korkean riskin kohde, mikä korostuu lyhytaikaisissa sijoituksissa. Pitkällä aikavälillä bitcoinin arvonkehitys on ollut pääosin nousevaa, suuristakin lyhyistä pudotuksista huolimatta. Arvonheilahtelun vuoksi sijoittajan voi olla jatkossakin hyvä huolehtia ajallisesta hajautuksesta, esimerkiksi ostamalla valuuttaa toistuvasti kuukausittain samalla summalla.

Mistä bitcoinia voi ostaa?

Bitcoinin tulevaisuus

Bitcoin on rajallisen määrän ja voimakkaan arvonnousun seurauksena houkutellut paljon sijoittajia. Sen yleisin käyttötapa tällä hetkellä on arvon säilyttäjänä ja sijoituskohteena. Tulevaisuuden ennustaminen on kuitenkin tunnetusti vaikeaa; bitcoinin kasvu voi jatkua samantyylisesti kuin tähän asti, sen arvo voi laskea tai nousta paljonkin. Moni asiantuntija on ennustanut voimakasta arvonnousua bitcoinille ja toisaalta varsinkin pankkimaailma on kritisoinut tällaisia ennusteita ja uskoo heikompaan kehitykseen. Tässä yhteydessä täytyy kuitenkin muistaa, että bitcoin saattaa tulevaisuudessa vähentää pankkien valtaa, koska pankit eivät voi estää bitcoinin mahdollista kasvua. Pankeilla voi siis olla senkin johdosta syytä kritisointiin.

Bitcoinin alkuvuosina sen arvo oli muutamia senttejä, kun nykyisin yhden bitcoinin arvo seilaa pitkälti välillä 7000—9000 euroa (05/2020). Toukokuussa 2020 tapahtui bitcoinin historian kolmas puoliintuminen, joka voi vaikuttaa valuutan arvoon jatkossa. Onkin jännittävää nähdä, miten bitcoinin arvo kehittyy tulevina vuosina. Ennusteet ja asiantuntijoiden näkemykset povaavat huimaakin nousua, mutta yksityisen sijoittajan kannattaa aina ensin muodostaa oma näkemyksensä ja liittää se sitten omaan sijoitussuunnitelmaansa.

Tästä pääset lukemaan aiemmin kirjoittamani artikkelin 5 suositusta kryptovaluutasta!

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €