Kuka on Jeff Bezos?

Jeff Bezos on ollut Forbesin listan rikkain mies vuodesta 2017 lähtien. Hän tuli kuuluisaksi Amazon -liiketoiminnallaan, jonka hän perusti vuonna 1994. Kaikki lähti siitä, kun Bezos halusi avata jälleenmyyntikanavan kirjoille internetissä niin, että kirjat olisivat kaikkien ihmisten ulottuvilla. Bezos on syntynyt 1964 ja hän on nyt 55-vuotias.

2019 Bezosin tulot Amazonin liiketoiminnasta olivat 280,5 biljoonaa dollaria ja ennätyksellisillä 11,5 biljoonan dollarin nettotuloilla. Tällä hetkellä hän omistaa Amazonin osakkeista 11 %. Hän on ollut monelle yrittäjälle rohkaiseva esimerkki siitä, miten pitkälle kunnianhimoisella asenteella voi päästä. Hänen omaisuutensa arvo oli helmikuussa 2020 noin 130 miljardia dollaria. 2020 maaliskuussa Amazon ilmoitti palkkaavansa 100.000 uutta työntekijää Koronan (COVID-19 virus) vaikutuksen seurauksena. 2018 yrityksessä oli 560.000 työntekijää.

Bezos on ollut ennen kaikkea edelläkävijä, luomalla biljoonan omaisuuden suurimpana jälleenmyyntikanavana internetissä. Hänellä on hyvin tyypillinen ajattelutapa, jonka moni rikas ihminen voi tunnistaa itsessään. Uteliaisuus ja periksiantamattomuus ovat johdattaneet hänet menestykseen. Hän on aina halunnut opiskella uutta ja kehittyä yrittäjänä. Yksi menestystekijä on varmasti myös ollut se, että hän on ollut aina askeleen edempänä kuin monet muut. Hän myös haluaa neuvoa yrittäjiä keskittymään asiakkaisiin, eikä vain kilpailijoihin; “En olisi niin huolissani isosta kilpailijasta, kuin asiakkaistani”, “Tärkein asia, mitä sinun tulee tavoitella yrittäjänä, on ansaita asiakkaiden luottamus”.

Jeff Bezos ei ole ainoa, joka on raivannut tiensä menestykseen internetin avulla. Oletko jo kuullut Felix Kjellbergistä? Jos et – niin pääset lukemaan lisää hänestä täältä.

Perhe ja lapsuus

Hänen elämässään myös roolimallit ovat olleet tärkeitä. Etenkin hänen isoisänsä toimi tärkeänä esimerkkinä, kun Bezos oli vielä nuori. Bezos auttoi isoisäänsä paljon maatilalla, jossa hän vietti suurimman osan lapsuuttaan. Hän ihaili isoisässään etenkin sitä, että tämä halusi olla kaikessa omavarainen ja tämä teki kaiken mahdollisen maatilalla ilman ulkopuolisten apua. Oma perhe ja Bezosin sisarukset ovat myös olleet aina tärkeitä hänelle ja hän viettää edelleen paljon aikaa siskonsa ja veljensä kanssa.

Hän sai mielestään lapsuudessaan riittävästi huomiota ja pyyteetöntä rakkautta ja nämä ovat varmasti olleet osatekijänä hänen menestykseensä. Turhaan ei voi korostaa sitä, miten tärkeää on läheisten antama tuki. Hän myös haluaa sanoa, että harvemmin vanhana katuu asioita, joita tuli tehtyä – useimmiten kuitenkin katuu sitä, mitä ei tehnyt. Tämä on mielestäni hyvä pitää meidän jokaisen mielessä.

Jeff Bezos Amazon

Rohkeus palkitaan

Jos ei ole riittävän rohkea yrittääkseen, niin ei ole mukavaa vanhana miettiä, että miksi ei vaan ottanut niitä ratkaisevia askelia. Yrittäjyys voi olla myös yksi riskitekijä elämässä. Mutta jos ei ikinä yritä, niin ei voi tietää menestyykö. Elämässä täytyy ottaa riskejä silläkin uhalla, että epäonnistuu. Bezos on muiden menestyjien joukossa tehnyt virheitä, mutta myös ottanut niistä opikseen.

Hän sanoo, jos löydät jotain uutta ja innovatiivista, niin ole valmiina kritiikkiin ja siihen, että sinut voidaan ymmärtää väärin. Ja jos et ole valmis tähän kritiikkiin tai sinulla ei ole varaa siihen – silloin on parempi viheltää peli poikki.

Bezos omistaa Washington Post uutislehden

Bezosia pyydettiin lähtemään mukaan Washington Post uutislehteen, kun lehdellä meni jo tosi huonosti. Bezos totesi, ettei hänellä ole mitään kokemusta tai tietoa alasta. Hänelle kuitenkin sanottiin, ettei hänen tarvitse tietää mitään tästä alasta. He tarvitsivat hänen tuntemustaan internetistä. Bezos kysyi itseltään: “Onko tämä meille ihmisille tärkeä instituutio?”. Vastaus oli selkeä ja hän halusi sijoittaa lehteen sekä nostaa sen taas menestykseen.

Avaruusprojekti Blue Origin

Kaikista tärkein kohde Bezosille on kuitenkin ollut Blue Originin avaruusprojekti, joka kehittelee tulevaisuudessa mahdollisuutta jokaiselle ihmiselle matkustaa avaruuteen. Hän on ollut jo 5-vuotiaasta lähtien kiinnostunut kaikesta avaruuteen liittyvästä aiheesta ja tutkinut sitä. Hän kokee, että tällä tutkimuksella tulee olemaan todella iso merkitys ihmiskunnalle tulevaisuudessa. Miltä kuulostaisi loma avaruudessa?

Maapallo tulee tarvitsemaan suuria määriä energiaa mm. eri teollisuuden aloilla. Joten hän visioi, että avaruudessa voisi olla kaikki “raskaampi” teollisuus ja maapallolle jäisi vain kevyemmät yritykset. Ja näin voisimme säilyttää maapallon kauneuden ja monimuotoisuuden paljon todennäköisemmin rasittamatta sitä liikaa. Hän käyttää kaiken Amazonin liiketoiminnasta saamansa voiton Originin kehittämiseen.

Kuten moni muukin rikas ihminen ajattelee, niin Bezoskin katsoo pitkälle tulevaisuuteen ja toivoo, että tulevat sukupolvet voisivat vielä elää maapallolla. Hän tuntee olevansa erittäin onnekas kehittäessään yhteistyössä Blue Originia, sillä tämän projektin tarjoama mahdollisuus tulee olemaan erittäin tärkeä asia ihmisille tulevaisuudessa.

Hän uskoo myös siihen, että kun keskität ajatuksesi oikein tarkasti siihen, mitä teet – kaikki on mahdollista. “Opin käyttämään sanaa “mahdoton” ja valjastan sen tekemään kaikkia hyviä asioita nyt ja tulevaisuudessa.”

Bezos perusti Amazonin ja Ma Alibaban – lue lisää Alibaban perustajasta, Jack Masta täältä.

Hyväntekeväisyys

Bezos lahjoitti vuonna 2018 97,5 miljoonaa dollaria 24 eri organisaatiolle, jotka tarjosivat palveluja kodittomille. Häntä inspiroi Mary´s Place – voittoa tavoittelematon organisaatio Seattlessa. Bezos mahdollisti toistasataa taloa vähäosaisille, apua tarvitsiville ihmisille. Tavoitteena oli saada ihmiset taas jaloilleen 6-9 kuukauden aikana.

Tuleeko Jeff Bezosista ensimmäinen triljonääri?

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €