Kuka voi sijoittaa?

Tuntuuko sana sijoittaminen jo itsessään möröltä? Helposti asia, mikä ei ole tuttu ja mihin voi liittyä erilaisia mielikuvia ja pelkoja, saattaa estää meitä tekemästä niitä asioita, jotka todellisuudessa kuitenkin auttavat meitä saavuttamaan vaurastumisen tavoitteet.

Mukava ja hyvä uutinen on, että sijoittamaan voi ryhtyä ihan kuka tahansa. Toisin kuin usein luullaan, sijoittaminen ei vaadi suuria rahamääriä, vaan pienelläkin kuukausittaisella summalla pääsee jo alkuun. Se on ehkä tärkeintä, että ottaa sen ensimmäisen askeleen ja lähtee tekemään niitä konkreettisia asioita ja ottamaan ensiaskeleita. Sijoittamalla meillä on mahdollisuus saada raha tekemään töitä meidän puolestamme silloinkin, kun olet nukkumassa, kesämökillä tai missä ja miten ikinä haluatkaan aikasi käyttää.

Parhaimmat säästövinkit

Ensimmäinen askel

Hyvä ensimmäinen konkreettinen askel olisi käydä avaamassa uusi tili ja nimetä se ihan sijoitustiliksi. Tänne voit alkaa pikkuhiljaa kerryttämään rahaa, joka olisi tarkoitus sijoittaa sitten kun olet miettinyt itsellesi sopivan kohteen.  Ideaalitilanne on, että pystyt sijoittamaan 10% tuloistasi budjettimallin mukaisesti. Mutta ei hätää, jos et pysty heti sitä laittamaan – laitat sen minkä pystyt. Tarkoituksena on luoda itselleen uusi tapa siitä, että siirtää rahaa joka kuukausi sijoitustilille. Ja muista myös sijoittaa säästetty raha, jottei siitä tule uutta säästötiliä. Hyvä konsti varmistaa, että sijoitettava raha tulee budjetoitua, on laittaa tilisiirrot automaattiseksi.

Sijoittaminen ei tosiaan vaadi suuria summia rahaa vaan mukaan pääsee jo 15 eurolla kuukaudessa. Esimerkiksi rahastoihin pääsee kuukausisäästämään tällä summalla. Nämä ovat ainoastaan esimerkkejä ja tätä ei tule ottaa sijoitusneuvonnaksi. Kaikkien tulee itse pohtia, mikä voisi kiinnostaa ja itse tehdä omat päätökset, mikä sijoitusmuoto voisi olla se oma juttu.

Jos sijoittaminen on sinulle uusi asia, niin kannattaa suhtautua avoimin mielin ja lähteä pienin askelin liikkeelle. Pian huomaat, että ne asiat eivät olleetkaan niin vaikeita, kuin miltä ne ovat aiemmin saattaneet tuntua. Hyvä on miettiä myös matkan varrella omia tavoitteita ja miettiä mitä haluaa saavuttaa.

Mistä itse lähdin liikkeelle?

Lähdin itse aikoinaan sijoittamaan rahastojen kautta ja tein pieniä osakeostoja kokeilumielessä. Myöhemmin tulivat mukaan arvometallit, asunnot ja nyt opin karttuessa arvopaperisijoittaminen on lähtenyt vähän isommin vauhtiin. Lisäksi voit myös sijoittaa omaan liiketoimintaan.

Aloittelevalle sijoittajalle on tarjolla paljon tietoa eri omaisuuslajeista ja vinkkejä, miten voisi olla hyvä lähteä liikkeelle. On muistettava sijoittamiseen ryhdyttäessä, että on aina olemassa riski, että sijoittamansa summan voi menettää, mutta onneksi on olemassa työkaluja, millä voimme minimoida tai mahdollisesti väistää mahdolliset tappiot kokonaan. Kannattaa asennoitua jo valmiiksi niin, että jossain vaiheessa voi sitä rahaa myös hävitä. Se kuuluu pelin henkeen.

Tästä pääset lukemaan kattavan artikkelin siitä, miten minimoit riskisi asuntosijoittajana.

Olen itse toiminut sillä ajatuksella arvopaperisijoittamisessa, että laitan sen summan liikkeelle, mikä minun on varaa myös menettää. Tällä menettelyllä olen saanut nukkua yöni rauhassa. Hajautan myös sijoituksia eri omaisuuslajeihin tuodakseni turvaa sijoitussalkkuuni.

Miten aloittaa asuntosijoittaminen?

Eli kerrataanpa vielä konkreettiset askeleet, miten voi helpottaa liikkeellelähtöä:

  1. Avaa uusi tili, jonka nimeät selkeästi sijoitustiliksi
  2. Ala laittamaan kuukausittain sijoitustilillesi rahaa sen verran kuin pystyt. Tee siitä uusi tapa itsellesi, että budjetoit tähän joka kuukausi. Sitten kun sijoituskohde on selvillä, on sinulla kertynyt rahaa sitä varten. Tähtää siihen, että tuloistasi 10% menisi sijoittamiseen.
  3. Lähde kaikessa rauhassa ottamaan selvää siitä, mikä voisi olla sinua kiinnostava tapa sijoittaa ja pidä mielessä, mikä on sinun tavoitteesi.
  4. Sitten kun olet selvittänyt hyvältä tuntuvan kohteen, voit sijoittaa säästämäsi rahat. Tämän tehtyäsi olet laittanut rahan tekemään töitä puolestasi ja siinä on juuri se asian hienous.
  5. Opiskele hiljalleen lisää sijoittamisesta ja syvennä tietoasi. Näin pääset pikkuhiljaa eteenpäin.
  6. Muista, että sijoittaminen ei ole niin vaikeaa ja kaikki pystyvät lähtemään siihen mukaan.
  7. Muista myös ylläpitää oppimaasi – eli jatka sijoittamisen ja raha-asioiden opiskelua säännöllisesti, niin sijoittamisesta tulee osa arkeasi.

Miten aloittaa osakesijoittaminen? Entä rahastosijoittaminen? Mitenkäs aloitetaan sijoittamaan asuntoihin? Näihin kysymyksiin löydät vastaukset täältä.

Susanna Koskinen
Artikkelin on kirjoittanut Susanna Koskinen.

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €