Voiko harrastuksesta tehdä ammatin, jonka avulla tienaa miljoonia? Jos Felix Kjellbergiltä kysytään, niin kyllä! Nuorten miljonäärien joukossa yksi valloittavimmista ja persoonallisimmista henkilöistä on aivan taatusti tämä kolmekymppinen ruotsalainen tubettaja, joka on tunnettu paremmin YouTube-käyttäjänimellään PewDiePie. Kjellbergillä on koko YouTuben toiseksi tilatuin kanava ja kaikista suurin yksityishenkilön omistama kanava. Vuonna 2016 Time-lehti valitsi Kjellbergin maailman 100 vaikutusvaltaisimman ihmisen joukkoon.
Onko tubettaja-termi sinulle entuudestaan tuttu? Tubettaja on siis nimitys henkilölle, joka tuottaa videosisältöä verkkoon - nimi viittaa Googlen omistamaan YouTubeen, joka lienee tämän hetken eniten käytetty videopalvelu. Kjellberg onkin varmasti yksi ensimmäisistä henkilöistä, jotka ovat olleet luomassa tätä uuden sukupolven ammattia, ja nykyään tubettamisella itsensä elättäviä henkilöitä on jo paljon. Kjellbergin itsensä nettovarallisuuden arvioidaan olevan tällä hetkellä noin 20 miljoonaa dollaria!
Lapsuus, nuoruus ja YouTube-uran räjähtävä alku
Felix Kjellberg syntyi vuonna 1989 Ruotsin Göteborgissa. Lapsuudessaan Kjellberg oli kiinnostunut taiteesta ja videopeleistä, ja Kjellberg on kertonut, että hän toisinaan skippasi oppitunteja koulussa mennäkseen pelaamaan videopelejä nettikahvilaan ystäviensä kanssa. Koulunkäynti ei myöhemminkään pahemmin innostanut ja Felix keskeyttikin opintonsa Chalmersin teknillisessä korkeakoulussa vuonna 2011, koska ei omien sanojensa mukaan kokenut kiinnostusta opintoihin. Samaan aikaan hän oli jo tehnyt vuoden ajan videoita YouTubeen ja Felix tiesi, että koulun kesken jättämällä, hänellä jäisi enemmän aikaa panostaa orastavaan YouTube-uraansa.
Ennen YouTube-videoiden tekemistä Felix yritti myös päästä toteuttamaan toista intohimoaan, eli taidetta. Hän rakastaa luovaa kuvanmuokkausta Adobe Photoshopilla ja osallistuikin useisiin kilpailuihin ja melkein pääsi oppipojaksi Skandinavian merkittävimpään mainostoimistoon, mutta paikka meni toiselle hakijalle. Kun ura ei Photoshopin parissa lähtenyt käyntiin, Felix valitsi alkaa tekemään YouTube-videoita.
Tässä vaiheessa on hyvä muistaa, että 2010-luvun alussa tubettaminen ei ollut läheskään yhtä suosittua kuin nykyään ja voinkin vain kuvitella, mitä ihmiset Felixin ympärillä Göteborgissa ovat ajatelleet, kun hän käänsi selkänsä ”normaalille” koulutukselle ja uralle ryhtyäkseen panostamaan niinkin pähkähulluun ideaan, kuin kuvatakseen itseään pelaamassa videopelejä. Kuten arvata saattaa, hänen vanhempansa eivät todellakaan tukeneet poikansa visioita ja he itse asiassa kieltäytyivät antamasta taloudellista tukea Felixille, joten hän rahoitti alkupään uraansa myymällä aiemmin tekemäänsä Photoshop-taidettaan netissä ja myymällä hotdogeja nakkikioskilla.
Se kannatti - sillä Felixin, eli PewDiePien kanava alkoi pian kasvaa nopeasti: Hän loi tunnuksen YouTubeen huhtikuussa 2010 ja jo parin vuoden päästä siitä, vuoden 2012 heinäkuussa, kanava saavutti miljoonan tilaajan rajan. Heinäkuussa 2013 tilaajia oli jo kymmenen miljoonaa ja elokuussa 2013 kanavasta tuli koko YouTuben tilatuin sen ohittaessa Smosh-kanavan. Kanavan suosio on noussut hämmästyttävää tahtia - joulukuussa 2016 PewDiePie oli kerännyt jo 50 miljoonaa tilaajaa, ollen ensimmäinen kanava YouTuben historiassa, joka on saavuttanut niin ison tilaajamäärän. Nyt vuonna 2020 kanava on kerännyt jo yli 100 miljoonaa tilaajaa ympäri maailman. Felix Kjellbergin kanava on isoin yksityishenkilön omistama kanava YouTubessa ja hänen videoitaan on katsottu yhteensä 24 miljardia kertaa. Ei hassumpaa, vai mitä?
Youtube on mahdollistanut liiketoiminnan monelle. Voidaan kuitenkin sanoa, että Youtubea ei ehkä olisi - ellei tietokonemaailma olisi laajentunut kaikkien saataville Bill Gatesin avulla. Hänestä voit lukea lisää täältä.
YouTube-videoilla rahaa, kuinka se on mahdollista?
Käytännössä jokainen, joka saa YouTube-kanavalleen 1 000 tilaajaa (tilaajat ovat kanavan niin sanottuja ”faneja”) ja jonka videoita on katsottu 4 000 tunnin verran viimeisen 12 kuukauden aikana, voi liittyä YouTuben Partner-ohjelmaan, joka sallii mainoksien näyttämisen videoilla ja voi täten alkaa saamaan YouTubelta rahaa. Tämän lisäksi tubettajat voivat tehdä sponsorisopimuksia yritysten kanssa, eli tubettaja saa yritykseltä rahaa heidän tuotteensa mainostamisesta kanavallaan.
Hienointa tässä mielestäni on se, että aivan kuka tahansa voi alkaa kuvaamaan videoita ja ryhtyä ansaitsemaan sen avulla rahaa – ainakin teoriassa. YouTubeen ladataan joka minuutti 300 tunnin edestä videoita, eli kilpailua on kieltämättä paljon ja massasta erottautuminen voi olla haastavaa. Mutta sen vastapainoksi YouTubea myös katsotaan päivittäin hyvin paljon – 5 miljardia YouTube-videota katsotaan joka päivä, eli uniikilla idealla varustettu YouTube-kanava on potentiaalinen mahdollisuus melkeinpä kenelle tahansa.
Mihin juuri Felix Kjellbergin suosio perustuu?
PewDiePien alkupään videot keskittyivät videopelien pelaamiseen sekä reaktioihin ja kommentteihin, joita Kjellberg peliä pelatessaan spontaanisti antaa. Pelivideoiden idea on näyttää katsojalle, miten pelaaja pelaa videopeliä ja samalla pelaaja itse kommentoi ja juttelee videolla niitä näitä. Tällaiset peli- ja reaktiovideot ovat varsin suosittuja YouTubessa edelleen – niiden suosiota on vaikea selittää sellaiselle, joka ei ole kiinnostunut pelimaailmasta, mutta videoiden viehätys perustunee aitouteen, hauskuuteen ja siihen, että katsoja ikään kuin pääsee osaksi toisen ihmisen elämää.
PewDiePien tyyli on muuttunut useasti vuosien aikana. Pelivideoiden rinnalle hän aloitti vuonna 2011 tekemään viikottaisia videoblogeja nimellä ”Fridays with PewDiePie” ja nykyään Kjellberg tekeekin pääasiassa enemmän talk show -tyylisempää sisältöä. Felix tekee videoillaan muun muassa erilaisia haasteita, käsittelee ajankohtaisia aiheita ja reagoi sekä arvostelee erilaisia internet-ilmiöitä. Kjellbergin tyyli kautta aikain on ollut hyvin komediallinen, hauska ja energinen, eikä hänen videoillaan myöskään säästellä räävitöntäkään huumoria, mikä varmasti ainakin alkuaikoina erotti hänet monista muista pelivideoiden tekijöistä.
Uskon, että syy, miksi niin moni katsoo PewDiePien videoita, on Felixin sataprosenttinen aitous, hulvattomuus ja itsevarmuus. Hän on alusta asti tehnyt omaa juttuaan sinnikkäästi välittämättä siitä, mitä muut hänestä ajattelevat, ja kukapa ei pitäisi itsevarmoista ja hauskoista ihmisistä? Vaikka Felix ei ole täysin välttynyt kritiikiltä – osa hänen ronskimmista vitseistään jakavat mielipiteitä – niin silti hänestä ja hänen viihdyttävästä sisällöstään on vaikea olla pitämättä.
Mitä meistä jokaisen pitäisi oppia Felix Kjellbergiltä?
Itse henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että meistä hyvin moni voisi ottaa hyvin paljon oppia tästä nuoresta ”self-made miljonääristä”. Felix Kjellberg on tehnyt omaa juttuaan sinnikkäästi muiden ihmettelyistä huolimatta, uinut vastavirtaan monessakin asiassa ja laittanut itsensä täysillä likoon ihan alusta asti. Yhä tänä päivänä YouTube-videoilla rahan tekeminen – saati sillä rikastuminen – on useille hyvin vieras konsepti ja vielä eriskummallisempaa se on aivan taatusti ollut kymmenen vuotta sitten. En myöskään oikein usko, että Ruotsin Göteborgissa Felixin lähipiirissä on ollut kovin tavallista luoda uraa YouTubessa pelivideoita tekemällä. On vaatinut Felixiltä todella suuren suurta pokkaa lähteä tekemään julkisesti niinkin erilaista ja heittäytymistä vaativaa hommaa kuin pelivideoiden ja vlogien tekeminen aikakautena, jolloin se ei ollut vielä kovin tavallista.
Felix on myös valtavirrasta poiketen silmiinpistävän tuottelias – hän on noin kymmenvuotisen YouTube-uransa aikana julkaissut yli 4 000 videota eli lähes päivittäin vähintään yhden videon, mikä on huomattavan paljon enemmän, kuin monilla muilla ammatikseen tubettavilla. Tällaiseen tahtiin vaaditaan todella paljon luovuutta, ahkeruutta ja sitoutumista. Aivan taatusti Felixilläkin on ollut päiviä, jolloin videon teko ei ole kiinnostanut, mutta hän on jatkanut video per päivä -tahtiansa siitä huolimatta. Itse asiassa, Felix oli vuoden 2020 alussa kuukauden mittaisella hengähdystauolla ensimmäistä kertaa koskaan uransa aikana. Tätä jos jotain voisi jo kutsua sitoutumiseksi!
Felixin tarinasta me kaikki voimme oppia ainakin sen, että menestyäkseen on oltava valmis epäonnistumaan, ottamaan suoraselkäisesti vastaan kritiikkiä, heittäytymään, sitoutumaan ja tekemään töitä ahkerasti jo silloin, kun menestyksestä ei ole vielä tietoakaan. On pystyttävä pitämään oma visio kirkkaana silloinkin, kun lähipiiri vastustelee ja sinulle nauretaan. Minusta Felixin tarina opettaa myös sen, että kun teet sydämesi asiaa 100 % aitoudella ja rohkeasti, voi palkinto olla upeampi, kuin olet koskaan osannut unelmoidakaan.
Ja silloin kun menestys tulee, on tärkeää pitää jalat maassa ja olla aito oma itsensä menestyksestä huolimatta.