Kuka on Steve Jobs?

Kaikki tietävät, kuka on Steve Jobs. Tai ainakin tosi moni teistä lukee tätä artikkelia hänen elämäntyöltään – iPhonelta. Mutta kuka hän oikeasti on?

Saatoit löytää blogiimme Facebookista, jonka Mark Zuckerberg on luonut. Zuckerbergin menestystarinan pääset lukemaan tästä.

Steve Jobs syntyi San Franciscossa 24.2.1955. Hänen biologiset vanhempansa olivat opiskelijoita, mutta äidin vanhemmat eivät antaneet tyttärensä mennä naimisiin syyrialaissyntyisen miehen kanssa, joten vauva annettiin adoptioon. Pikku-Steven adoptoikin kalifornialainen aviopari, Paul ja Clara Jobs. Steve piti heitä vanhempinaan ja biologisista vanhemmistaan hän suostui vuosien päästä tapaamaan ainoastaan äitinsä.

Jobs kirjoittautui Reedin yliopistoon vuonna 1972, mutta hän opiskeli siellä ainoastaan vuoden. Lopetettuaan opintonsa hän meni vuonna 1974 pelisuunnittelijaksi Atarille. Palkkansa hän säästi ja kun rahaa oli tarpeeksi, hän lähti ystävänsä Daniel Kottken kanssa Intiaan etsimään henkistä valaistumista. Henkisen valaistumisen saavuttamisessa auttoi LSD ja Jobs onkin kertonut kokemuksiensa olleen elämänsä tärkeimpiä asioita.

Apple starttasi autotallista

Hippi -elämäntyyli sai kuitenkin väistyä ja vuonna 1976 Jobs perusti Steve Wozniakin kanssa Apple-yhtiön. Yhtiön ensimmäiset tilat löytyivät Jobsin adoptiovanhempien autotallista. Vuonna 1977 Apple julkaisi ensimmäisen tuotteensa, Apple II-tietokoneen. Kone oli mullistava – se oli ensimmäinen kotitietokone, joka pystyi näyttämään värejä. Koneen oli suunnitellut Wozniak ja se oli Applen ensimmäinen menestynyt tuote. Apple II-sarjan tietokoneet olivat yhtiön suosituimpia tuotteita aina 1980-luvun loppupuolelle asti.

Kuka perusti Applen?

1980 Apple listautui pörssiin ja Jobsin omaisuus nousi yli 200 miljoonaan dollariin. 1983 Jobs houkutteli PepsiCo:sta John Sculleyn Applen toimitusjohtajaksi. Toukokuussa 1986 Sculley kuitenkin erotti Jobsin tehtävistään. Syynä oli teollisuusalan myynnin heikkeneminen ja sitä kautta Jobsin ja Sculleyn välien huonontuminen. Myös muita Applen työntekijöitä irtisanottiin tuolloin.

Jobs on myöhemmin sanonut, että erottaminen oli parasta, mitä hänelle on koskaan sattunut. ”Menestyksekkäänä olemisen taakka vaihtui aloittelijana olemisen keveyteen, vähemmän varmana kaikesta. Se vapautti minut yhteen elämäni luovimmista jaksoista.”

Jäätyään Applelta pois, Jobs perusti uuden yrityksen, NeXtin. Vuonna 1986 Jobs osti Lucasfilmin tietokonegrafiikkapuolen – tämän uuden yrityksen nimeksi tuli Pixar. Pixar loi jotain sellaista, jonka useimmat meistä ovat nähneet; vuonna 1995 se julkaisi ensimmäisenä maailmassa täysin tietokoneella tehdyn elokuvan, ToyStoryn.

NeXt julkaisi tietokoneita ja erilaisia ohjelmistoja vuosina 1988-1993. Jobs yritti saada sijoittajia kiinnostumaan NeXtistä, mutta tulokset olivat laihoja. Myöskin koneiden myynti takkusi. Vuonna 1989 Canon kuitenkin sijoitti yritykseen 100 miljoonaa dollaria ja kun Jobs vuonna 1993 myi NeXtin laitteistopuolen, osti Canon sen. Tämän jälkeen NeXt keskittyi käyttöliittymien kehittämiseen. Vuoden 1996 loppupuolella Jobs sai myytyä NeXtin Applelle. Jobsin aikanaan Applelta erottanut Sculley oli eronnut tehtävästään 1993 ja näin ollen Jobs palasi Applelle NeXtin myymisen jälkeen neuvonantajaksi. Hyvin nopeasti kävi kuitenkin niin, että Jobs istui taas Applen hallituksessa, väliaikaisena toimitusjohtajana.

Applen läpimurto Microsoftin avustuksella

6. elokuuta 1997 Microsoft sijoitti 150 miljoonaa dollaria Appleen ja loppu on historiaa. Siitä alkoi yhtiön voittokulku ja liikevaihto palasi voitolliseksi 1998. Apple julkaisi lukuisia uusia innovaatioita, mm. iMac-kotitietokone julkaistiin 1998 ja se saavutti heti valtavan suosion. 2001 tuli markkinoille iPod ja 2003 julkaistiin iTunes Music Store, joka mahdollisti musiikin laillisen lataamisen. 2007 Apple julkaisi ensimmäisen älypuhelimensa iPhonen ja 2010 tuli vielä uutuus tietokonekategoriaan, taulutietokone iPad.

”Väliaikainen” oli poistettu Jobsin tittelistä vuonna 2000 ja hän oli Applen toimitusjohtajana, nostaen vain yhden dollarin vuosipalkkaa. Vuonna 2006 Jobs myi Pixarin Disneylle 7,4 miljoonalla dollarilla sekä osingoilla ja optioilla. Jobs olikin Disneyn suurin osakkeenomistaja seitsemän prosentin osuudella.

Kuka on Steve Jobs?

”Stay hungry, stay foolish.” Kerrotaan Jobsin sanoneen. Monet kuvailevat Jobsia työnarkomaaniksi, intohimoiseksi ja karismaattiseksi mieheksi, jolla oli ailahtelevainen ja tinkimätön luonne. Hän oli johtajana pisteliäs sekä riitaisa ja hänen kerrotaan huutaneen alaisilleen ja haukkuneen näiden työsuorituksia. Jobsin sanottiin olevan vaikea työtoveri, mutta toisaalta hänellä oli tapana sanoa; ”If you want to make everyone happy, don´t be a leader – sell ice cream.”

Bill Gates – nimi Microsoftin takana. Lue lisää hänestä täältä.

Parantumaton sairaus vei kuitenkin voiton

Lokakuussa 2003 Jobs kävi rutiinilääkärintarkastuksessa ja häneltä löydettiin haimasyöpä. Yleensä kyseinen syöpä on kuolemaksi, mutta Jobsin syöpä oli harvinainen ja se pystyttäisiin leikkaamaan.

Jobs ei kuitenkaan luottanut lääketieteeseen ja turvautui uskomushoitoihin syövän hoidossa. Hän toivoi välttävänsä leikkauksen ja noudatti yhdeksän kuukautta erikoisruokavaliota, jonka piti auttaa. Haimasyöpä kuitenkin leikattiin heinäkuussa 2004 ja huhtikuussa 2009 hänelle tehtiin maksansiirto.

2011 tammikuussa Jobs jäi pois Applen jokapäiväisestä toiminnasta ja saman vuoden elokuussa hän irtisanoutui toimitusjohtajan virasta. Kaksi kuukautta myöhemmin, 6. lokakuuta Apple julkaisi tiedotteen, että Jobs oli kuollut. Kuolintodistuksen mukaan hän kuoli 5. lokakuuta 2011 Kalifornian Palo Altossa, haimasyövän etäpesäkkeiden aiheuttamaan hengityspysähdykseen. Hänet haudattiin jo 7. lokakuuta Santa Claran hautausmaalle.

Uskon että Jobs eli, niin kuin ajatteli; ”Your time is limited, so don´t waste it living someone else´s life.” Se on hieno ajatus, joka kaikkien olisi syytä muistaa, joka ikinen päivä.

Monika Pekkola
Artikkelin on kirjoittanut Monika Pekkola.

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €