Kuka on Benjamin Graham?

Benjamin Graham (1894-1976) on laajalti tunnettu ”arvosijoittamisen isänä”. Hän on amerikkalainen sijoittaja, taloustieteilijä sekä akateemikko.

Hän on syntynyt Englannissa, mutta muutti vanhempiensa kanssa nuorena Amerikkaan. Benjaminin isä kuoli Benjaminin ollessa vain 9-vuotias. Tämän jälkeen he elivät äärimmäisessä köyhyydessä, mikä motivoi häntä tienaamaan tarpeeksi rahaa saadakseen perheensä voimaan paremmin.

Hän oli koulussa välkky opiskelija ja valmistui lopulta Columbian yliopistosta, työllistyen nopeasti edeten Wall Streetillä. Benjamin Graham oli 32-vuotias, kun hän perusti oman kumppanuusyrityksen ja 34-vuotiaana hän ryhtyi opettamaan Kalifornian yliopistossa.

Vaikka Benjamin Graham menetti vuoden 1929 pörssiromahduksessa merkittävän osan varallisuudestaan, hän otti opiksi virheistään ja kirjoitti 2 laajalti kiitosta saanutta kirjaa sijoittamisesta. Hänen konseptinsa johtamisen taloustieteessä ovat johtaneet arvoinvestointien kehittämiseen eri sijoitusvälineissä, kuten sijoitusrahastoissa ja hedge-rahastoissa. Hänellä oli monia ”opetuslapsia”, joista tunnetuin on maailman parhaaksi sijoittajaksi tituleerattu Warren Buffet.

Benjamin Grahamin 3 tärkeintä sijoitusvinkkiä:

Sijoita aina niin, että sinulla on varmuusmarginaali!

Varmuusmarginaali on periaate, jossa ostetaan varallisuutta selkeästi käypää arvoa pienemmällä hinnalla. Tällöin voi poimia mahdollisimman tuottavat sijoituskohteet ja pitää riskin tappioihin nähden pienenä. Yksinkertaistettuna Grahamin tavoite oli ostaa 2 dollarin varallisuutta 1 dollarilla.

Odota volatiliteettiä ja hyödy siitä.

(Volatiliteetti = tietyn arvopaperin, sijoitusrahaston tai markkinan herkkyys kurssivaihteluihin)

Osakkeisiin sijoittaessa täytyy hyväksyä kurssivaihtelut. Hänen mukaansa hyvä sijoittaja ei pelästy kurssin laskua, vaan pitää sitä mahdollisuutena ostaa halvalla. Vastaavasti on syytä myydä, kun kurssi on noussut riittävän korkealle.

Tunne millainen sijoittaja olet.

Graham luokittelee sijoittajat aktiivisiksi tai passiivisiksi.

Aktiivinen sijoittaja käyttää paljon aikaa ja energiaa menestyäkseen. Hän on valmis tekemään tutkimusta parhaiden tuottojen saamiseksi. Passiivinen sijoittaja saa tuottoa, mutta käyttää vähän aikaa ja tekee vähemmän työtä sen eteen.

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €