Kuinka paljon kissan pitäminen maksaa?

Tutkimusten mukaan lemmikin silittäminen poistaa stressiä.Lemmikit helpottavat myös masennusta, ja lääkäritkin kysyvät nykyään masennusta valittavilta potilailtaan onko heillä lemmikkejä.Lemmikit tuovat seuraa. Ne tuovat läheisyyttä ja rakkautta. Lemmikit tuovat myös paljon iloa ja naurua monenlaisine hassutuksineen.

Jotkut ovat sitä mieltä, että ihmisten ei pitäisi pitää lemmikkejä, koska niiden luontainen ympäristö on erilainen kuin isäntäperheen tarjoama koti. Minun mielestäni me ihmiset olisimme hukassa ilman lemmikkejä.

Minulla ja avomiehelläni on kolme kissaa.Teen töitä kotona, joten kissat ovat suuri osa jokapäiväistä arkea.Usein kun herään aamulla, vähintään yksi kissa nukkuu jalkojeni päällä.Tänä aamuna nuorimmainen tuli kainalooni kehräämään. Kun istun aamupalan jälkeen nojatuoliin kirjoittamaan ja suunnittelemaan päivää, se loikkaa usein syliini ja painautuu rintaani vasten.

Päivän mittaan, kun istun koneella, kaikki käyvät vuorotellen työpöydälläni pitämässä seuraa.Illalla toinen vanhemmista kissoista jo odottaa sängyssä, että pääsee asettumaan jommankumman päälle nukkumaan.

Ennen kuin otimme kolmannen kissan minua pelotti sitoutua siihen. Kuvittelin, että kolmesta kissasta olisi enemmän vaivaa kuin kahdesta. Pelkäsin, että en jaksaisi sitoutua sen hoitamiseen. Miten hölmöltä pelkoni tuntuikaan, kun puolitoista vuotta sitten uusi perheenjäsenemme Minni otti sormeni suuhunsa ja alkoi kehrätä. Rakastuin sillä hetkellä, enkä voisi enää kuvitellakaan, että meillä olisi vain kaksi kissaa.

Se miten paljon kissojen pitäminen maksaa, riippuu hyvin paljon siitä, kuinka paljon on valmis maksamaan.

Me olemme halunneet pitää kissojen tuomat kustannukset mahdollisimman pieninä. Emme tarjoa niille kalliita herkkuruokia muuten kuin satunnaisesti, ja kissanhiekan suhteen etsimme jatkuvasti parasta hinta-laatusuhdetta.Kissojen ruokkiminen tuntuu olevan joillekin myös arvokysymys. Toiset haluavat tehdä lemmikkiensä ruoat itse. Minulle minussa ja avomiehessäni on ollut riittävästi ruokittavaa, ja kissanruoat olemme ostaneet kaupasta.

Olemme kokeilleet antaa kissoille useita eri merkkejä. Purkkiruoat ovat yleisesti ottaen halvempia kuin pussitetut märkäruoat, mutta kissoilla on usein hienostunut makuaisti, eikä niille kelpaa ihan mikä tahansa.

Meidän kissoille ei esimerkiksi kelpaa edullisimmat purkkiruoat, vaan purkeista kelpaa ainoastaan Whiskasin ja Latzin tapaiset herkut.

Pusseista kelpaa kuitenkin Rainbow, joka on kilohinnaltaan huomattavasti yllä mainittuja merkkejä edullisempaa.

Teemme ostoksemme useimmiten S-ketjun kaupoissa, ja S-kortista kertyneiden tietojen mukaan meillä on mennyt kissanruokaan viimeisten 12 kuukauden aikana noin 450 euroa. Tämä on yllättävän vähän, vain 37,50 e kuussa. Toisinaan olemme toki ostaneet pieniä määriä muistakin kaupoista.

Kissanhiekkojakin olemme kokeilleet monia erilaisia, kunnes päädyimme käyttämään kidehiekkaa.Pelletti on hyvin edullista, ja säkit ovat kevyitä kantaa. Purua levisi kuitenkin koko asuntoon, joten vaihdoimme pikaisesti vähemmän sotkuiseen hiekkaan.

Vuoden alussa tein arvion, että meillä menisi kissanhiekkaan 65 euroa kuussa. Toteutunut on 36 euroa kuussa. Olemme ostaneet kissanhiekkaa suuria määriä kerralla tarjouksesta. Se on kätevää siinäkin mielessä, että ei tarvitse kanniskella painavia säkkejä ruokaostosten yhteydessä.

Terveellä kissalla ei juurikaan ole eläinlääkärikuluja. Meidän kissat ovat kesäisin vapaana mökillä, joten madotamme ne pari kertaa vuodessa. Siihen menee ehkä satanen. Toisaalta juuri eläinlääkärikuluihin voi mennä todella paljon rahaa, jos lemmikki vahingoittuu tai sairastuu. Mekin pohdimme hiljattain, otammeko vakuutuksen nuorimmalle kissalle, jos joskus joutuu vaikka tekemään päätöksen leikataanko vai lopetetaanko.

Kissat voivat aiheuttaa myös muita yllättäviä menoja. Meidän kissat pissivät hiekkalaatikon lisäksi onneksi pelkästään lattialle, ja nykyään ainoastaan parvekkeen lattialle.

Jotkut kissat pissivät kuitenkin sohvalle tai sänkyyn. Kesällä googlasin aihetta, kun mökille tuotiin sohva, johon kissa oli pissinyt. Hajua voi olla mahdotonta saada pois, ja ainoa keino voi olla hankkia uusi sohva.

Kaiken kaikkiaan meillä menee kolmen pienikokoisen kissaneidin elättämiseen vajaa 1000 euroa vuodessa, noin 85 euroa kuussa. Monet maksavat samasta ilosta varmasti paljon enemmänkin.

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €