Kuinka paljon koiran pitäminen maksaa?

Lemmikin hankinnasta ja ylläpidosta tulee monenlaisia kustannuksia, joista tässä pyrin oman kokemukseni pohjalta kokoamaan jokseenkin yleispätevän esityksen. Kirjoituksessani pohdin koiran kustannuksia. 

Suomessa rotukoirien hinta pyörii noin 1000 euron hujakoilla, rodusta riippuen. Otan tähän esimerkkiin hankintasummaksi tuon 1000 euroa. Koiran keskimääräinen elinikä on noin 10–12 vuotta, joten tässä pyöristän eliniänodotteen 11 vuoteen. Näillä rajauksilla koiran ostohinta koko sen eliniälle jyvitettynä on noin kahdeksan euroa kuukaudessa.

Koiran vakuutusten vertaaminen eri yhtiöiden kesken on hankalaa, sillä vakuutusehdot ja vakuutusten laajuus vaihtelee. Minä olen vakuuttanut koirani laajasti. Sillä on vakuutus, johon sisältyy eläinlääkärikulut, vastuuvakuutus ja henkivakuutus.

Vakuutuksen suuruus määräytyy koiran rodun, asuinpaikan ja esimerkiksi koiran iän mukaan. Koiran hankintahinta vaikuttaa vakuutukseen myös. Perusrokotuksia vakuutus ei korvaa. Vakuutusyhtiöillä on erilaisia käytäntöjä siinä, mitä eri asioita korvataan, ja usein rajoitukset liittyvät vakuutettavan koiran ikään. Pikkupennun vakuutus kattaa laajalti erilaisia asioita, kun taas vanhemman koiran vakuutuksessa usein rajataan vakuutuksen piiristä pois jo todetut vaivat.

Moni vakuutus lakkaa koiran täyttäessä kymmenen vuotta. Kannattaa siis pohtia, maksaako vakuutusta vai säästääkö vakuutukseen menevän summan erilliselle tilille. Oman koirani vakuutus maksaa noin 22 euroa kuussa. Jos säästäisin tuon summan kuukausittain erilliselle tilille, niin sinne kertyisi vuodessa 264 euroa.

Jälkiviisaana voisin sanoa, että omalla kohdallani olisi ollut järkevintä pitää vakuutus voimassa koiran kaksi ensimmäistä elinvuotta ja säästää samalla erilliselle tilille, sillä yleisimmät pentuajan ongelmat on saatu selätettyä ensimmäisten kahden vuoden aikana. Toisaalta etukäteen ei voi tietää, kuinka paljon koira sairastaa tai sattuuko sille tapaturmia, jotka vaativat kalliimpaa hoitoa.

Koiran tarvitsemat tarvikkeet ovat usein pitkäikäisiä. Samaa kaulapantaa tai valjaita ja hihnaa käytetään useamman vuoden ajan. Kynsisakset, harjat, kammat ja karstat pysyvät hyvinä vuodesta toiseen, kun niitä huoltaa hyvin. Lisäkustannuksia tarvikkeisiin saattaa tuoda koiran rotu. Jos kyseessä on rotu, jonka turkki vaatii erityistä huolenpitoa, niin lisäkustannuksia voi tulla trimmauskoneesta ja erilaisista koneen teristä tai siitä, että koiran turkkia huoltaa ammattilainen.

Koira voi tarvita myös vaatteita, jos sillä ei ole pohjavillaa. Toppatakki ja sadevaatetus pitävät koiran lämpimänä viimassa ja pakkaskelillä. Vaatteet helpottavat myös arkea, kun kotiin ei kantaudu ihan niin paljon kuraa, hiekkaa ja metsän kasvustoa. Pyöristän mainitsemieni tarvikkeiden yhteissummaksi 300 euroa.

Koiran ruokintatapoja on monia. Marketista tai lemmikkiliikkeestä hankittavat nappularuuat ovat monen valinta. Meillä koira syö niin sanotulla 50–50 -mallilla, eli sen kuppiin laitetaan sekä nappuloita että lihaa. Kiinnitän huomiota nappuloiden sisältöön ja kilohintaan. Maksan säkillisestä nappuloita enintään noin neljä euroa kilolta. Lihat hankin suoraan tuottajalta, metsästäviltä ystäviltä, marketista tai lemmikkiliikkeestä. Pyrin siihen, että lihan keskimääräinen kilohinta on maksimissaan kolme euroa. Suosin paljousalennuksia eli niin sanottuja ”laatikkotarjoksia”, ja marketista valitsen tarjouslaputettuja lihoja. Koirani on keskikokoinen, ja sen ruokakuluihin menee tällä ruokintatavalla noin 35 euroa kuussa.

Perusterveen keskikokoisen koiran kustannukset ovat siis suurpiirteisesti noin 70 euroa kuukaudessa. Tilanne muuttuu, jos koira sairastaa usein tai kroonisesti tai jos sillä on vaikkapa yliherkkyyksiä joillekin ruoka-aineille.

Monet hankkivat koiran harrastuskaveriksi. Erilaiset harrastusmaksut, harrastustarvikkeet, kurssit, kokeet, kilpailut, valmennukset, lisenssit ja harrastus- tai rotuyhdistysten jäsenmaksut tuovat lisää kustannuksia. Toisaalta noilla kustannuksilla saa parhaimmillaan uusia ystäviä ja elämyksiä, oppii uusia taitoja sekä saa onnistumisen ja ilon tunteita yhdessä oman koiran ja muiden harrastajien kanssa.

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €