Kuka on Jack Ma?

Jack Ma – oikealta nimeltään Ma Yun – uskoi nuorena, että kaikki on mahdollista, kunhan vaan yrität kaikkesi. Hän on usein sanonutkin että ”Älä koskaan luovuta. Tänään on rankkaa, huomenna vielä pahempaa, mutta ylihuomenna paistaa aurinko”.  Jackin tarina onkin todellinen ryysyistä rikkauksiin -kertomus, kun köyhän perheen lapsesta tuli yksi verkkokauppa Alibaban perustajista ja hän on tänä päivänä Kiinan rikkain mies.

10X -säännöstään tuttu mies, Grant Cardone, toimii monelle innoittajana menestyä. Lue tästä lisää hänestä.

Sitkeä sissi

Jackilla ei varsinaisesti ollut onnea pyrkiessään yliopistoon – hän epäonnistui pääsykokeissa kahdesti, kunnes kolmannella kerralla pääsi opiskelemaan englanninopettajaksi kaupunkinsa huonoimpana pidettyyn yliopistoon. Vaikka hän onkin menestyneen yrityksen perustaja, hän oli ja on edelleen surkea matematiikassa. Hän epäonnistui myös monessa muussa aineessa. Onnekseen hänellä oli kuitenkin näkemys, ettei tarvitse olla luokan parhaita ollakseen älykäs. Myöskään Albert Einstein ja Abraham Lincoln eivät pärjänneet koulussa ja tämä tieto vahvisti hänen uskoaan, että älykkyys ei rajoitu luokkahuoneen seinien sisään. Hän ei koskaan lakannut uskomasta, että hänen erinomaisuutensa tulisi esiin muualla.

Kuka on Jack Ma?

Jack oli jo lapsesta asti halunnut oppia englantia ja hän pyöräilikin aamuisin läheiseen puistoon antamaan englanninkielisiä kiertoajeluita ulkomaalaisille ilmaiseksi. Siellä hän tapasi erään ulkomaalaisen tytön, joka antoi hänelle nimen Jack, koska hänen oikea nimensä oli liian vaikea tavata.

Hän haki useasti jopa Harvardin yliopistoon, mutta tuli hylätyksi – 10 kertaa! Valmistuttuaan englanninopettajaksi, samalla työskennellen opettajana, hän haki myös muita töitä, mutta hänet kuitenkin torjuttiin noin 30 yrityksestä, mukaan lukien KFC:stä. Hän muistelee tätä tapahtumaa seuraavasti: ”Kun KFC tuli Kiinaan, 24 ihmistä haki sinne töihin. Heistä 23 hyväksyttiin ja olin ainoa, joka ei päässyt sinne töihin.” Hän jatkoi siis opettajan töissä tienaten huikeat 12 dollaria kuussa. Koska Jack Ma ei ole koskaan opiskellut ulkomailla, hän mielellään kuvailee itseään ”sataprosenttisesti kiinalaiseksi”.

Alibaban synty

Vuonna 1995 Ma vieraili USA:ssa ja sai silloin ensimmäistä kertaa tutustua internetiin ja tietokoneisiin. Tietokoneet olivat tuohon aikaan melko harvinaisia Kiinassa, koska ne olivat niin kalliita eikä internetiä tai sähköposteja ollut lainkaan. USA:ssa hän kokeili käyttää hakusanaa ”olut”, eikä yhtään ainoaa kiinalaista olutta löytynyt! Hän päätti saman tien, että jo on aika kiinalaistenkin päästä nettiin.

Erinäisten vaiheiden jälkeen hän lopulta suostutteli 17 ystäväänsä sijoittamaan hänen verkkokauppaansa ja niin vuonna 1999 syntyi Alibaba. Aluksi Alibaballa ei ollut yhtään ulkopuolista sijoittajaa, mutta myöhemmin mm. SoftBank, Goldman Sachs ja Yahoo sijoittivat miljoonia yritykseen, jonka jälkeen siitä kasvoi suuryritys tehden samalla Ma:sta Kiinan rikkaimman miehen. Nykyään Alibaban arvo on isompi, kuin Facebookin ja se toimittaa enemmän tuotteita kuin eBay ja Amazon yhteensä! Tämä tieto auttaa hahmottamaan kuinka suuresta yrityksestä oikeastaan onkaan kyse.

Facebookista puheenollen – tiedätkö kuka sen on perustanut? Tästä pääset lukemaan lisätietoa Facebookin perustajasta, Mark Zuckerbergista.

Alibaban myynnille ehdottomasti suurin päivä on Single’s Day, joka juhlistaa ihmisten sinkkuutta. Vuonna 2019 Single’s Day tuotti 13 miljardia dollaria myyntiä pelkästään ensimmäisen tunnin aikana.

Jack Ma nykyään

Jack Ma on luonut uransa olemalla aliarvioitu. Hän itse sanoo olevansa yksinkertainen kaveri eikä ensinkään mikään erityisen älykäs tyyppi. Itse asiassa hän ei edelleenkään osaa koodata eikä ymmärrä teknologiaa internetin taustalla. Kuitenkin hänen tekonsa osoittavat päinvastaista – luonnollisesti tämä vähän höperönä esiintyminen on pelkkää teatteria. Jack on sanonutkin rakastavansa Forrest Gumpia, koska ihmiset luulevat, että Forrest on tyhmä, mutta itse asiassa hän tietää tasan tarkkaan mitä tekee.

Jack astui sivuun Alibaban johdosta syntymäpäivänään 10. syyskuuta 2019. Voisi kuvitella, että koska Jackin taskut pursuavat miljardeista, hän laittaisi rahaa palamaan reilulla kädellä. Hän kuitenkin ajaa vaatimattomalla maasturilla eikä tuhlaa harrastuksiin. Hän rakastaa yksinkertaista elämää: meditoi, lukee, pelaa pokeria ja harrastaa tai chi:tä. Toki hän on tehnyt muutamia arvokkaita ostoksia – esimerkiksi kiinteistöjä, omistaen Hong Kongin kalleimmalla alueella sijaitsevan talon, kiinteistön New Yorkissa sekä viinitilan Etelä-Ranskassa. Hän omistaa myös edelleen asunnon, jossa hän perusti Alibaban yli 20 vuotta sitten. Ja millä hän suhailee näiden asuntojen välillä? Alibaban ostamalla yksityissuihkarilla tietenkin.

Huolimatta kaikista rahoistaan, hän sanoo olleensa onnellisempi työskennellessään englanninopettajana. Hän on huomannut, että miljardit tuovat tullessaan vastuun kuluttaa yhteiskunnan nimissä. Ehkä siksi hän onkin alkanut harrastamaan hyväntekeväisyyttä terveydenhuollon, ympäristön ja opetuksen nimissä. Jack sanookin haluavansa kehittää erityisesti Kiinan koulutussektoria etenkin maaseudulla.

Jack Man sanoin: ”Hyväntekeväisyydessä ei ole kyse toisten auttamisesta vaan itsesi auttamisesta. Kun sinä muutut, maailmakin muuttuu.”

Mervi Palomäki
Artikkelin on kirjoittanut Mervi Palomäki.

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville