Kuka on J. K. Rowling?

Joanne “Jo” Rowling on brittiläinen kirjailija, joka on parhaiten tunnettu seitsenosaisesta Harry Potter -kirjasarjastaan. Hän syntyi 31.7.1965 Yatessa lähellä Bristolia, mutta vietti lapsuutensa Gloucestershiressä Englannissa sekä Chepstown Gwentissä kaakkoisessa Walesissa.

Joannen isä oli lentokoneinsinööri Rolls Royce -tehtaalla Bristolissa ja hänen äitinsä työskenteli kemian osastolla Wyedean peruskoulussa, jossa Joanne kävi myöhemmin koulunsa. Joannen äidillä todettiin MS-tauti tyttären ollessa vasta teini-ikäinen ja hän kuoli vuonna 1990 ennen kuin Harry Potter -kirjat julkaistiin. Joannella on myös nuorempi sisar Dianne “Di”.

Kirjat lähellä sydäntä jo lapsena

Nuori Jo kasvoi kirjojen ympäröimänä. Hän on itsekin sanonut: “elin kirjoille” ja “olin tuiki-tavallinen kirjatoukka, jolla oli pisamia ja National Health silmälasit”. Joanne halusi kirjailijaksi jo lapsena ja hän kirjoitti ensimmäisen kirjansa “Rabbit” jo kuusivuotiaana. 11 -vuotiaana hän kirjoitti ensimmäisen novellinsa seitsemästä kirotusta timantista ja heidän omistajistaan.

Joanne opiskeli Exeterin yliopistossa, jossa hän opiskeli enemmän kuin opetussuunnitelma vaati. Pääaineenaan hänellä oli ranskan kieli. Opiskelusta ja kirjojen ahmimisesta olikin hyötyä Harry Potter –kirjojen loitsujen keksimisessä. Loitsuista osa perustuu latinan kieleen. Valmistumisen jälkeen Rowling muutti Lontooseen ja työskenteli siellä erilaisissa työtehtävissä.

Rowling on tehnyt miljoonansa kirjoittamalla ja sellaisella aikakaudella, jolloin tietokoneet ja internet eivät vielä olleet ihan kaikkien saatavilla. ”Internet -aikakaudella” miljoonia ovat tahkoneet mm. Jeff Bezos ja Jack Dorsey.

Harry Potter –kirjasarja syntyy

Joanne keksi idean velhopoika Harry Potterista vuonna 1990, kun hän istui junassa Manchesteristä London King’s Crossille. Seuraavan viiden vuoden aikana hän kehitteli kaikki seitsemän kirjaa. Hän kirjoitti enimmäkseen käsin ja rakensi vähitellen kasan muistiinpanoja, jotka olivat rustattu lähinnä pieniin paperin palasiin.

Joannen äiti kuoli vuonna 1990. Vaikka kuolema oli odotettavissa, otti Joanne asian todella raskaasti. Maiseman vaihdos oli paikallaan ja hän päätti muuttaa Portugaliin opettamaan englannin kieltä. Portugalissa Joanne tapasi tulevan aviomiehensä Jorge Arantesin ja he saivat tyttären Jessican vuonna 1993. Näiden vuosien aikana Joanne oli jatkanut Harry Potter kirjojen kirjoittamista. Avioliitto päättyi 1993 ja Joanne muutti taikaisin Englantiin Edinburghiin. Mukaan hän otti tyttärensä ja matkalaukun, jossa oli myös mukana kolme ensimmäistä osaa Harry Potter sarjan ensimmäisestä kirjasta ”Harry Potter ja viisasten kivi”.

Joannen elämä lapsen kanssa ei ollut helppoa avioliiton päättymisen jälkeen. Hän eli toimeentulo- ja asumistuella ja teki hieman töitä myös sihteerinä. Joanne pääsi kuitenkin opettajakoulutukseen, jonka johdosta hän sai pienen stipendin ja pystyi näin elättämään itsensä ja lapsensa ilman tukia. Lopulta Joanne sai töitä myös opettajana, mutta kaiken vapaa-aikansa hän käytti Harry Potter –kirjojen kirjoittamiseen.

Kun maailma sai kuulla Harry Potterista

Kun Rowling oli saanut kirjotettua ensimmäisen Harry Potterin käsikirjoituksen, lähetti hän kirjan kolme ensimmäistä osiota useammalle agentille. Christopher Littlen agentuuri, joka edusti kuuluisiakin kirjailijoita, kiinnostui ja pyysi nähdä kirjan loppuosat. Joanne on todennut kirjeestä: “Se oli paras kirje, jonka olin koskaan saanut!”.

Kirjasta otettiin kolme kopiota ja ne lähetettiin kustantamoihin. Bloomsbury Publishing kiinnostui lopulta kirjasta, kun kaksitoista muuta kustantajaa olivat hylänneet teoksen. Kirja julkaistiin kesäkuussa vuonna 1997 nimen J.K. Rowling alla. Kustantamon toiveesta kirjaan laitettiin kirjailijan nimikirjaimet, koska he halusivat teokselle mahdollisimman hyvän myynnin. He uskoivat, etteivät nuoret pojat kiinnostuisi kirjasta, jos siinä näkyisi selvästi naiskirjailijan nimi. K kirjain tulee Joannen isänäidin Kathleenin nimestä.

Kirjaa tai sen julkaisua ei markkinoitu kovinkaan suuresti, mutta se sai kuitenkin hyviä arvosteluja. Tärkein käännekohta oli, kun kirjan Yhdysvaltain-oikeuksista käytiin tiukkaa vääntöä. Huutokaupassa hinta nousi jopa 100 000 dollariin ja tämä herätti myös lehdistön huomion. Kirjaa painettiin Yhdysvaltoihin jopa 500 000 kappaletta. Rowling luovutti toisen Harry Potter kirjan käsikirjoituksen kustantajalle kahden viikon päästä ensimmäisen julkaisusta. Toista Harry Potter kirjaa Rowling oli kirjoittanut opettajaopintojensa aikana. Harry Potter ja salaisuuksien kammio julkaistiin vuonna 1998. Kuusi päivää tämän kirjan ilmestymisestä ”Harry Potter ja viisasten kivi” oli noussut Britannian bestsellereiden kärkeen.

Köyhästä yksinhuoltajasta miljonääriksi

Kahden ensimmäisen kirjan julkaisujen jälkeen Joannalle virtasi rahaa vielä hitaasti, mutta hän pystyi jo ostamaan itselleen ja tyttärelleen kahden makuuhuoneen asunnon. Rowlingista oli tullut jo kokoaikainen kirjailija. Kun Harry Potter ja salaisuuksien kammio julkaistiin vuonna 1998, tuli Rowlingista miljonääri heti seuraavana vuonna. Kolmas kirja ”Harry Potter ja Azkabanin vanki” toi lisää mainetta ja varallisuutta. Hän matkusti paljon ja kävi erilaisilla kiertueilla ja myynninedistämistapahtumissa. Tapahtumat olivat menestys ja joskus jopa kaoottisia ihmisten innostumisen vuoksi. Neljäs kirja ”Harry Potter ja liekehtivä pikari” julkaistiin vuonna 2000.

Elokuvateollisuus kiinnostui Harry Potter kirjoista niiden suuren suosion vuoksi ja neuvottelut elokuvista saatiin päätökseen vuonna 1999. Warner Bros. sai oikeudet elokuvien tekoon sekä niiden oheistuotteisiin, mutta Rowling piti huolen siitä, että hänellä oli oikeus valvoa elokuvan sisältöä. Rowling halusi, että elokuvat noudattavat kirjojen tarinaa eikä elokuvien käsikirjoitus olisi ristiriidassa kirjojen kanssa. Elokuvissa säilyi Rowlingin vaatimuksesta myös brittiläinen sävy, eikä elokuviin palkattu kovinkaan monta yhdysvaltalaista näyttelijää.

Vuosien varrella Rowlingin ja Harry Potter -kirjojen suosio kasvoi ja Rowling tapasi myös nykyisen aviomiehensä. Heillä on kaksi lasta. Neljännen kirjan jälkeen Rowling ehti kirjoittaa kaksi sarjaan suoranaisesti kuulumatonta kirjaa: ”Huispaus kautta aikojen” ja ”Ihmeotukset ja niiden olinpaikat”. Näistä tulleet rahat hän lahjoitti hyväntekeväisyyteen. Vuonna 2003 julkaistiin viides Potter kirja, ”Harry Potter ja Feeniksin kilta” ja vuonna 2005 kuudes kirja ”Harry Potter ja puoliverinen prinssi.” Seitsemäs ja sarjan viimeinen kirja ”Harry Potter ja kuoleman varjelukset” julkaistiin vuonna 2007.

Harry Potter kirjoja on myyty maailmanlaajuisesti yli 500 miljoonaa kappaletta ja se on kaikkien aikojen myydyin kirjasarja. Kirjasarja on voittanut myös useampia palkintoja. Potter –kirjat ovat olleet myös pohja elokuvasarjalle, josta tuli kolmanneksi eniten tuottanut elokuvasarja koskaan.

Elämä Harry Potterin jälkeen

Joanne Rowlingista voi todeta, että vaikka tilanne olisi taloudellisesti kuinka tiukka, unelmien tavoittelua ei tule unohtaa. Hän uskoi omaan kirjaansa ja sen näkivät myös muut.  Rowling on kirjoittanut useampia muita kirjoja Harry Potterin jälkeen ja vuonna 2012 hän julkaisi ensimmäisen romaaninsa aikuisille. Hän esiintyy kirjoissa myös salanimellä Robert Galbraith ja on kirjoittanut tällä nimellä muun muassa rikosromaanin ”Käen kutsu”. Vuonna 2012 lanseerattiin Rowlingin yritys Pottermore, josta tuli myöhemmin ”Wizarding World Digital” vuonna 2019. Nykyään Rowling asuu aviomiehensä ja nuorimpien lastensa kanssa Edinburghissa.

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €