Kuka on Jack Dorsey?

Pitkä, noin 180cm pitkä, parrakas, tatuoitu mies herää multi-miljoona kartanostaan, josta avautuu postikorttimaisemat Golden Gate -sillan suuntaan. Kalifornian aurinko tulvii hulppeaan huoneeseen, jonka seinät ovat suurimmaksi osaksi lasia. Valon määrä on päätähuimaava. Mies vilkaisee, millaista dataa sormessaan oleva älysormus kertoo nukutusta yöstä, nousee sängystään ja aloittaa aamurutiininsa. Hän tsekkaa säätilan ja twitterin, mitä maailmalle kuuluu juuri nyt? Hän kävelee ulos talosta pihalla olevalle allasalueelle, pulahtaa hetkeksi jääkylpyyn pienempään altaaseen, joka on erotettu muusta uima-altaasta, sitten vuorossa on meditointia lämpimässä telttasaunassa. Sen jälkeen seuraa noin seitsemän minuutin treeni, jonka jälkeen hän nauttii “suolamehuksi” kutsumansa aamujuoman, jossa on sekoitettuna vettä, suolaa ja sitruunaa. Sitten mies on valmis päivän toimiin. Tämä mies on nimeltään Jack Dorsey. 

Useimmiten hän aloittaa työpäivänsä keittiössään, jossa työskentelee mielellään tai toisessa lempipaikoistaan, infrapunalampun lämmössä työpöytänsä ääressä. Vähintään parina päivänä viikosta työt hoituvat kotona. Jos taas Jack lähtee toimistolle töihin, hän kävelee sinne noin kahdeksan kilometrin matkan. Jack viettää myös paljon aikaansa tien päällä, muttei samalla tavalla, kuin useimmat saman kategorian yritysjohtajat.

Tien päällä oleminen voi tarkoittaa vaikka kymmenen päivän mittaista hiljaisuuden retriittiä Myanmarissa tai sen kaltaisissa paikoissa, missä päin maailmaa tahansa. Tai sitten hän käy tervehtimässä työntekijöitä ympäri maailmaa olevissa sivukonttoreissa, joissa kaikissa työntekijät ovat hänen alaisiaan. Konttorit ovat Twitterin ja mies itse on Twitterin CEO, eli toimitusjohtaja. Mies elää elämänsä parasta aikaa, nauttien saavuttamastaan asemasta ja menestyksestä, jota voi verrata lähinnä Steve Jobsin kaltaisiin hi-techin puolijumaliin.

Jack Dorsey

Tie menestykseen kävi Twitterin kautta

Jack syntyi ja kasvoi Missourissa Yhdysvalloissa, opiskeli ohjelmointia, muttei koskaan valmistunut ja päätyi perustamaan ensimmäisen yrityksensä ystäviensä kanssa vuonna 2000. Yrityksen idea perustui web-pohjaiseen lyhytsanomaviestipalveluun, josta ajan saatossa jalostui nykyisin yhteisöpalveluna tunnettu Twitter. Twitteriä Jack Dorsey oli perustamassa 2006. Tie Twitterissä ei ole ollut tasainen, sillä Dorsey erotettiin firmasta vuonna 2008, koska hänen jooga- ja muoti-innostuksensa katsottiin häiritsevän tehtävää yrityksen johdossa. Jack on kuitenkin palannut Twitterin toimitusjohtajaksi uudelleen 2015.

Twitter listautui pörssiin vuonna 2013. Käyttäjiä oli 200 miljoonaa, jotka lähettivät päivittäin 400 miljoonaa twiittiä. Vuonna 2014 käyttäjämäärä ylitti 250 miljoonan, minkä jälkeen kasvuvauhti hieman hidastui. 300 miljoonan käyttäjämäärä ylittyi vuonna 2015 – viimeisin tieto on vuodelta 2017, jolloin käyttäjiä oli noin 330 miljoonaa.

Nykyään Jack Dorsey on multimiljonääri, joka on sekä Twitterin että Squaren toimitusjohtaja. Square on mobiilimaksujen välittäjä, jonka hän perusti 2010. Firmoissa on yhteensä yli 8000 työntekijää. Jack Dorsey on myös enkelisijoittaja ja start-uppien neuvonantaja.

Seuraavassa faktoja Dorseystä, joita et ehkä tiennyt!

Hän kirjaimellisesti hakkeroi itsensä ensimmäiseen työpaikkaansa. Hän oli kiinnostunut New Yorkilaisesta lähettifirmasta, muttei tiennyt miten sinne pääsisi töihin. Hän tutki yrityksen nettisivuja, löysi sieltä turvallisuusaukon ja kirjoitti firmalle sähköpostin, jossa kertoi kuinka se pitäisi korjata. Seuraavalla viikolla hänet palkattiin firmaan töihin.

Jack Dorsey rakastaa New Yorkia, vaikka asuu tällä hetkellä Kaliforniassa. Pelkästään New Yorkin ajatteleminen saa hänen olonsa energiseksi. Hän toivookin jonain päivänä hakevansa kaupungin pormestariksi. Lapsena Jack rakasti karttoja, junia ja hälytysajoneuvojen välistä lähettikommunikaatiota. Hänestä oli kiehtovaa, kuinka ne olivat jatkuvasti kertomassa missä ovat, mitä tekevät ja minne ovat menossa. Tämä intohimo johti ensimmäiseen ajatukseen ja ideaan Twitteristä. Ja Twitterillä todella on tänä päivänä miljoona aktiivista, päivittäistä käyttäjää.

Jack Dorsey on Facebookin perustajan Mark Zuckerbergin ystävä ja oli vähällä päätyä tälle töihin Facebookiin. Jack ei kuitenkaan ole koskaan ollut tyyppi, joka on töissä muilla, joten hän päätyi johtamaan omia projektejaan, jotka tekivät hänestä miljonäärin. Tänä päivänä hänen nettovarallisuutensa on noin 4,7 miljardia dollaria. Jack Dorsey on lahjoittanut miljoonan dollarin edestä Squaren osakkeita omistamalleen hyväntekeväisyysjärjestö Star Small LLC:lle taisteluun koronavirusta vastaan. 

Jackin tyttöystävä on nimeltään Kate Greer ja vaikka Jack sanoo uskovansa avioliittoon ja perhe-elämään, niin hän haluaa ottaa asiat rauhallisesti. Hänen ykkösprioriteettinsa ovat bisnekset, eli Twitter ja Square ja hän sanookin olevansa “naimisissa” työnsä kanssa.

Tästä pääset lukemaan kaikki rahahenkilö -esittelyt!

Paula Kyllönen
Artikkelin on kirjoittanut Paula Kyllönen.

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €