Yhdysvaltalainen maailman rikkaimmaksi sijoittajaksi kutsuttu Warren Buffett syntyi v. 1930 Omahassa. Buffett tienasi itselleen rahaa lapsena myymällä mm. Wrigley´sin purukumia ja Coca-Colaa sekä työskentelemällä isoisänsä sekatavarakaupassa. Jo lapsuudessaan hän luki isänsä pörssikirjoja ja teki ensimmäisen arvopaperikauppansa vain 11-vuotiaana, jolloin hän osti 3 kappaletta Cities Servicen osaketta 38$ kappalehintaan. Ennen yliopistoa hän jakoi myös lehtiä ja osti lopulta isältään maa-alueen jonka hän vuokrasi paikalliselle maanviljelijälle.
Buffettin perhe ja nuoruus
Warren Buffettilla on 2 kaksi sisarusta: nuorempi sisar Roberta ja vanhempi sisar Doris. Hänen vanhempansa Leila ja Howard tapasivat toisensa Nebraskan yliopistossa tehdessään yhdessä ryhmätyötä. Howard Buffett toimi osakemeklarina omassa yrityksessään. Perhe muutti Washingtoniin, kun Howard Buffett valittiin Yhdysvaltain kongressiin. Washingtonissa nuori Warren osti yhdessä ystävänsä kanssa flipperin, jonka he asensivat paikalliseen kampaamoon. Kone tuotti hyvin ja he ostivat sekä asensivatkin lisää uusia koneita. Lukion päättyessä hän möi liiketoiminnan 1000$:lla.
Buffett aloitti taloustieteen opintonsa Pennsylvian yliopistossa 17-vuotiaana, mutta jätti opintonsa kesken parin vuoden jälkeen. Hän jatkoi opintojaan Nebraskan yliopistossa ja suoritti maisterin tutkinnon v. 1951 Columbian Business Schoolissa. Opintojensa ohessa Buffett kokeili lähes kaikkia tunnettuja sijoitustekniikoita ja tutustui lopulta Benjamin Grahamin kirjaan "The Intelligent Investor". Kirjan kirjoittajasta tuli Buffettin oppi-isä hänen sijoitusurallaan.
Valmistuttuaan hän työskenteli muutaman vuoden sijoitusmyyjänä isänsä yrityksessä Buffett-Falk & Co ja hänen sijoitusneuvojaan julkaistiin myös päivittäin julkaistussa sanomalehdessä. Seuraavaksi hän työskenteli Benjamin Grahamin kanssa, kunnes Graham jäi eläkkeelle. Tässä vaiheessa Buffett oli kerännyt itselleen jo valtavan omaisuuden.
Warren Buffettin läpimurto
Buffett perusti ensimmäisen sijoitusyhtiönsä lähipiirinsä kanssa vuonna 1956, mutta yhtiö purettiin 13 vuotta myöhemmin jolloin Buffettin katse siinsi jo kohti vakuutusbisnestä. Hän oli ostanut muutamaa vuotta aikaisemmin tekstiilialan yrityksen Berkshire Hathawayn ja lähti suuntaamaan yritystä kohti laajempaa tulovirtaa vakuutusliiketoimintana. Yritys onkin nykyisin valtavan suuri vakuutusyhtiö, jonka osakekurssi on noussut huimaavaan 328 000 USD eli lähes 298 000 euroon ja jossa on n. 340 500 työntekijää.
Buffett tuli tunnetuksi vasta vuonna 1986, kun hän tienasi ensimmäisen miljardinsa ja luotsasi Berkshire Hathawayn ostamaan 12% osuuden skandaaliyhtiö Salomon Inc:stä. Pari vuotta myöhemmin he alkoivat ostaa Coca-Colan osakkeita ja lisäsivät omistustaan lopulta 7% ja tämä osoittautuikin loistavaksi investoinniksi.
Yksityiselämä
Buffettin sisar Roberta esitteli veljelleen Susan Tompsonin ja he menivät naimisiin vuonna 1952 Omahassa. He saivat kolme lasta seuraavan kuuden vuoden aikana. Tytär Susan Buffett syntyi vuonna 1953 ja pojat Howard Buffett vuonna 1954 sekä Peter Buffett vuonna 1958. Pariskunta muutti erilleen vuonna 1977, mutta he eivät koskaan eronneet vaan viettivät aikaa yhdessä lastensa kanssa. Virallisesti he olivat naimisissa yli 50 vuotta aina vuoteen 2004 asti jolloin Susan kuoli suusyöpään.
Buffettin vaimo Susan esitteli vuonna 1978 miehelleen Latviasta Yhdysvaltoihin muuttaneen tarjoilija Astrid Menksin. Astrid muutti myöhemmin asumaan Warren Buffettin kanssa. He menivät naimisiin vuonna 2006 - vasta pari vuotta Susan Buffettin kuoleman jälkeen. Vielä Susanin eläessä Warren, Astrid ja Susan tulivat hyvin toimeen yhdessä. He lähettivät esimerkiksi joulukortit kaikkien kolmen allekirjoituksilla.
Buffettin harrastuksiin kuuluu mm. lukeminen, liikunta, ukulelen soittaminen ja bridgen pelaaminen.
Häntä pidetään erittäin säästäväisenä. Hän asuu edelleen Omahassa vuonna 1956 31 500$:lla ostamassaan talossa, jossa hän kertoo olevansa onnellinen ja muuttavansa muualle vain jos ajattelee olevansa siellä onnellisempi. Suurimman osan omaisuudestaan hän on tienannut vasta täytettyään 60-vuotta.
Hänen ruokavalionsa on herättänyt runsaasti huomiota. Hän on kertonut Fortune-lehdelle syövänsä kuin 6-vuotias, koska 6-vuotiaiden kuolleisuus on alhaisin ja hän haluaa pelata tässäkin varman päälle. Hän syö noin 2700 kaloria päivässä, josta Coca-Colan osuus on neljännes. Coca-Colaa hän kertoo juovansa, koska se sopii hyvin ranskalaisten seuraksi myös aamupalalla. Hänen ruokasuosikkeihinsa kuuluu jäätelön lisäksi myös t-luupihvit.
Vuonna 2012 Buffettilla todettiin eturauhassyöpä. Syöpä löydettiin varhaisessa vaiheessa ja hän onkin parantunut täysin.
Rikas hyväntekijä ja pitkän tähtäimen sijoittaja
Warren Buffett on tehnyt huomattavia lahjoituksia hyväntekeväisyyteen ja ilmoittanut aikovansa lahjoittaa 99% omaisuudestaan hyväntekeväisyyteen. Vuonna 2006 Warren Buffett kertoi lahjoittavansa Bill ja Melinda Gatesin hyväntekeväisyyssäätiölle noin 85% arvosta Berkshire Hathawayn osakkeitaan. Varat käytetään amerikkalaisen koulutuksen edistämiseen sekä pahimpien tautien torjuntaan ja tutkimiseen.
Buffett tunnetaan arvosijoittajana. Hänen sijoitussääntönsä numero 1 onkin: ”ÄLÄ KOSKAAN HÄVIÄ RAHAA” ja sääntö numero 2: ”Älä koskaan unohda sääntöä numero 1”. Tämän vuoksi yksi hänen tärkeimmistä ohjeista sijoittajille on sijoittaa vain ja ainoastaan kohteisiin, jotka sijoittaja itse ymmärtää täysin.
Buffettin sijoitusstrategiana on pelata pitkäjänteistä sijoituspeliä. Niinpä hän myykin sijoituksiaan harvoin ja keskittyy vain varallisuutensa kasvattamiseen. Hän ei myöskään luota sijoitusten hajauttamiseen, vaan on keskittynyt sijoittamaan harvoihin tarkasti valittuihin sijoituskohteisiin. Edellisen finanssikriisin aikana tämä erilainen sijoitustyyli konkretisoitui ja Buffett teki edullisia lisäsijoituksia, koska luotti vaistoonsa ja halusi hyödyntää markkinoilla vallitsevaa epätasapainoa. Hänen mielestään markkinoilla on väärin hinnoiteltuja osakkeita ja hän keskittääkin sijoittamisensa juuri näihin osakkeisiin.
Buffett arvioi mahdollisia sijoituskohteitaan niiden tulevaisuuden tuottojen perusteella - ei siis sen perusteella, onko yhtiön osake tällä hetkellä nousussa vai laskussa. Hänen ohjeensa sijoittajalle on, että jos et pysty arvioimaan yrityksen tulevaisuudennäkymiä, jatka sinulle oikean yrityksen etsimistä. Etsiessään sijoituskohteita hän ohittaa tunnusluvut ja toteaa, että ”kurssikehityksellä tai numeroilla ei ole mitään merkitystä. Bisnes ja johtaminen ratkaisevat.” Sijoita siis vain parhaisiin yrityksiin!
Hyvällä verosuunnittelulla Buffettin veroprosentti on huomattavasti alhaisempi kuin esimerkiksi hänen toimistossaan työskentelevillä ja onkin vaatinut rikkaiden hemmottelun lopettamista.
Tällä hetkellä Buffett kasvattaa käteisvarojaan ja markkinoilla pohditaan kuumeisesti syitä tähän. Hän on yksi maailman rikkaimmista miehistä. Häntä tituleerataan ”Omahan Oraakkeliksi”. Hän johtaa edelleen Berkshire Hathawayta rautaisella otteellaan ollessaan lähes 80-vuotias rautavaari.