Kuka on Robert Kiyosaki?

Kirjailija ja yrittäjä Robert Kiyosaki on amerikanjapanilainen liikemies, joka teki läpimurron vuonna 1997 kirjallaan ”Rich Dad, Poor Dad”. Alun perin kirja julkaistiin omakustanteena ja sittemmin se oli New York Timesin bestseller -listalla yli kuusi vuotta vaikuttaen vahvasti hyvin monien ihmisten elämään. Kiyosaki jäi eläkkeelle 47-vuotiaana taloudellisesti riippumattomana.

Robert Kiyosaki syntyi Hawaii Islandilla, Havaijilla, vuonna 1947. Hän valmistui Yhdysvaltain Merchant Marine –akatemiasta bachelor of science –tutkinnolla. Myöhemmin hän liittyi merijalkaväkeen ja toimi helikopterin ampuma-aluksen lentäjänä Vietnamin sodan aikana. Kiyosaki on työskennellyt muun muassa Xeroxin myynnissä, missä hän oppi myynti- ja markkinointitekniikoita, joiden avulla hänestä on tullut menestyvä julkinen puhuja. 1980- ja 1990-lukujen taitteessa Kiyosaki toimi liike-elämän parissa. Hän on myös perustanut ja ollut mukana useiden yritysten perustamisessa.

Tästä pääset lukemaan Robertin vaimon, Kim Kiyosakin esittelyn.

”Rikas isä, köyhä isä” -kirja teki Kiyosakista kaikkien tunteman

”Rich Dad, Poor Dad” -kirja perustuu osittain Kiyosakin omaan lapsuuteen. Kiyosaki kertoo kirjassaan tarinan, kuinka hänen isänsä oli tohtori, mutta kamppaili rahan kanssa. Kiyosakin ystävän isä sen sijaan ei ollut käynyt lukiota ja oli menestyvä liikemies. Sekä köyhältä isältään että ystävänsä rikkaalta isältä saadut oppitunnit muodostavat kirjan ytimen. Yksi kirjan pääkohdista on, että Yhdysvaltojen julkinen koulujärjestelmä opettaa lapsia olemaan työntekijöitä, jolloin ihmiset jäävät vain palkkatulojensa varaan – eivätkä kasvata tulojaan esimerkiksi ryhtymällä yrittäjäksi.

Kirja on todella suosittu ja esimerkiksi tällä hetkellä (04/2020) sitä on lähes mahdotonta löytää suomen kielelle käännettynä kaupoista. Monet netin ostopaikat ovat täynnä ”Ostetaan” -ilmoituksia tästä kirjasta!

Kiyosaki on tuonut esiin sen, että todellinen taloudellinen koulutus tapahtuu luokkahuoneen ulkopuolella. Kiyosakin vahva sanoma on, että mielen täytyy myös ajatella vauraasti ja ettei pelkillä palkkatuloilla ei voi rikastua, vaan tulonlähteitä on luotava useampia. Rikkautta luodaan omistamalla omaisuutta, joka tuottaa passiivisia tuloja. Erityisesti Kiyosaki suosittelee kiinteistöomaisuutta monessa muodossa. Nykyisin hän kannattaa varsinkin asuntojen ja kiinteistöjen kassavirran hyödyntämistä.

Kirjan menestyi ja siitä syntyi maailmanlaajuinen konsepti ”Rich Dad, Poor Dad”. Nykyisin Kiyosaki ylläpitää Rich Dad -sivustoa. Sivustolla on artikkeleita, videoita ja pelejä sekä tietoa henkilökohtaisen rahoituksen valmennuksesta ja työpajoista. Robert Kiyosaki on luonut myös Cashflow 101 -nimisen lautapelin. Pelin tarkoituksena on opettaa ihmisille kuinka ansaita rahaa ja lopulta päästä pois oravanpyörästä. Hän on myös tullut tunnetuksi verkostomarkkinoinnin tukijana. Sijoitusalan lisäksi Kiyosaki on kirjoittanut talousaiheisia kirjoja muun muassa verkostomarkkinoinnista. Vuonna 2000 Oprah esitteli Kiyosakin ohjelmassaan ja toi hänen viestinsä omistajuudesta ja passiivisista tuloista entistä useammille ihmisille. Kiyosaki on kirjoittanut useita kirjoja, joista kaksi Donald Trumpin kanssa: ”Why We Want You to Be Rich” ja ”Midas Touch”.

Mikä on vauras mindset?

Suuri osa Kiyosakin filosofiasta keskittyy koulutukseen. Hän uskoo, että ihmisten tulisi oppia mahdollisimman paljon rahoituksesta. Robert Kiyosaki neuvoo, että sillä ei ole väliä kuinka paljon rahaa ansaitset, vaan kuinka paljon säilytät itselläsi. Hänen mukaansa olet todennäköisemmin taloudellisesti riippumaton tienatessasi vuosittain kuusinumeroisen summan, kuin jos ansaitset minimipalkkaa koko elämäsi ajan, mutta palkkasi suuruudella ei ole mitään merkitystä, jos kulutat kaiken, mitä sinulla on.

Kiyosakin oppeihin kuuluu myös, että et voi saavuttaa taloudellista riippumattomuutta pelkästään työskentelemällä ja säästämällä – sinun on saatava rahasi työskentelemään puolestasi. Lisäksi hän muistuttaa, että epäonnistumiset kuuluvat vaurastumiseen ja niistä voi oppia paljon. Näin ollen esimerkiksi yrityksen perustaminen useimmiten kannattaa, vaikka se tuntuisi kuinka pelottavalta. Yritys voi menestyä hienosti tai vähintäänkin antaa huimasti kokemusta ja oppeja seuraavien tavoitteiden työstämiseen. Kiyosaki kehottaa myös viettämään aikaa itseään viisaampien ja kokeneempien ihmisten seurassa ja sitä kautta oppimaan heiltä.

Kiyosaki osaa ihailtavalla tavalla saada rikastumisen kuulostamaan helpolta ja yksinkertaiselta. Tämä voi olla yksi syy siihen, miksi Rikas isä, köyhä isä -kirja on menestynyt niin mittavasti. Kirja on kirjoitettu helposti luettavaksi ja ymmärrettäväksi ja Kiyosakin luoma vauras ajatustapa on jokaiselle meistä mahdollinen. Käytännön toteutustapa vain on jokaisen omasta tekemisestä ja ahkeruudesta kiinni. Kiyosakin esille tuomat teoriat ja toimintatavat ovat periaatteiltaan yksinkertaisia. Siinä mielessä jopa ihanan yksinkertaisia, että ne todella houkuttelevat tekemään muutoksia. Kiyosakilla on innostava, kannustava ja positiivinen tapa viestiä – sekä teksteissään että puheissaan. Voin lämpimästi suositella sinulle tarkempaa tutustumista Kiyosakin oppeihin.

Katja Varantola
Artikkelin on kirjoittanut Katja Varantola.

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €