Kuka on Mark Zuckerberg?

Hei, minulla on sinulle kysymys - huudahdatko herätessäsi ”Hyvää huomenta maailma ja Facebook!”, kirjaten hetimmiten yön hurjimmatkin unet ystäväpiirisi luettavaksi? Vai kuulutko kenties siihen ihmisryhmään joka välttelee ”Naamakirjaa” kuin ruttoa? Kuulutpa kumpaan vain, niin tässä tulee pieni infopaketti Facebookin perustajasta, yhdestä maailman menestyneimmästä yrittäjästä - miehestä nimeltään Mark Zuckerberg.

Mark Zuckerberg – aikakautemme vapahtaja?

Toukokuun 14. päivä 1984: ”Ja tapahtui niinä päivinä New Yorkin liittovaltion White Plainsissä, että korkeakoulutettuun perheeseen syntyi hammaslääkäri Edwardille ja hänen vaimolleen Priscilalle poikalapsi. Tämä lapsi tulisi sytyttämään kirkkaan tähden Piilaakson ylle ja tähti tulisi valaisemaan planeettamme sekä yhdistämään kaikki kansakunnat.” Pyydän anteeksi, keskivertohuumorintajuni ei voinut vastustaa kiusausta raamatullisesta vertauskuvasta. Jatkan Zuckerbergin tarinaa käyttäen vähemmän uskonnollisia viittauksia.

Markin perheen isällä, Edward Zuckerbergilla, oli, kuten viittasin aiemmin, hammaslääkäriasema Californian osavaltion Dobbs Ferryssä. Perheen äiti toimi psykologina lapsien syntymään asti - Mark syntyi toisena lapsena perheeseen. Sisaruksia hänellä on kolme; Randi, Donna ja Arielle. Perhe oli pidetty, hyvin toimeentuleva ja yhteiskunnallisesti korkeampaa keskiluokkaa.

Markin mielenkiinto suuntautui jo nuorena tietotekniikkaan. Yksitoistavuotiaana hän sai yksityistunteja isänsä palkkaamalta alan ammattilaiselta, ohjelmointikehittäjä David Newmanilta.  Newman on kertonut, että välillä oli vaikea pysyä pojan perässä - niin kova Mark oli oppimaan ja kehittämään ohjelmointitaitojaan itse. Kaksitoistavuotiaana Mark ohjelmoikin viestintäohjelman nimeltä ”Zucknet”. Markin isä käytti tätä ohjelmaa vastaanotollaan, jotta toimistotyöntekijä voisi kertoa seuraavan potilaan saapumisesta, ilmoittamatta asiaa äänekkäästi odotushuoneen poikki. Kotona Zuckerbergin perhe käytti ohjelmaa kommunikoidessaan huoneesta toiseen.

Tietotekniikassa menestyjiä löytyy nykypäivänä monia, mutta yksi edelleen tunnetuimpia on Bill Gates. Tästä pääset lukemaan hänen henkilöartikkelinsa.

Facebook syntyi Harvardissa opiskellessa

Vuonna 2002 Mark Zuckerberg aloitti tietokoneohjelmoinnin opinnot Harvardissa. Samana vuonna hän ohjelmoi ensimmäisen naamoihin viittaavan ohjelmansa, FaceMashin. FaceMash oli ”hottis-vai-luuseri”-tyyppinen sivusto, jonka Zuckerberg oli toteuttanut kuvilla, jotka hän sai käsiinsä murtautumalla koulunsa tietokantoihin. Sivusto sai huimat 22 000 klikkausta 450 kävijältä ensimmäisten neljän julkaisutunnin aikana. Harvard kuitenkin sulki ohjelman nopeasti turvallisuussyihin viitaten.

Harvardissa hän asui kirjallisuusopiskelija Chris Hughesin, teatteriopiskelija Billy Olsonin sekä taloustieteitä opiskelevan Dustin Moskovitzin kanssa. Yhdessä ystävykset keksivät erilaisia ohjelmia Harvardin piirissä käytettäväksi, he kehittivät mm ”TheFacebookin” jonka tarkoitus oli kertoa ”totuus” koulun opiskelijoista. Alkuperäinen idea ei menestynyt, mutta se jäi muhimaan Markin mieleen.

Zuckerberg Facebook

Idea sivustosta kasvoi ja kypsyi muutaman vuoden aikana ja helmikuussa vuonna 2004 varsinainen Facebook oli valmis julkaistavaksi - vuotta myöhemmin Zuckerberg lopetti opiskelunsa Harvardissa keskittyäkseen täysin sosiaalisen median kehittämiseen.  18. toukokuuta 2012 oli aika astua isolle areenalle. Facebook julkaistiin maailmanlaajuisesti. Yhdessä yössä Facebookin alkuperäinen julkinen osakeanti nousi rapiaan 16 miljardiin dollariin tehden yhtiöstä aikansa suurimman tietotekniikan yrityksen sekä Zuckerbergistä maailman 29. rikkaimman henkilön.

Omaisuus & hyväntekeväisyys

Rapiat viidessätoista vuodessa Facebook onkin kasvanut maailmanlaajuiseksi kanavaksi ihmisten välillä. Mark Zuckerberg on moninkertainen miljardööri, hänen omaisuutensa mitattiin toukokuussa 2019 olevan n 67,3 miljardia dollaria. Kuitenkin lasketaan, että hänen omaisuutensa kasvaa noin yhdeksällä miljardilla vuosittain. Mark Zuckerberg on Yhdysvaltojen 4. varakkain ihminen. Tämä tekee Mark Zuckerbergista Forbesin laskelmien mukaan maailman 8. rikkaimman henkilön.

Zuckerberg ja Chan, jotka avioituivat vuonna 2012, tukevat avoimesti hyväntekeväisyyttä monella saralla.  Heillä on kaksi lasta; Maxima Chan Zuckerberg ja August Chan Zuckerberg. Perhe asuu Californian osavaltiossa, Palo Alton kaupungissa.

Zuckerberg ja Chan lahjoittavat useita kymmeniä miljoonia dollareita vuosittain mm. lääketieteellisiin projekteihin. He ovat myös ilmoittaneet, että tulevat lahjoittamaan 99% Facebook-osakkeistaan hyväntekeväisyyteen tulevaisuudessa.

Sanooko sinulle mitään nimi "Elon Musk"? Ei hätää, voit lukea hänestä täältä.

Menestyksen alamäet

Mark Zuckerberg ei kuitenkaan välty kritiikiltä. Hänen väitetään mm. murtautuneen erään toimittajan sähköpostiin Facebookiin tallennettuja tietoja hyödyntäen. Hänen voimakkaimpia väittämiään on, että ”yksityisyyttä ei tarvita, se on vanhanaikaista eikä kiinnosta ketään.”

Zuckerberg on myös haastettu oikeuteen sisäpiirikaupoista epäiltynä. Haasteen mukaan Zuckerberg oli saanut sisäpiiritiedon siitä, että osakkeen hinta listautumisannissa on rajusti yliarvioitu. Hänen epäiltiin käyttäneen sisäpiiritietoa hyväkseen omissa osakekaupoissaan. Zuckerberg myi yli miljardin dollarin arvosta Facebookin osakkeita juuri ennen kuin osakkeen hinta aloitti rajun alamäkensä.

Zuckerberg oli 10. huhtikuuta 2018 ensimmäistä kertaa Yhdysvaltain kongressin kuultavana koskien Facebookin tietovuotoja. Cambridge Analytican entinen työntekijä paljasti sivuston keränneen profiilitietoja kymmeniltä miljoonilta Facebook-käyttäjiltä. Euroopan Parlamentin kuultavana Zuckerberg oli 22. toukokuuta 2018. Hän pahoitteli sitä, että Facebookin välineitä käytettiin vahingon aiheuttamiseksi.

Mitä sinä, lukija ajattelet, mitä voisit oppia Zuckerbergin ja Facebookin tarinasta, olitpa aamuvirkku naamakirjailija tai et?

Saattaa olla, että itse otan kopin siitä, miten hän suhtautuu elämään ja asemaansa. Hänellä vaikuttaa olevan jalat maassa ja hän on tähdännyt ihmisten auttamiseen ja kanssaihmisten hyvinvointiin. Nappaan kiinni myös siitä, että Zuckerbergilla oli lapsesta asti visio jostakin suuresta, jota kohden hän kulki varmoin askelin. Toki hän oli ja on erittäin taitava ja sen myötä menestynyt. Mutta onko menestyminen vain tarkoitettu maailman Zuckerbergeille?

Facebook Mark

Uskon että menestyksen avaimet ovat meillä kaikilla olemassa. Mihin sinä olet jemmannut avainnippusi? Minun avaimeni ovat vielä ns. vähän levällään ympäri kämppää, mutta olen ottamassa ne takaisin haltuuni. Asetan itselleni tavoitteet ja lähden kapuamaan niitä kohden. Opiskelen ja opin parhaimmillani vertauskuvallisesti ovien avaamisen perusteita. Juuri nyt minulla on työn alla budjetointi. Tämä ei välttämättä ole aluksi mitään hauskaa puuhaa: on katsottava itseään rehellisesti peiliin ja muistettava, että pelisäännöt Rahapelissä ovat samat meille kaikille, lähtökohdista riippumatta. Lukijani, sinä päätät, miten pelissä menestyt.

Arvioiden mukaan kaksi miljardia ihmistä käyttää Facebookia kuukausittain. Onko Mark Zuckerberg siis onnistunut tavoitteessaan yhdistää ihmiset ja tehdä heistä onnellisempia? Sinä teet omat johtopäätöksesi. Minun elämääni hän on avannut monella tapaa, niin työssä kuin vapaa-ajalla. Vapahtajaksi en Mark Zuckerbergiä kuitenkaan kutsuisi, mutta itseäni ja ystäviäni Facebookin myötä Onnen Pekoiksi, kyllä. Toivotan siis sinulle menestyksellistä päivää, kulje kohti unelmiasi - kohta olet tavoitteessasi, sen uskon. Uskotko sinä?

Heidi Fredriksson
Artikkelin on kirjoittanut Heidi Fredriksson.

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €