Kuinka rahaa voi opiskella?

Olen toinen Vauras Elämä Instagram -tilin Rahastoori -tuokioiden haastattelijoista ja päätimme toisen haastattelijan Jasminin kanssa, että voitaisiin myös itse kertoa oma rahastoorimme livelähetyksessä. Omassa haastattelussani Jasmin kysyi minulta, opetetaanko minun mielestäni nykyään koulussa tarpeeksi rahasta? Vastasin, että noin 15 vuotta sitten omana lukioaikanani ei ainakaan opetettu. Nykyistä opetussuunnitelmaa en tiedä, mutta oma oletus on, että edelleenkään ei opeteta eikä opasteta raha-asioissa yläkoululaisia tai lukiolaisia. Se on harmi. Omalla kohdallani voin vain todeta, että heti kun itsenäistyin ja muutin omilleni, hankkia pamautin kulutusluoton. Rahasta ja oman talouden seurannasta en ymmärtänyt muuta kuin sen, että laskut tulee aina maksaa ajoissa.

En enää ikinä opiskele!

Olen opiskellut YAMK:ssa ja koulu oli sen verran raskas, että vannoin, etten enää ikinä opiskele yhtään mitään! Nyt opiskelen yrittäjän ammattitutkintoa ammattikoulussa. ”Älä koskaan sano ei koskaan”, niin kai se sanonta menee. Olen aina ollut hyvä oppilas, mutta lukion jälkeen huomasin, etten ole lukijatyyppiä. Yritin yliopistoon parikymppisenä opiskelemaan sosiaalipsykologiaa, vaikka ei se oikeastaan minua niin paljon kiinnostanutkaan. Luulin olevani yliopistomatskua, mutta ei. Opin paremmin käytännössä. Poikkeuksen tässä tekee kuitenkin se, että jos minua kiinnostaa jokin aihe todella paljon, voisin lukea aiheesta kirjoja vaikka kuinka paljon. Ja minuahan kiinnostaa raha, vaurastuminen, sijoittaminen eri muodoissa ja kuinka rakennetaan oma menestys. Tälläkin hetkellä odottelen kahta kirjaa kirjastosta, jotta pääsisin taas lukemaan lisää.

kuinka-oppia-kayttamaan-rahaa

Knowledge is all around us

Elämme ajassa, jossa tietoa on aivan joka paikassa. Fakta on se, että koska kouluissa ei opeteta erityisemmin rahasta tai kuinka oman talouden numeroita olisi hyvä seurata jo nuorena, tieto on etsittävä itse. Kun kiinnostuin rahasta, etsin tietoa aivan ensimmäisenä Googlesta. Etsin ihmisiä, jotka ovat jo siellä, missä itse haluan olla. Olin jo kuullut talousvalmentajista ja olin liittynyt erilaisiin raha-aiheisiin Facebook -ryhmiin. Opiskelin aihetta lukemalla blogeja rahasta ja talouden ylläpidosta sekä asuntosijoittamisesta. Seuraava askel oli kirjasto. Kirjoista luin niin ikään asuntosijoittamisesta, koska en oikein osannut vielä silloin etsiä kirjoja muista aiheista. En tiennyt vielä, mitä kaikkia omaisuuslajeja on olemassa ja mihin kaikkeen voisin sijoittaa. Kun netti ja kirjat oli koluttu läpi, seuraavaksi palkkasin oman talousvalmentajan. Talousvalmentajan avulla aukesi aivan uusi maailma.

Lue täältä kullanarvoiset vinkkimme opiskeluun.

Tieto on se, jota ei sinulta voi pois viedä

Olin alussa aika hämmentynyt ja ehkä hieman skeptinen ajatukselle, että minun tulisi laittaa jossain vaiheessa rahaa opiskeluun, jos haluan vaurastua. Ymmärsin kyllä asian aika pian henkilökohtaisen valmennuksen aikana, koska laittamalla rahaa opiskeluun olet itse sitoutuneempi ja saat myös yksityiskohtaisempaa tietoa. Laittamalla rahaa opiskeluun saat tietoa, jota ei netistä löydä. Tämän olen todistanut itse monta kertaa. Tämän vuoksi laitan useamman tuhat euroa opiskeluun vuoden 2020 aikana. Laittamalla rahaa opiskeluun saat samalla sen valmentajan tai kurssin/luennon vetäjän tuen ja aivan varmasti opit ja koet asioita, joita et netin välityksellä koskaan kokisi.

Rahaa voi opiskella monen kanavan kautta. Internet, kirjat, äänikirjat, podcastit ja valmennukset. Nämä ovat ehkä niitä yleisimpiä kanavia. Suosittelen ehdottomasti laittamaan myös rahaa opiskeluun, koska oppimalla niiltä, jotka ovat jo siellä missä sinä haluat olla, pääset tavoitteeseen nopeammin. Tieto on myös se, jota sinulta ei koskaan oteta pois. Jos nyt menettäisit kaiken materian ympäriltäsi, pystyisit sen kaiken rakentamaan uudestaan tiedon avulla, joka sinulla jo on.

Jos olet kiinnostunut valmennuksista liittyen rahaan, niin suosittelen lämpimästi aloittamaan Rahatreenillä™, joka on toiminut jo yli 3000 ihmisen apuna oman talouden hallintaan sekä raha-ajattelun muutokseen! Rahatreenin™ pääset ostamaan tästä.

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €