Kuka on Bill Gates?

Vuonna 1955 syntynyt Bill Gates on luonut itselleen omaisuuden PC-yhtiö Microsoftin perustajana. Hänestä tuli miljardööri ollessaan vain 31-vuotias. Vuoden 2018 tilastojen valossa hän on maailman toiseksi rikkain henkilö. Jättäydyttyään pois Microsoftin johdosta, hän on keskittynyt hyväntekeväisyyssäätiön, Bill ja Melinda Gates -säätiön johtamiseen. Hyväntekeväisyyssäätiö rahoittaa mm. rokoteprojekteja ja niiden tutkimusta, koulujen parantamista sekä tukee kirjastoja ja opiskelijoita. Myös Suomessa Helsingin kaupunginkirjasto on saanut tunnustusta säätiöltä.

Nuoruus

Bill Gatesilla on kaksi siskoa, toinen nuorempi ja toinen vanhempi. Hänen isänsä oli asianajaja ja äiti opettaja. Bill oli pienikokoinen ikäisekseen, jonka vuoksi häntä kiusattiin lapsena. Nuorena hän myös luki paljon tietokirjoja. Hänen vanhempansa olisivat tahtoneet hänen jatkavan lakiuralla. Gates opiskeli Harvardissa tarkoituksenaan jatkaa isänsä jalanjäljissä, mutta häntä kuitenkin kiinnosti enemmän tietokoneet. Hän keskeytti opintonsa Harvardissa kahden vuoden jälkeen ja lähti liikeuralle yhtiökumppaninsa Paul Allenin kanssa. Bill perusteli päätöstään näin: ”Jos asiat eivät onnistuisi, voisin aina palata takaisin kouluun”. Hän sai vanhempansa ymmärtämään päätöksensä jättäytyä koulusta ja he tukivat Billiä, koska näkivät kuinka paljon hän halusi perustaa oman yrityksen.

Lue myös artikkelimme Grant Cardonesta, yhdestä rahamaailman puhutuimmasta henkilöstä, täältä.

Uran alku

Paul Allenin kanssa he ensin tarjosivat MITS-yhtiölle ohjelmointiapua. Paul nimesi heidän yhteistyönsä nimellä Micro-Soft (microcomputer + software). Vuoden jälkeen kuitenkin väliviiva jätettiin pois ja he rekisteröivät toiminimen Microsoft vuonna 1976. Microsoftin altair BASIC oli suosittu tietokone harrastajien keskuudessa, mutta Bill havaitsi, että markkinoille vasta tulossa oleva kopio oli vuotanut ja sitä jaettiin sekä kopioitiin jaajalti. Vain noin 10% käyttäjistä oli maksanut ohjelmistosta. Hän kirjoitti harrastajille avoimen kirjeen, jossa osoitti turhautumisensa harrastajien toimintaa kohtaan.

Ohjelmisto levisi siis ilmaiseksi kaikille, mikä Gatesin mielestä esti kehittäjiä investoimasta rahaa ja aikaa parempien ohjelmien luomiseen. Harrastajat olivat kuohuksissa kirjeen vuoksi, mutta Bill uskoi vahvasti, että ohjelmistojen käyttämisestä tulee jatkossa saada käyttäjiltä maksu. Myöhemmin he tekivät IBM:män kanssa yhteistyötä, jonka myötä yritys kasvoi nopeasti. Microsoft listautui pörssiin 1986, jonka myötä Gatesista tuli suurimpana osakkeenomistajana miljardööri samana vuonna.

Tänä päivänä Microsoftilla on 125,8 miljardin liikevaihto ja se työllistää 148 465 henkilöä ympäri maailmaa.

Kuka on Bill Gates

Hyväntekeväisyys

Jättäydyttyään Microsoftin johdosta on Gates paneutunut hyväntekeväisyystoimintaan. He yhdessä vaimonsa sekä sijoittaja Warren Buffetin kanssa ovat allekirjoittaneet sitoumuksen, jonka myötä he sitoutuvat ajan kuluessa lahjoittamaan hyväntekeväisyyteen vähintään puolet varallisuudestaan.

Bill ja Melinda Gates -säätiö on lahjoittanut useita miljardeja dollareita tukeakseen koulutusta ja oppilaitoksia, eri tautien ja rokotteiden tutkimista sekä uusia projekteja. Mediassa on kiinnostusta herättänyt ”WC-uudelleenkeksimishaaste”. He tukevat yrityksiä, jotka etsivät hoitoa Alzheimerin taudin parantamiseksi ja säätiön tavoitteena on hävittää malaria vuoteen 2040 mennessä. Gates osoittautui myös uraauurtavaksi työnantajaksi, kun säätiö ilmoitti antavansa työntekijöilleen vuoden palkallisen loman lapsen syntymän tai adoption jälkeen. Säätiö ja Gates ovat saaneet lukuisia kunnianosoituksia tekemästään työstä hyväntekeväisyyden eteen.

Tunnetko jo Warren Buffetin? Hän on myös yksi rahamaailman tärkeistä henkilöistä! Lue lisää hänestä täältä.

Elämää uran ulkopuolella

Uransa ohella Bill Gates on mennyt naimisiin vaimonsa Melindan kanssa ja heillä on yhdessä kolme lasta. Hän viettää vapaa-aikaansa perheensä parissa, lukien ja pelaten tennistä. Erityisesti lukeminen on Gatesille mieluinen harrastus. Hän pystyy lukemaan jopa 150 sivua tunnissa ja ei ole mitenkään ihmeellistä, että hän saattaa lukea jopa 14 kirjaa lomansa aikana. Hän on itse maininnut erikoistaidokseen myös koota hyviä ihmisryhmiä.

Hänen päivänsä suunnitellaan minuuttiaikataululla niin, että niistä saadaan mahdollisimman tehokkaita.

Hänestä on tehty useita dokumentteja ja elokuvia. Hän on kirjoittanut kaksi kirjaa. Mikäli tahdot katsoa lisää Bill Gatesista, Netflix on tehnyt hänestä 3-osaisen minisarjan ”Koodi Bill Gatesin mieleen”.

Edelleenkin tänäkin päivänä Bill Gates panostaa hyväntekeväisyyssäätiön toimintaan ja näin hän tekee maailmasta meille paremman paikan.

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €